39 I 2023. UMBLAREA CU DUMNEZEU SAU A FI CA DUMNEZEU [Geneza 5.22–24 I Geneza 3.8 I Amos 3.3]

39 I 2023. UMBLAREA CU DUMNEZEU SAU A FI CA DUMNEZEU

I Podcast I Pasaje Biblice : Geneza 5 : 22 – 24 I Geneza 3 : 8 I Amos 3 : 3 I Meditaţii din Cuvânt I Cezareea I Reşiţa I 8 Februarie 2023 I

În Geneza 5 : 22 – 24 scrie că : „După naşterea lui Metusala, Enoh a umblat cu Dumnezeu trei sute de ani ; şi a născut fii şi fiice.

Toate zilele lui Enoh au fost trei sute şaizeci şi cinci de ani. Enoh a umblat cu Dumnezeu ; apoi nu s-a mai văzut, pentru că l-a luat Dumnezeu”.

Și azi, cu ajutorul Lui Dumnezeu, în prezentul studiu ne vom referi la a doua perioadă din viața unui om și anume la : Omul care trăiește cu Dumnezeu dar ne vom limita doar la : Umblarea cu Dumnezeu care este prima caracteristică a unui astfel de om (iar așa a fost doar Enoh dintre toți oamenii din vremea lui) …


Al doilea pasaj din Biblie în care este folosit halak (a umbla) este Geneza 3 : 8 unde este notat ce s-a întâmplat după căderea omului în păcat.

Despre Adam și Eva scrie că :

Atunci au auzit glasul Domnului Dumnezeu care umbla prin grădină în răcoarea zilei: şi omul şi nevasta lui s-au ascuns de faţa Domnului Dumnezeu printre pomii din grădină”.

Sensul verbului „a umbla” este foarte clar. A „umbla cu Dumnezeu” înseamnă a fi ca Dumnezeu deoarece în cartea Amos 3 : 3 scrie foarte clar :

Merg oare doi oameni împreună fără să fie învoiţi ?

Un om poate merge alături de un alt om pe același drum, doar dacă amândoi trăiesc într-o bună înțelegere.


Adam și Eva după Căderea în păcat :

 • nu se mai înțelegeau cu Dumnezeu,
 • nu au mai vrut să umble pe același drum,
 • nu au mai ales ce voia Dumnezeu deoarece aveau o altă voie, voia lor.

De aceea, L-au și evitat pe Dumnezeu când EL a venit prima dată la ei, după Căderea lor în păcat. Adam și Eva :

 • deja ascultau de altcineva, de Cel rău,
 • gândeau altfel,
 • aveau alte puncte de vedere asupra vieții.

Nu-i mai interesa viața veșnică … dacă i-ar fi interesat poate ar fi mers repede să ia din Pomul Vieții care era foarte aproape de Pomul Cunoștinței binelui și răului, dar nu aceasta a fost prima lor preocupare după Căderea în păcat … ci au devenit brusc preocupați de haine, cu ce să se îmbrace, deși această preocupare nu au avut-o niciodată până atunci …


Iar această preocupare s-a perpetutat până azi :

 • aspectul exterior,
 • impresia pe care o fac altora,
 • epatarea cu ceea ce am etc.

Dintre toți contemporanii lui, doar despre Enoh scrie că „a umblat cu Dumnezeu” și trebuie să ținem cont de un fapt.

Dacă citim Geneza capitolul 5, vom constata că Enoh a fost contemporan și cu Adam cel puțin două sute de ani, iar Adam a fost primul om despre care scrie că a murit de-o moarte naturală, iar după el, primul care a plecat de pe pământ a fost Enoh, doar că el a fost luat la Cer, viu fiind.

Pentru cei de atunci Adam și Enoh au fost primele două repere. Două moduri de trăire a vieții, cu sfârșituri de cale diferite : mormântul sau răpirea la Cer.


Cei de atunci, la fel ca noi cei de azi, nu vom putea spune că nu am știut acest adevăr. În funcție de modul în care îmi trăiesc viața va fi și sfârșitul vieții de pe pământ dar și continuarea existenței Dincolo, în viața veșnică.

Omul care trăiește cu Dumnezeu,

 • care umblă pe unde merge și Dumnezeu,
 • care vorbește cu Dumnezeu și
 • face ce-i spune Dumnezeu nu va avea același sfârșit ca omul care umblă după capul lui și face numai (sau în special) numai ceea ce vrea el.

Eu umblu cu Dumnezeu ? Am ca țintă Răpirea la Cer ?

Dacă răspunsul este da, trebuie să țin cont într-un mod foarte serios că Lista cu cei pe care Dumnezeu îi va răpi la Cer o are numai Dumnezeu și de aceea trebuie să umblu, să mă comport, să mă ocup numai cu ceea ce vrea Dumnezeu !


Doamne Isuse ajută-mă, Te rog la aceasta ! Amin !


Podcastul poate fi ascultat aici :