92 I 2024. MÂNTUIREA (III) SAU NAȘTEREA DIN NOU [Luca 3.7-9 I Ioan 3.3, 5 I Numeri 17.8] 1 Aprilie 2024

92 I 2024. MÂNTUIREA (III) SAU NAȘTEREA DIN NOU

I Podcast I Pasaje Biblice : Luca 3 : 7 – 9 I Ioan 3 : 3, 5 I Numeri 17 : 8 I Meditaţii din Cuvânt I Cezareea I Reşiţa I 1 Aprilie 2024 I

Mântuirea sau Nașterea din nou. Noi știm acum că, pentru ca un om să ajungă în Cer este nevoie de o înnoire totală, care este numită nașterea din nou (a se vedea Ioan 3 : 3, 5).

Și pe vremea lui Ioan Botezătorul existau oameni care credeau că vor fi mântuiți și că vor scăpa de pedeapsa veșnică dacă doar vor face un botez în apă.

Gândirea lor (care este și azi) este că, omul este bun și doar va trebui să mai facă anumite îmbunătățiri dar, probabil că au rămas total surprinși de ce le-a spus Ioan Botezătorul și anume că :

1. deși cred că sunt buni, fiind descendenții lui Avraam,
2. de fapt ei sunt foarte răi fiind asemenea unor pui de șerpi (prin natura lor pământească) și
3. aveau nevoie de-o transformare totală a vieții, de-o naștere din nou deoarece puii de șerpi trebuiau să devină pomi fructiferi dacă voiau să ajungă în Cer.


Dar, în mod normal, este firesc ca un pui de șarpe să crească și să devină șarpe, adică să meargă din rău în mai rău. Și totuși, chiar lor (adică unor „pui de șerpi”), Ioan Botezătorul le-a cerut să facă fructe pe care numai un pom fructifer le poate face. Adică să devină pomi și să nu mai fie șerpi !

Așa ceva este imposibil pentru om dar nu și pentru Dumnezeu. De ce ?

Deoarece (și probabil că ei și-au amintit aceasta) prima minune din Egipt a fost tocmai transformarea unui toiag în șarpe. Iar același șarpe s-a transformat iarăși în toiag !

Dar minunea nu s-a oprit aici deoarece, la un anumit timp, în Numeri 17 : 8 scrie despre același toiag a lui Aaron (care a fost transformat în șarpe) că :

A doua zi, când a intrat Moise în Cortul mărturiei, iată că toiagul lui Aaron, care era pentru casa lui Levi, înverzise, făcuse muguri, înflorise şi copsese migdale”.

Toiagul respectiv era de fapt un pom uscat, care a devenit roditor noaptea … exact atunci când nu se putea rodi din cauza lipsei de căldură și în special deoarece nu avea în cort nici lumină.

Și să nu uităm faptul că atunci evreii se aflau în pustiu, unde nu era nici măcar apă și în plus se știe că noaptea temperaturile erau foarte scăzute, (a se vedea Geneza 31 : 40), iar toiagul lui Aaron era așezat într-un cort care nu beneficia de-o izolare termică cum avem în zilele noastre (adică în interior era frig).


Practic, Ioan Botezătorul le-a cerut celor ce veneau la el având o stare spirituală necorespunzătoare, să ceară o schimbare a vieții lor, pe care numai Dumnezeu o putea face !

Iar Ioan Botezătorul le-a mai explicat că fără această înnoire a vieții, fără nașterea din nou, nu puteau ajunge în Cer, ci aveau să sfârșească în focul Judecății.


Tu cum te vezi în tine ? Îți vezi starea de păcat sau crezi că ești un om bun ?


Doamne Isuse, dă TU mântuirea TA tuturor celor care ascultă aceste cuvinte ! Amin !


Podcastul poate fi ascultat aici :