Copiii noştri sunt jucării ?

                                                            Priveşte în trecut, ca să nu priveşti cu regrete în viitor !

Copiii noştri sunt jucării? Mi-am pus această întrebare, pentru că ei au viaţă şi tot ce ţine de viaţă, cu bine şi rău, iar noi avem tendinţa să-i manipulăm ca pe nişte obiecte lipsite de viaţă, de sentimente, de voinţă.

Poţi fi un lucrător (spiritual) apreciat dar ca tată … dispreţuit şi neglijat. Copiii obişnuiţi fără tată acasă nu-l mai observă nici când este prezent. Pentru că el şi atunci când este prezent îşi manifestă absenţa; este prezent fizic, dar absent spiritual !

Tatăl absent la lecţiile prezentului, va fi prezent la lecţiile viitorului. Şi pot fi lecţii dure, pe măsura seminţelor de absenţă semănate în viaţa copiilor. Tatăl, veşnicul absent din prezentul copiilor? Motivaţia lui : “Pentru copii, fac totul !

O concluzie :

Prezentul copiilor nu este o problemă de viitor, ci viitorul copiilor este o problemă de prezent, de azi, şi nu mâine în mijlocul familiei.


Conducătorul absent este conducătorul inexistent ! Inexistent este sinonimul cuvântului inconştient. O maşină al cărei şofer pleacă în timpul mersului va merge şi fără el, pentru că viaţa merge înainte şi fără mine, dar încotro se îndreaptă ?

Locul tatălui nu poate fi ocupat de nimeni! Ce pot spune de şoferul care pleacă de la volan în timpul mersului, lăsându-şi familia în maşină, sub pretextul unor îndatori spirituale?


Uneori este nespiritual să fi spiritual. Ascultarea de Domnul nu se opreşte la a nu opri naşterea, ea trebuie să fie urmată de educarea copiilor; şi în domeniul familiei, nu există cursuri la fără frecvenţă ! Cursuri predate de un profesor absent unei clase prezente?

Predând cursuri de absenţă vei produce absenţi. Lupul poate veni la tine acasă atunci când eşti în misiune, fiindcă şi el are program de misiune … printre oile familiei tale. Nu fi asociat cu lupul la distrugerea turmei care este familia ta !

Ce părere ai despre ciobanul ce pune lângă turmă un bilet : Plecat — revin imediat ? Lupul nu ştie să citească, dar ştie să sfâşie ! Pastorul absent este motivul pentru care lupul spune turmei : Prezent. Prin absenţa tatălui se favorizează prezenţa răului în familie.

Turma are nevoie de păstor, nu de motive. Recolta de neghina din caracterul copiilor poate fi şi din cauza nevegherii tatălui.


Planta creşte ca o continuare a rădăcinii – din trecut se naşte prezentul, care va naşte viitorul.

Nu te aştepta ca planta (care este caracterul copilului), să crească de la tulpină în jos, şi nu aştepta ca viitorul să nască un prezent mai bun. Tata, omul absent atunci când ai nevoie de el, este ca singurul magazin de pâine din zonă unde se vinde pâine, dar care este închis doar atunci când ai nevoie de el, în rest este deschis … însă pentru activităţi din afara familiei.

Tatăl prezent(-ului) este un om de viitor !

Copilul are nevoie de tata, nu numai de ceea ce-i oferă tatăl. Înstrăinarea copilului este rezultatul înstrăinării tatălui de copil: este o recoltă firească. Semeni înstrăinare, seceri înstrăinare şi o seceri atunci când ai avea nevoie mai mare de dragostea copilului iubit.

El va avea nevoie de alte iubiri. Pe lista ta de prioritaţi, tu vei ocupa acelaşi loc pe care l-a ocupat şi el pe lista ta, atunci când el avea nevoie de tine !

Timpul pierdut nu este reciclabil ca fierul vechi, de aceea punctul de oprire poate fi şi punctul de pornire pentru noua viaţă de familie.


Dacă în catalogul prezentului eşti absent din viaţa familiei nu lăsa ca absenţa să-ţi devină un mod de viaţă. Nu te poţi ocupa de educarea copiilor oferindu-le ca hrană spirituală postul.

Hrănindu-te cu post … mori de foame. Sufletul are nevoie de Cuvântul viu, fără El va suferi de foame, iar copilul îşi va căuta altceva de mâncare. Aşa cum îi oferi tot ceea ce are nevoie pentru trup, oferă-i la fel şi pentru suflet.


Personal m-am regăsit în aceste gânduri, dar sper să mă pierd din rândurile absenţilor din viaţa familie.

Nu cumva ai citit ceva şi pentru tine?