31 I 2023. VINO AFARĂ ! ADICĂ ÎNFRUNTĂ VIAȚA REALĂ ȘI NU TE REFUGIA ÎN TRECUT [2 Samuel 19.1–8]

31 I 2023. VINO AFARĂ ! ADICĂ ÎNFRUNTĂ VIAȚA REALĂ ȘI NU TE REFUGIA ÎN TRECUT

I Podcast I Pasaj Biblic : II Samuel 19 : 1 – 8 I Meditaţii din Cuvânt I Cezareea I Reşiţa I 31 Ianuarie 2023 I

Astăzi, cu ajutorul Lui Dumnezeu, vom observa o situație din viața lui David, pentru a constata care este unul dintre motivele majore de supărare, de mâhnire și cum se manifestă omul mâhnit.

De ce este nevoie de-un asemenea studiu ? Pentru a constata dacă nu cumva și eu, chiar în aceste momente sunt mâhnit și poate că nici nu mi-am dat seama prin ce stare sufletească trec.

Dar interesul nostru nu este doar acela de-a pune un diagnostic al trăirilor interioare, ci scopul nostru este să ne tratăm, să apelăm la Dumnezeu care ne poate oferi vindecarea de care avem nevoie !

Acest lucru este necesar mai ales dacă în urma studiului vom constata că trăim în trecut și nu mai suntem atenți la prezent, la ce se întâmplă în viața reală, deoarece noi am rămas în trecut, iar din cauza durerii interioare suntem oarecum rupți de realitate …


În urma cărui eveniment, omul devine mâhnit sau se supără ?

Astăzi vom nota faptul că mâhnirea apare în urma decesului unui copil …


[Dar ca o parantează vom face observația încă de la început, că urmărim pasajele din Biblie în care este folosit ebraicul atsab care este tradus cu supărare în Geneza 34 : 7, dar în alte versete din traducerea Cornilescu este tradus cu mâhnire.

Exact acesta este cazul exemplului pe care îl vom reda mai jos].


În cartea II Samuel 19 : 1 – 8 scrie ce s-a întâmplat după ce lui David i s-a spus despre moartea copilului lui, despre faptul că Absalom a murit :

Au venit şi au spus lui Ioab : „Iată că împăratul plânge şi se jeleşte din pricina lui Absalom.” Şi în ziua aceea, biruinţa s-a prefăcut în jale pentru tot poporul, căci în ziua aceea, poporul auzea zicându-se : „Împăratul este mâhnit din pricina fiului său.”

În aceeaşi zi, poporul a intrat în cetate pe furiş, ca nişte oameni ruşinaţi că au fugit din luptă. Împăratul îşi acoperise faţa şi striga în gura mare :

„Fiul meu Absalom ! Absalom, fiul meu, fiul meu !”

Ioab a intrat în odaia unde era împăratul şi a zis :

„Tu acoperi azi de ruşine faţa tuturor slujitorilor tăi, care au scăpat azi viaţa ta, a fiilor tăi şi a fetelor tale, a nevestelor tale şi a ţiitoarelor tale.

Tu iubeşti pe cei ce te urăsc şi urăşti pe cei ce te iubesc, căci arăţi azi că pentru tine nu sunt nici căpetenii, nici slujitori ; şi văd acum că, dacă ar trăi Absalom, şi noi toţi am fi murit în ziua aceasta, lucrul acesta ţi-ar fi plăcut.

Scoală-te, dar, ieşi şi vorbeşte după inima slujitorilor tăi ! Căci jur pe Domnul, că, dacă nu ieşi să te arăţi, nu va rămâne un om cu tine în noaptea aceasta ; şi aceasta va fi o nenorocire mai rea pentru tine decât toate nenorocirile care ţi s-au întâmplat din tinereţe până acum.”

Atunci împăratul s-a sculat şi a şezut la poartă. Au spus tot poporului : „Iată că împăratul stă la poartă.” Şi tot poporul a venit înaintea împăratului”.


Chiar dacă în general vorbind, Ioab este perceput ca fiind un om cu un caracter urât totuși ca orice om, el a avut și părți bune.

În împrejurarea descrisă mai sus, Ioab s-a dovedit a fi un om realist care l-a ajutat pe David să înfrunte viața și să nu se refugieze într-o stare sufletească care este perfect normală (iar aici ne referim la doliu, la jelirea cuiva drag) … dar care în momentele respective, prin mâhnirea și închiderea în sine a lui David, ar fi avut un efect extrem de rău pentru soarta poporului Evreu !


Care este concluzia ?

Sunt situații de viață pe care prin care, nu noi ne-am planificat să trecem (cum este de exemplu moartea cuiva drag din familie), dar contează foarte mult să înfruntăm mâhnirea și să nu ne lăsăm pradă unei tristeți sau unei supărări care ne-ar afecta într-un mod extrem de negativ tot cursul vieții.

Jalea este firească, normală, naturală, dar contează foarte mult cum este gestionată această stare sufletească.


Doamne Isuse, atunci când trec prin momentele dificile ale vieții, Te rog ajută-mă prin Duhul Tău Cel Bun și Sfânt să merg înainte … oricât mi-ar fi de greu pe moment și dă-mi puterea să mai fac încă un pas și să nu mă dau bătut în înaintarea mea spre Dumnezeu ! Amin !


Podcastul poate fi ascultat aici :