40 I 2024. ISPITA PERSONALIZATĂ [1 Corinteni 10.13 I Matei 6.13 I 1 Împărați 11.2]

40 I 2024. ISPITA PERSONALIZATĂ

I Podcast I Pasaje Biblice : I Corinteni 10 : 13 I Matei 6 : 13 I I Împărați 11 : 2 I Meditaţii din Cuvânt I Cezareea I Reşiţa I 09 Februarie 2024 I

Ispita personalizată. Chiar am parte de ispite personalizate ? Chiar mă cunoaște cineva atât de bine încât să mă momescă exact cu ceea ce îmi place mie ?

Da ! Prin resursele pe care le are la dispoziție, Cel Rău se ocupă de studierea fiecărui creștin, pentru a-i afla punctele slabe. Ispitele de care am parte în viață prin trimișii Celui Rău, chiar sunt personalizate !

Dar la fel de adevărat este adevărat și faptul că nu pot fi testat decât cu acordul Lui Dumnezeu (a se vedea I Corinteni 10 : 13). Iar Dumnezeu permite încercările sau ispitele tocmai pentru creșterea noastră spirituală !

Și la fel de adevărat este și faptul că, de unele ispite avem parte deoarece prin rugăciune nu cerem protecția Lui Dumnezeu.

Rugăciunea Tatăl Nostru prin faptul că este o cerere și pentru pâinea de fiecare azi, ne arată că este o rugăciune pe care ar trebuie să o facem în fiecare zi.

Dacă nu fac toată rugăciunea Tatăl Nostru, ar fi foarte bine, ar fi înțelept ca, măcar ultima parte a rugăciunii să o aduc zi de zi înaintea Lui Dumnezeu :

„ … şi nu ne duce în ispită, ci izbăveşte-ne de cel rău. Căci a Ta este Împărăţia şi puterea şi slava în veci. Amin !” (Matei 6 : 13)


Reamintim faptul că, în studiile din această perioadă, folosim metafora aurului prin care este simbolizat credinciosul.

Și la fel cum aurul pur nu este magnetic, iar magnetul nu are nicio forță de atracție asupra aurului curat, pur, nici ispita din afară nu poate avea efect asupra creștinului, dacă în el nu este o poftă rea.


Care este magnetul din afară la care ceva din mine se simte atras ?


Despre Solomon scrie că a încălcat Cuvântul scris al Lui Dumnezeu și s-a alipit de cine nu trebuie fiind : „târât de iubire” (I Împărați 11 : 2).

Cum adică, împăratul Solomon a fost „târât de iubire” ? Cine și-a permis să-l târască pe el și să-l ducă unde vrea, exact pe împăratul cel mai înțelept și cel mai bogat dintre oamenii din vremea lui ?

Trebuie să notăm aici faptul că, același cuvânt din ebraică (și anume ahabah) care este folosit pentru a arăta iubirea Lui Dumnezeu pentru poporul Israel, în I Împărați 10 : 9, este folosit și în capitolul următor, adică în I Împărați 11 : 2 unde scrie că :

De aceste neamuri s-a alipit Solomon, târât de iubire”.


Cel rău pervertește un sentiment nobil în așa fel încât, dacă omul decide să asculte de el, de Cel Rău, chiar cel mai nobil sentiment cum este iubirea, ajunge să constituie punctul de pornire pentru cel mai urât păcat !

Iuda nu l-a predat pe Domnul Isus folosindu-se de un sărut, dar pe care l-a folosit doar ca pe un semn de recunoaștere ? De aceea creștinul trebuie să fie atent la păcate dar mai ales la lucrurile bune care … pot fi folosite rău !


Doamne Isuse ajută-mă TE rog frumos și Doamne dă-mi izbândă în lupta cu mine însumi ! Amin !


Podcastul poate fi ascultat aici :