282. SELECTEAZĂ CORECT 78. CEA MAI SCUMPĂ MÂNCARE [Geneza 25.29-34 I Evrei 12.15-17]

282. SELECTEAZĂ CORECT 78. CEA MAI SCUMPĂ MÂNCARE

I Podcast I Pasaje Biblice : Geneza 25 : 29 – 34 I Evrei 12 : 15 – 17 I Meditaţii din Cuvânt I Cezareea I Reşiţa I 09 Octombrie 2022 I

În Geneza 25 : 29 – 34 scrie că : „Odată, pe când fierbea Iacov o ciorbă, Esau s-a întors de la câmp, rupt de oboseală. Şi Esau a zis lui Iacov : „Dă-mi, te rog, să mănânc din ciorba aceasta roşiatică, fiindcă sunt rupt de oboseală.” Pentru aceea s-a dat lui Esau numele Edom. Iacov a zis : „Vinde-mi azi dreptul tău de întâi născut !”

Esau a răspuns : „Iată-mă, sunt pe moarte ; la ce-mi slujeşte dreptul acesta de întâi născut ?” Şi Iacov a zis : „Jură-mi întâi.” Esau i-a jurat şi astfel şi-a vândut dreptul de întâi născut lui Iacov.

Atunci Iacov a dat lui Esau pâine şi ciorbă de linte. El a mâncat şi a băut ; apoi s-a sculat şi a plecat. Astfel şi-a nesocotit Esau dreptul de întâi născut”.


Probabil că pentru Iacov era greu să înțeleagă cum se face că fratele lui care probabil că era mai mare doar cu câteva minute decât el avea dreptul de întâi născut !

Și a făcut în așa fel încât a obținut ce și-a dorit. Dar cu ce preț ! Când a decis să facă și al doilea pas prin care s-a îndepărtat de Esau, obținând în mod fraudulos și binecuvântarea tatălui practic și-a semnat îndepărtarea lui Esau de el.

Timp de 20 de ani a avut timp să mediteze dacă s-a meritat să se ajute cu mâna lui, când a constatat că de dreptatea Lui Dumnezeu nu „a scăpat” ! Chiar că erau gemeni.


În general atunci când ascultăm întâmplarea de mai sus ne gândim cum a putut Esau să vândă așa de ieftin un drept care avea o foarte mare valoare ?

Dar am putea să ne întrebăm și altfel :

Cum a putut Iacov să-și vândă ciorba atât de scump ? Cum l-a lăsat inima să ceară de la fratele lui geamăn să-și dea o mare parte din averea pe care aveau să o primească pe-o mâncarea făcută acasă (doar nu erau la un restaurant de lux) ?”

Dar este bine să înțelegem că Esau a acționat bazându-se pe sentimentele de moment. În traducerea Cornilescu scrie că era :

rupt de oboseală”.

Cuvântul ebraic se poate traduce și cu : „leșin, oboseală, flămând”. La cât de epuizat se simțea el atunci, probabil că el chiar a crezut că moare și atunci logic că și-a spus :

„Din moment ce tot voi pleca, dreptul de întâi născut nu are nicio valoare” !


Când a cerut să i se facă o mâncare, Isaac avea la momentul aproximativ o sută de ani, dar credea că va muri repede și totuși a mai trăit după aceea aproximativ optzeci de ani (a se vedea Geneza 35 : 28 – 29).

Deși nu știm la ce vârstă a murit Esau, totuși știm că el și Iacov s-au ocupat de înmormântarea tatălui lor. Întâmplarea cu ciorba s-a probabil cu destul de mulți ani înainte de întâmplarea cu vânatul, de la care și Esau a mai trăit cei optzeci de ani până la moartea tatălui lui.


Concluzia este că Esau : „şi-a nesocotit … dreptul de întâi născut”. (Geneza 25 : 34). „A disprețuit” valoarea a ceea ce putea beneficia prin Har de la tatăl lui. A avut un sentiment de desconsiderare a ceea ce-ar fi putut avea cândva iar concluzia din Noul Testament este foarte dură :

Luaţi seama bine ca nimeni să nu se abată de la harul lui Dumnezeu, pentru ca nu cumva să dea lăstari vreo rădăcină de amărăciune, să vă aducă tulburare, şi mulţi să fie întinaţi de ea.

Vegheaţi să nu fie între voi nimeni curvar sau lumesc ca Esau, care pentru o mâncare şi-a vândut dreptul de întâi născut.

Ştiţi că mai pe urmă, când a vrut să capete binecuvântarea, n-a fost primit ; pentru că, măcar că o cerea cu lacrimi, n-a putut s-o schimbe”. (Evrei 12 : 15 – 17)


Despre Esau scrie că era lumesc. Un sinonim de la ora actuală este profan care înseamnă :

Care nu respectă lucrurile considerate sacre ; necredincios”. (DEX, 2009)

Cuvântul din greacă (bébēlos) se traduce literal cu : „trecând un prag”, gr. bēlos fiind „un prag de la intrarea într-o clădire”.

Esau este simbolul omului care nu respectă limitele, care nu vrea să se încadreze în tipare, în normele acceptate.


Când mergi la cineva în vizită, nu poți să faci ce vrei în casa omului respectiv, chiar dacă te înțelegi foarte bine cu el. Aceasta îți spune bunul simț. Și totuși noi, deși suntem doar în trecere pe aici pe pământul care este Casa Lui Dumnezeu și deși viețuim doar pentru o vreme extrem de scurtă, totuși ne permitem să trăim ca și cum EL nu ar fi Acasă. Ca și cum este viața mea și fac ce vreau cu ea !


În încheiere, este bine să învățăm din greșeala lui Esau faptul că, epuizarea este un factor de care trebuie să ținem cont. Oboseala, nesomnul, foamea … practic nerespectarea cerințelor fizice poate avea consecințe spirituale grave din cauza faptului că epuizarea ne predispune la păcat.

Apostolul Pavel a scris în Efeseni 5 : 29 – 30 :

Căci nimeni nu şi-a urât vreodată trupul lui, ci îl hrăneşte, îl îngrijeşte cu drag, ca şi Hristos Biserica ; pentru că noi suntem mădulare ale trupului Lui, carne din carnea Lui şi os din oasele Lui”.


Doamne Isuse, ajută-mă și pe mine să fiu atent la modul în care-mi trăiesc viața ! Amin !


Podcastul poate fi ascultat aici :