297 I 2023. EVITAREA CERTEI PRIN SCHIMBAREA DE PERSPECTIVĂ SAU VĂZ DUH [1 Samuel 1.9–18 I 1 Samuel 24.4–7 I Luca 11.1]

297 I 2023. EVITAREA CERTEI PRIN SCHIMBAREA DE PERSPECTIVĂ SAU VĂZ DUH

I Podcast I Pasaje Biblice : I Samuel 1 : 9 – 18 I I Samuel 24 : 4 – 7 I Luca 11 : 1 I Meditaţii din Cuvânt I Cezareea I Reşiţa I 24 Octombrie 2023 I

Pentru o schimbare în bine a vieții mele am nevoie de o schimbare de perspectivă. Dacă constat că privesc în jos și mă uit doar la ce mi se întâmplă și la oameni, înseamnă că am nevoie să îmi schimb direcția spre care privesc și să îmi îndrept privirile spre Dumnezeu, spre Cer.


Despre cer (văzduh) ca fiind un fel de a vedea Duhul (adică „văz” sau „văd Duhul”), de-a-L vedea pe Cel care este în Cer, a scris Daniel Turcea.

El este unul dintre poeții creștini despre care în zilele noastre se știe foarte puțin, deși a fost un scriitor creștin foarte profund. (Daniel Turcea a trăit între anii 1945 și 1968).


Vederea lumii spirituale este și azi o preocupare a căutătorilor de Dumnezeu, iar în Biblie noi avem scrise astfel de îndemnuri de-a ne focaliza pe Dumnezeu și pe Împărăția Lui și de-a nu mai privi doar în jos.

Pentru a argumenta necesitatea schimbării direcției spre care privim, astăzi, cu ajutorul Lui Dumnezeu vom observa trei situații din viața unor oameni despre care scrie în Biblie.

În același spațiu, la un moment dat se aflau :
1. Eli și Ana,
2. David și unii dintre oamenii lui de încredere și
3. Domnul Isus și ucenicii Lui.


Din aceste exemple se poate observa că există oameni care fiind aflați în exact același context, văd totuși total diferit ceea ce se întâmplă.

Unii privesc în Sus și înțeleg că deasupra de toți și de tot ce se întâmplă este Dumnezeu care le vrea binele, dar alții văd doar oamenii și situațiile prin care trec.


1. Preotul Eli și Ana

În I Samuel 1 : 9 – 18 este notat ce s-a petrecut la un moment dat în Cortul Întâlnirii. Preotul Eli era așezat pe un scaun, iar în cort o femeie se ruga și putem presupune că era așezată pe genunchi.

Preotul Eli privea de sus în jos, dar Ana privea de jos în sus, cerând ajutorul Lui Dumnezeu. Cu alte cuvinte ea avea o altă perspectivă din punct de vedere spiritual, față de preotul Eli care ar fi trebuit să fie un om spiritual !

Datorită acestui fel de-a vedea lucrurile, Ana a evitat o potențială ceartă cu omul care i s-a adresat într-un mod total lipsit de respect !


2. David și oamenii lui de încredere

Ce ușor punem în gura Lui Dumnezeu cuvinte pe care nu Domnul le-a spus ci de fapt sunt doar dorințele noastre, de-a ne rezolva problemele așa cum ne place nouă !

În I Samuel 24 : 4 – 7 este notat ce s-a întâmplat în momentul în care David avea ocazia de-a se răzbuna pe împăratul Saul și de-a pune punct problemelor pe care acesta i le făcea. În pasajul Biblic scrie că :

Oamenii lui David i-au zis : „Iată ziua în care Domnul îţi zice : „Dau pe vrăjmaşul tău în mâinile tale ; fă-i ce-ţi va plăcea.”

David s-a sculat şi a tăiat încet colţul hainei lui Saul. După aceea, inima îi bătea, pentru că tăiase colţul hainei lui Saul. Şi a zis oamenilor săi :

„Să mă ferească Domnul să fac împotriva domnului meu, care este unsul Domnului, o aşa faptă ca să pun mâna pe el ! Căci el este unsul Domnului.”

Cu aceste cuvinte, David a oprit pe oamenii săi şi i-a împiedicat să se arunce asupra lui Saul”.

Probabil că inițial, ei au rămas surprinși când au văzut că David s-a dus lângă Saul și au crezut că s-a terminat viața lui Saul … și când colo David i-a tăiat numai o parte din haină !

Oamenii lui David priveau totul într-un mod firesc, dar David privea în Sus și înțelegea că deasupra este Dumnezeu și prin tot ce trece el, este de fapt o școală a Lui Dumnezeu în care mai avea multe lecții de învățat înainte de-a ajunge ca el să devină împăratul țării.


3. Domnul Isus și ucenicii Lui

În Luca 11 : 1 scrie că :

Într-o zi, Isus Se ruga într-un loc anumit. Când a isprăvit rugăciunea, unul din ucenicii Lui I-a zis : „Doamne, învaţă-ne să ne rugăm, cum a învăţat şi Ioan pe ucenicii lui.”

Isus „Se ruga” și apoi scrie că EL „a terminat” rugăciunea. Nu scrie că ei „se rugau” și nici nu scrie că ei „au terminat rugăciunea”.


Așa înțelegem clar că numai Domnul Isus Se ruga (privea spre Dumnezeu) dar ucenicii priveau în acest timp la EL.


Poate de aceea și mai târziu, în grădina Ghetsimani din tot grupul ucenicilor, Domnul Isus nu i-a luat cu EL decât pe Petru, Iacov și Ioan.

Cei care nu prea au înclinație spre rugăciune, nici nu se pot apropia de Dumnezeu !


Doamne Isuse, dă-mi și mie Harul de-a vedea situațiile prin care trec ca fiind instrumentele folosite de Tine pentru a-mi schimba în bine viața.

Și chiar dacă nu înțeleg multe din lucrurile care mi se întâmplă, totuși aleg să ÎȚI mulțumesc frumos pentru grija Ta față de mine știind că prin toate aceste lucruri TU acționezi numai pentru binele meu ! Amin !


Podcastul poate fi ascultat aici :