207. SELECTEAZĂ CORECT 3. ASEDIUL FORȚĂRII VOINȚEI [Geneza 3.1-6]

207. SELECTEAZĂ CORECT 3. ASEDIUL FORȚĂRII VOINȚEI

I Podcast I Pasaj Biblic : Geneza 3 : 1 – 6 I Meditaţii din Cuvânt I Cezareea I Reşiţa I 26 Iulie 2022 I

În viață zi de zi facem alegeri, care au rezultate : fie pozitive fie negative. Vom analiza diferite situații de caz din Biblie pentru a înțelege cum se „fabrică” o alegere.

De ce contează foarte mult să am criterii clare de selecție și să trăiesc având principii clare de viață ?


Vom reda trei motive.

I. Deoarece alegerea pe care o fac la un anumit moment dat va avea fie urmări pozitive și voi avea binecuvântare, fie va trebui să suport consecințele negative ale alegerii mele greșite și deoarece numai Dumnezeu prin Duhul Sfânt mă poate face conștient de cât de mare este importanța unei alegeri care aparent pare a fi foarte banală, iar un om poate spune despre ceva ce-i trece prin minte să facă :

Este chiar ceva neînsemnat !

Deoarece nu știe de la cine i-a venit ideea și nici faptul că acel pas mic prin care deviază extrem de puțin de la țintă, va duce în final la ratarea cu totul a țintei dacă se va deplasa constant în aceeași direcție greșită !


De ce contează foarte mult să am criterii clare de selecție și să trăiesc având principii clare de viață ?

II. Deoarece voi ajunge la ținta propusă (în Cer) doar dacă ÎL las pe Domnul Isus să-Și trăiască viața Lui prin mine

EL este Noul Adam și este singurul care nu doar că îi face față celui rău, ci îl învinge fără nicio problemă !

De aceea este foarte important să decid chiar acum că tot timpul ÎL voi lăsa pe Domnul Isus să-Și trăiască viața Lui prin mine, că prin puterea Duhului Sfânt voi trăi în ascultare de Dumnezeu și nu voi decide de unul singur.

Dar pentru a putea lua decizii bune contează foarte mult cunoașterea tot mai profundă a Lui Dumnezeu, a Cuvântului Lui Dumnezeu precum și trăirea conform voiei Lui Dumnezeu. De ce ?


De ce contează foarte mult să am criterii clare de selecție și să trăiesc având principii clare de viață ?

III. Deoarece am cel puțin trei dușmani care în mod continuu îmi asediază voința pentru a le face lor pe plac … prin determinarea voinței mele de-a-mi face mie pe plac !

Care sunt acești trei dușmani ?

1. Firea mea (natura mea păcătoasă cu înclinațiile ei),
2. lumea (cu tipul ei de atracții, cu păcatele ei) și
3. cel rău.

Care este scopul lor ? Înduplecarea voinței mele sau chiar forțarea voinței mele care are parte de un asediu constant, fie că știu, fie că eu nu știu, fie că sunt conștient și lupt, fie că nu sunt conștient de acest război spiritual și trăiesc „în voia sorții”.

Scopul dușmanilor mei este să-mi facă voința să încline spre abaterea mea de la ținta propusă, de la ajungerea în Cer care este posibilă doar trăind conform voii Lui Dumnezeu.

Iar abaterea propusă este foarte mică, constă în a face ceva care „chiar nu are vreo valoare spirituală”, zic eu ! Este ceva atît de mic și de neînsemnat încât nici nu are rost să fie băgat în seamă !

Oare chiar așa să fie ? Chiar așa ! Să ne amintim la ce căderi grave s-a ajuns plecând de la lucruri extrem de mici, cărora omul respectiv nu le-a dat nicio importanță și nu a realizat cât de grave sunt de fapt !


La începutul lunii în presă s-a scris despre un incendiu care a fost undeva în România. Se pare că totul a pornit de la o țigară aruncată pe câmp. Finalul ? Arderea a o sută de hectare de grâu și de vegetație !

La mult mai multă pagubă s-a ajuns din momentul în care Eva a decis ca „doar să discute cu un șarpe” … ceva mic, neînsemnat, apărut pe acolo … așa întâmplător !

În Geneza 3 : 1 – 6 scrie că :

Şarpele era mai şiret decât toate fiarele câmpului pe care le făcuse Domnul Dumnezeu. El a zis femeii : „Oare a zis Dumnezeu cu adevărat : „Să nu mâncaţi din toţi pomii din grădină” ?”

Femeia a răspuns şarpelui : „Putem să mâncăm din rodul tuturor pomilor din grădină. Dar despre rodul pomului din mijlocul grădinii, Dumnezeu a zis : „Să nu mâncaţi din el şi nici să nu vă atingeţi de el, ca să nu muriţi.”

Atunci şarpele a zis femeii : „Hotărât, că nu veţi muri, dar Dumnezeu ştie că, în ziua când veţi mânca din el, vi se vor deschide ochii şi veţi fi ca Dumnezeu, cunoscând binele şi răul.”

Femeia a văzut că pomul era bun de mâncat şi plăcut de privit şi că pomul era de dorit ca să deschidă cuiva mintea. A luat deci din rodul lui şi a mâncat ; a dat şi bărbatului ei, care era lângă ea, şi bărbatul a mâncat şi el”.


Pentru a nu ajunge în situația Evei și a lui Adam să decid chiar acum că eu, cu ajutorul Lui Dumnezeu nu voi intra în dialog și nu voi discuta niciodată cu niciun „șarpe”. Zi de zi stau de vorbă cu Dumnezeu prin rugăciune, citesc Cuvântul Domnului Isus și trăiesc prin puterea Duhului Sfânt ! Să mă ajute Dumnezeu să am o astfel de viață ! Amin !


Podcastul poate fi ascultat aici :