17 I 2024. PRIMIREA DOMNULUI ISUS CU FERMITATE [Ioan 3.27 I Ioan 1.11–13 I Luca 9.51–56]

17 I 2024. PRIMIREA DOMNULUI ISUS CU FERMITATE

I Podcast I Pasaje Biblice : Ioan 3 : 27 I Ioan 1 : 11 – 13 I Luca 9 : 51 – 56 I Meditaţii din Cuvânt I Cezareea I Reşiţa I 17 Ianuarie 2024 I

A-L primi pe Domnul Isus cu fermitate, atunci când Domnul Isus preia inițiativa mântuirii unui om este subiectul prezentului studiu.

A-L primi cu fermitate înseamnă ca omul să decidă să-L primească în viața lui pe Isus ca Stăpân și Mântuitor, exact atunci când Domnul Isus vrea să vină în viața lui.

În Noul Testament, reamintim că găsim cel puțin trei atitudini față de primirea Domnului Isus. Ele sunt descrise în Traducerea Cornilescu prin același cuvânt : „a primi”.

Dar în studiile anterioare a fost notat faptul că în original, în limba greacă sunt folosite trei cuvinte diferite care înseamnă :

1. „a primi călduros”,
2. „a primi de la” și
3. „a apuca în mod activ”.


Cel de-al doilea cuvânt este subiectul prezentului studiu și anume :

II.A primi de la” (gr. paralambánō)

Ioan Botezătorul a spus că :

Omul nu poate primi decât ce-i este dat din cer”. (Ioan 3 : 27)

Dar la fel de adevărat este și faptul că, omul poate alege să nu primească acel dar pe care Dumnezeu tocmai i-l oferă !


Cuvântul care se traduce cu : „a primi de la” (gr. paralambanó) provine din pará, „de la aproape” și lambánō, „a lua agresiv”. „A accepta sau a recunoaște pe cineva a fi așa cum mărturisește a fi ; a nu respinge, a nu refuza ascultarea”.


Acest cuvânt este folosit în Ioan 1 : 11 – 13 unde scrie despre Domnul Isus că :

A venit la ai Săi, şi ai Săi nu L-au primit [gr. paralambanó „a primi de la”].

Dar tuturor celor ce L-au primit, adică celor ce cred în Numele Lui, le-a dat dreptul să se facă copii ai lui Dumnezeu ; născuţi nu din sânge, nici din voia firii lor, nici din voia vreunui om, ci din Dumnezeu”.

Domnul Isus nu le face vreun rău celor care nu-L primesc în viața lor, la fel cum nu le-a făcut rău nici samaritenilor care nu L-au primit, atunci când EL a vrut să rămână peste noapte la ei (a se vedea Luca 9 : 51 – 56).


Dar, adevărul care trebuie accentuat este faptul că, oamenii care L-au respins atunci pe Domnul Isus, singuri și-au făcut rău, deoarece nu au beneficiat de ceea ce numai Domnul Isus putea să le ofere !

Ce le putea oferi ?

Mântuirea și viața veșnică … adică exact ceea ce este cel mai important lucru din viață !?

Primește-L în viața ta pe Domnul Isus ca Stăpân și Mântuitor al tău. Și Dumnezeu să-ți ajute să trăiești o viață în sfințenie ! Amin !


Podcastul poate fi ascultat aici :