79 I 2023. VALURILE ÎNFURIATE ALE MĂRII 1. VALURILE [Iuda 1.13 I Ezechiel 27.26 I Apocalipsa 17.1]

79 I 2023. VALURILE ÎNFURIATE ALE MĂRII 1. VALURILE

I Podcast I Pasaje Biblice : Iuda 1 : 13 I Ezechiel 27 : 26 I Apocalipsa 17 : 1 I Meditaţii din Cuvânt I Cezareea I Reşiţa I 20 Martie 2023 I

A patra caracteristică a falșilor credincioși este expusă prin expresia : „valuri înfuriate ale mării, care îşi spumegă ruşinile lor”. (Iuda 1 : 13)

Poate va suna într-un mod nepotrivit afirmația următoare, dar ea este făcută conform versetului din Iuda 1 : 13 așa cum apare în original (în limba greacă).

Dacă ar fi să exprimăm într-o singură frază a patra caracteristică a falșilor credincioși am putea afirma că acest fel de oameni sunt :

  1. schimbători (sau nestatornici ca valurile),
  2. sălbatici și sunt
  3. nerușinați (își etalează propria rușine).

Putem observa că din această caracterizare pot fi desprinse trei caracteristici ale acestor oameni care sunt :

  1. schimbători (nestatornici) care este un sinonim al valurilor,
  2. sălbatici (așa este în greacă deși despre valuri în traducerea Cornilescu scrie că sunt : „înfuriate”) și
  3. nerușinați („își spumegă rușinile lor”).

Dar să observăm în contiunare aceste trei caracteristici ale falsului credincios . El este :

1. Schimbător (sau „valul mării”)

Este genul de om pe care nu te poți baza.

Cuvântul „schimbător” este definit astfel :

Care se schimbă (ușor, repede), care se preface, se transformă (necontenit) ; schimbăcios, nestatornic, variabil”. (Dicționarul limbii romîne literare contemporane, 1955 – 1957)

Pentru a descrie un anumit tip de oameni, Iuda a folosit un singur cuvânt care necesită însă mai multe explicații pentru a fi înțeles de noi.

Spus pe scurt, valurile sunt „produsul” vântului care pune în mișcare apa mării. Dar în Biblie marea are ca sinonim „apele mari”.

De exemplu în Ezechiel 27 : 26 scrie că :

Vâslaşii tăi te duceau pe ape mari : dar un vânt de la răsărit te va sfărâma în inima mărilor !

Iar „apele mari” sunt un simbol al lumii (a se vedea Apocalipsa 17 : 1). Altfel spus, prin omul – val, apostolul Iuda îl numește pe omul lumesc, care este un produs al lumii nu doar este un om care se lasă influențat de lume.

Apostolul Iuda a notat despre astfel de oameni :

Căci s-au strecurat printre voi unii oameni, scrişi demult pentru osânda aceasta, oameni neevlavioşi, care schimbă în desfrânare harul Dumnezeului nostru şi tăgăduiesc pe singurul nostru Stăpân şi Domn, Isus Hristos”. (Iuda 1 : 4)

Așa sunt descriși oamenii care se alimentează din lume (din mare) și care sunt ușor influențabili prin tot ceea ce înseamnă sistemul lumesc, dar un creștin este total diferit.

Și ceea ce îl deosebește nu este numai ce este el în sine (copilul Lui Dumnezeu) ci și faptul că el nu se alimentează din aceleași surse ale lumii, ci el se hrănește din Cuvântul Lui Dumnezeu și bea din apa Duhului Sfânt !


Doamne Isuse, ajută-mă să fiu așa ! Amin !


Podcastul poate fi ascultat aici :