66. CINE ZIC OAMENII CĂ SUNT EU ? [Matei 6.13, Marcu 8.27 şi Luca 9.18]

66. CINE ZIC OAMENII CA SUNT EU ?

I Podcast I Pasaje Biblice : Matei 6 : 13, Marcu 8 : 27 şi Luca 9 : 18 I Meditaţii din Cuvânt I Cezareea I Reşiţa I 07 Martie 2022 I

În Evanghelia după Marcu capitolul 8 : 27 scrie că : „Isus a plecat cu ucenicii Săi în satele Cezareii lui Filip. Pe drum le-a pus următoarea întrebare : „Cine zic oamenii că sunt Eu ?

Evanghelistul Matei (în capitolul 16 : 13) notează că :

Isus a venit în părţile Cezareii lui Filip şi a întrebat pe ucenicii Săi : „Cine zic oamenii că sunt Eu, Fiul omului ?

Şi Luca (în capitolul 9 : 18) descrie un asemenea moment, notând că :

Într-o zi, pe când Se ruga Isus singur deoparte, având cu El pe ucenicii Lui, le-a pus întrebarea următoare : „Cine zic oamenii că sunt Eu ?


Mergând pe drum înspre o anumită direcţie, fiind într-o anumită zonă sau în momentele de rugăciune, tot timpul avem cu noi întrebări la care aşteptăm un răspuns.

Dar în acele momente, când Domnul Isus a pus această întrebare a avut cu totul alte considerente decât avem noi (sau decât am eu) atunci când punem (sau pun) întrebarea : Cine zic oamenii că sunt eu ?

Întrebarea era pusă pentru ucenici, nu pentru EL. Isus ştia cine este EL, de unde a venit şi unde se duce. Şi-a întrebat ucenicii poate pentru a-i face conştienţi de cine era EL cu adevărat. EL este Fiul Lui Dumnezeu !

Dar este bine să-mi pun această întrebare ca fiind special pentru mine. Chiar :

Cine zic oamenii că sunt eu ?

Depind de părerea altora ? Schimbă părerea lor despre mine (care poate fi greşită) ceva din cine sunt eu cu adevărat ?

Mă comport altfel sau fac ceea ce nu aş face, doar pentru a fi pe placul cuiva (deşi ştiu că nu este bine ceea ce fac) ?


Fiecare om este un unicat, dar în general oamenii caută termeni de comparaţie. Unii zic că eşti ca x, sau alţii că eşti y etc. Dar tu trebuie să rămâi tu însuţi, cel pe care Dumnezeu te-a făcut pentru un anumit loc, pentru o anumită perioadă de timp, pentru un anumit grup de oameni.

Nu te întinde mai mult decât ţi-e pătura, (ia-ţi alta mai mare dacă este nevoie), dar nici nu te fă mai mic decât eşti.

Corect este să ai simţiri cumpătate despre sine (să fii realist) ! Dar în niciun caz să nu depinzi de like-urile sau dislike-urile altora.


Sunt simple păreri pe care oamenii ar fi mai bine să şi le ţină pentru ei, mai ales dacă şi le dau fără ca destinatarul lor să le fi cerut !

O singură părere este cu adevărat autorizată şi contează cu adevărat, cea a Lui Dumnezeu ! Ce spune Isus despre mine este adevăr, iar dacă este să ascult şi păreri pertinente sunt atent la ce observă cei din jur că las în urma mea ca nu cumva să deviez de la Cale !

Pe unde trec, în urma mea poate să rămână o aromă de cer sau un miros neplăcut ce-aduce a iad.

Să te conformezi altora (doar pentru a te accepta în grupul lor) când ştii că te exclude Dumnezeu din grupul Lui ?

Se spune despre creştini că stau pe genunchi mai mult decât stau pe Facebook (sau pe oricare altă reţea de socializare) …


Când ne referim la identitatea spirituală a cuiva să medităm la aceste pasaje Biblice :

  1. În Faptele Apostolilor 19 : 15 despre şapte persoane scrie că : „Duhul cel rău le-a răspuns: „Pe Isus Îl cunosc, şi pe Pavel îl ştiu ; dar voi cine sunteţi ?” În Marcu 3 : 11, despre Domnul Isus scrie că : „Duhurile necurate, când Îl vedeau, cădeau la pământ înaintea Lui şi strigau : „Tu eşti Fiul lui Dumnezeu.
  2. Marcu 1 : 11 „Şi din ceruri s-a auzit un glas care zicea : „Tu eşti Fiul Meu preaiubit, în Tine Îmi găsesc toată plăcerea Mea.”
  3. În cartea Daniel 10 : 19, omul Lui Dumnezeu, Daniel a notat că la un moment dat un înger i-a spus : „ … „Nu te teme de nimic, om preaiubit ! Pace ţie ! Fii tare şi cu inimă !” Şi pe când îmi vorbea el, am prins iar[-ăşi] puteri şi am zis: „Vorbeşte, domnul meu, căci m-ai întărit.” Aşa să dea Dumnezeu în dreptul fiecăruia din noi !

Despre mine, cine zice Dumnezeu că sunt eu ? Sunt copilul Lui preaiubit ? Aşa să-mi ajute Dumnezeu şi mie să fiu iar dacă încă nu sunt, Dumnezeu să-mi ajute să devin şi eu copilul Lui preaiubit ! Amin !


Podcastul poate fi ascultat aici :