101 I 2024. ÎNCURCAT CU TREBURILE VIEȚII [2 Timotei 2.4 I Matei 8.9] 10 Aprilie 2024

101 I 2024. ÎNCURCAT CU TREBURILE VIEȚII

I Podcast I Pasaje Biblice : II Timotei 2 : 4 I Matei 8 : 9 I Meditaţii din Cuvânt I Cezareea I Reşiţa I 10 Aprilie 2024 I

Încurcat cu treburile vieții. A încurca înseamnă : „A încâlci fire, ață etc., a le face noduri astfel încât să nu se mai poată descurca ușor”. (DEX, 2009)

În II Timotei 2 : 4 este scrisă această „observație avertizare” :

Niciun ostaş nu se încurcă cu treburile vieţii, dacă vrea să placă celui ce l-a înscris la oaste”.


Să observăm cum este redat versetul din II Timotei 2 : 4 în alte două traduceri [literale] :

  • Nimeni care slujește ca soldat nu se încurcă cu treburile vieții, ca să-i placă celui care l-a înrolat”. (Literal Standard Version)
  • Nimeni care se războiește ca soldat nu se împletește cu treburile acestei vieți, pentru a-i putea face plăcere celui care l-a înrolat ca soldat”. (Literal Emphasis Translation)

Sensul versetului din II Timotei 2 : 4, este foarte clar. Din momentul în care un om este înrolat în armată (adică se înscrie în rândurile armatei) el nu mai are statutul de civil.

Persoana respectivă devenind militar nu mai este un simplu cetățean al statului, ci intrând într-o altă structură de autoritate, el va trebui să se supună conducerii militare.

Aceasta înseamnă că are alte drepturi, dar are și alte obligații și nu mai are dreptul de-a decide pentru el cu „de la sine putere”, ci și-a pierdut această libertate, el fiind în limbajul Biblic un : „om sub stăpânire” (a se vedea Matei 8 : 9).


La un moment dat, apostolul Pavel, i-a atras atenția lui Timotei asupra pericolului implicării prea accentuate în tot ce ține numai de viața fizică, ceea ce ducea implicit și la neglijarea vieții spirituale (reamintim versetul din II Timotei 2 : 4).

Dar se poate ca viața spirituală să devină pentru un creștin doar o simplă anexă a vieții fizice ? Adică să nu mai îmi fac timp decât foarte puțin sau aproape deloc pentru Dumnezeu ?


Și creștinul ÎL are ca Stăpân și Mântuitor al lui pe Domnul Isus și dacă vrea să fie pe placul Lui, nu se va ocupa deloc cu ceea ce Domnul Isus nu vrea ca el să facă !


Să mă ajute Dumnezeu să fiu așa ! Amin !


Podcastul poate fi ascultat aici :