156 I 2023. CONVINGEREA OMULUI DE PĂCAT ESTE FĂCUTĂ DE DUHUL SFÂNT [Ioan 16.8 I Ioan 3.16–21 I Ioan 3.20]

156 I 2023. CONVINGEREA OMULUI DE PĂCAT ESTE FĂCUTĂ DE DUHUL SFÂNT

I Podcast I Pasaje Biblice : Ioan 16 : 8 I Ioan 3 : 16 – 21 I Ioan 3 : 20 I Meditaţii din Cuvânt I Cezareea I Reşiţa I 5 Iunie 2023 I

Despre Duhul Sfânt, Domnul Isus a spus aceste cuvinte : „Şi când va veni El, va dovedi lumea vinovată în ce priveşte păcatul, neprihănirea şi judecata”. (Ioan 16 : 8)

În greacă „a dovedi” (gr. elegchó) înseamnă : „a convinge cu dovezi solide, convingătoare, în special a dezvălui, a demasca (a dovedi ce este greșit, a lega / a uni”.

Conform Cuvintelor Domnului Isus, Duhul Sfânt convinge omul cu privire la păcat, neprihănire și judecată. Sunt trei domenii ale vieții foarte importante iar de felul în care vede un om păcatul, neprihănirea și judecata Lui Dumnezeu atârnă chiar mântuirea lui.


Astăzi vom aminti :

Convingerea cu privire la păcat

În Ioan 16 : 8 pentru păcat în greacă este folosit hamartía care înseamnă literal : „fără parte din” pentru că nu s-a lovit ținta. Acest cuvânt era folosit cu privire la „arcașul care a ratat ținta” spre care a tras cu săgeata.

Păcatul (ratarea obiectivului) poate fi făcut prin comitere sau prin omitere. Oamenii morali se fac vinovați în special de păcatul omiterii exact cum scrie în Ioan.


În Ioan 3 : 16 – 21 este descrisă foarte clar starea omului care fie acceptă mântuirea Lui Dumnezeu și este iertat de păcatul Lui prin Jertfa de pe cruce a Domnului Isus, fie respinhe iertarea Divină și va muri nemântuit fiind asemenea unui om care moare de sete având lângă el izvorul de apă din care el nu vrea să bea.

În Ioan 3 : 16 – 21 scrie :

Fiindcă atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, că a dat pe singurul Lui Fiu, pentru ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viaţa veşnică.

Dumnezeu, în adevăr, n-a trimis pe Fiul Său în lume ca să judece lumea, ci ca lumea să fie mântuită prin El. Oricine crede în El nu este judecat ; dar cine nu crede a şi fost judecat, pentru că n-a crezut în Numele singurului Fiu al lui Dumnezeu.

Şi judecata aceasta stă în faptul că, odată venită Lumina în lume, oamenii au iubit mai mult întunericul decât lumina, pentru că faptele lor erau rele.

Căci oricine face răul urăşte lumina şi nu vine la lumină, ca să nu i se vădească faptele. Dar cine lucrează după adevăr vine la lumină, pentru ca să i se arate faptele, fiindcă sunt făcute în Dumnezeu.”


În ultimul verset care a fost citat și anume în Ioan 3 : 20 scrie clar : „Căci oricine face răul urăşte lumina şi nu vine la lumină, ca să nu i se vădească faptele”.

În original scrie despre faptul că : „Oricine practică răul urăşte lumina şi nu vine la lumină astfel încât să nu fie expus”. A practica se referă la ceva ce a devenit pentru persoana respectivă un obicei, o rutină.

Cuvântul rutină este definit astfel : „obișnuință de a acționa sau de a gândi totdeauna în același fel”. (DEX, 2009)

Cuvântul rutină provine din francezul route „drum” iar în Ioan 3 : 20 scrie că : „Oricine practică răul” fiind folosit pentru păcătosul „de meserie” (dacă se poate spune așa), adică pentru cel care nu a experimentat întâlnirea cu Dumnezeu pentru că nu a vrut să meargă la întâlnirea cu Dumnezeu pe care Dumnezeu i-a fixat-o. Acest fel de om alege voit să trăiască un mod de viață păcătos.

„A practica răul” este expresia care îl descrie pe cel care merge întotdeauna pe același drum al păcatului nu la cel care păcătuiește accidental, la cel care a intrat pe un drum greșit dar se întoarce mai apoi pe drumul bun.

Cel care practică păcatul nu vrea să vină la lumină, nu vrea să i se dovedească faptul că trăiește în păcat. El nu este un păcătos accidental, ci intențional (care săvârșește păcatul cu intenție ; în mod deliberat).


Doamne Isuse, păzește-mă de păcat și adu-I Te rog la mântuire pe cei pentru care Te rog ! Amin !


Podcastul poate fi ascultat aici :