324 I 2023. LUCRURILE PE CARE MARTA NU LE ÎNȚELEGE [Luca 10.38–42]

324 I 2023. LUCRURILE PE CARE MARTA NU LE ÎNȚELEGE. ADEVĂRURI PROFUNDE

I Podcast I Pasaj Biblic : Luca 10 : 38 – 42 I Meditaţii din Cuvânt I Cezareea I Reşiţa I 20 Noiembrie 2023 I

Lucrurile pe care Marta nu le înțelege. Care sunt lucrurile pe care Marta nu le înțelege ? Prin Marta ne referim la tipul de om care este foarte activ doar pe plan religios dar neglijează relația cu Domnul Isus.

Acest mod de viață și acest tip de om îl reprezintă Marta (dar nu trebuie să ne gândim neapărat la Marta din Betania), ci să ne ajute Dumnezeu nu doar să ne facem o evaluare personală a modului în care ne trăim viața, ci și să facem schimbările necesare, deoarece avem nevoie și de o relație profundă cu Dumnezeu dar este nevoie și de activismul ca viață trăită în mod practic pentru Dumnezeu !


Care sunt lucrurile pe care Marta nu le înțelege ?

Faptul că prioritatea vieții este întreținerea relației mele personale cu Domnul Isus prin Duhul Sfânt, dar aceasta trebuie să fie urmată în mod obligatoriu obligatoriu și de trecerea la faptele credinței !

Cuvântul activism este definit ca fiind o :

„ … doctrină potrivit căreia spiritul uman trebuie să se angajeze în acțiune pentru realizările materiale și spirituale ale societății”. (Marele Dicționar de Neologisme, 2000)

Iar relația este definită ca fiind :

Legătura de dependență sau de influență reciprocă între persoane, popoare sau state”. (NODEX, 2002)


Dacă relația mea este bună cu Domnul Isus, El îmi va spune prin Duhul Sfânt și ce am de făcut, altfel mă pot trezi după ani de zile că am tot făcut … dar am făcut exact ce Dumnezeu nu mi-a cerut să fac, iar în acest timp, de cele mai multe ori, când Domnul Isus a venit pe la mine (vorbim din punct de vedere omenesc), i-am tot explicat că nu am timp să stau de vorbă cu EL deoarece, în ziua aceasta chiar am multe lucruri de rezolvat pentru EL !


Dar să ne reamintim o întâmplare din viața Domnului Isus, observând cum se manifestă activismul și în ce constă relația personală cu Domnul Isus.

În Luca 10 : 38 – 42 scrie că :

Pe când era pe drum, cu ucenicii Săi, Isus a intrat într-un sat. Şi o femeie, numită Marta, L-a primit în casa ei. Ea avea o soră numită Maria, care s-a aşezat jos la picioarele Domnului şi asculta cuvintele Lui.

Marta era împărţită cu multă slujire, a venit repede la El şi I-a zis : „Doamne, nu-Ţi pasă că sora mea m-a lăsat să slujesc singură ? Zi-i, dar, să-mi ajute.”

Drept răspuns, Isus i-a zis : „Marto, Marto, pentru multe lucruri te îngrijorezi şi te frămânţi tu, dar un singur lucru trebuie. Maria şi-a ales partea cea bună, care nu i se va lua.”


Pentru a constata dacă nu cumva și noi suferim de activism religios dar neglijăm relația cu Domnul Isus, cu ajutorul Lui Dumnezeu, vom observa trei caracteristici ale credinciosului (pe care îl vom denumi a fi) de tip Marta.

Un astfel de credincios :

  1. are un suflet mare și îl primește în casa lui pe Domnul Isus din toată inima ;
  2. consideră că este foarte important ca Domnul Isus să se simtă bine în casa lui, dar greșește deoarece crede că Domnul Isus se va simți bine numai dacă Îi va oferi ceva foarte bun. Iar prin ceva bun se gândește probabil la mâncare dar pentru Domnul ceva bun înseamnă persoana lui. Așa vede viața acest tip de credincios și la aceasta înțelegem că se referă pasajul Biblic, deși nu este folosit aici nici cuvântul mâncare și nu scrie nici despre pregătirea mesei ;
  3. nu numai că nu stă cu Isus pentru a asculta ce are El de spus, dar își critică și frații de credință care din punctul lui de vedere își pierd timpul cu Isus în loc să facă ceva pentru El !

În final să mă întreb :

După anii de când sunt întors la Dumnezeu (dacă sunt ani), oare eu cu cine mă asemăn mai mult, cu Marta sau cu Maria ?

Corect ar fi să am timpul meu cu Dumnezeu ca prioritate absolută a vieții mele de credință zi de zi, dar după timpul petrecut în prezența Lui Dumnezeu să fiu cât se poate de activ pentru Dumnezeu prin tot ce sunt și prin tot ce fac !


Doamne Isuse, dă-mi Te rog frumos harul de-a-mi face ordine în viață, iar timpul petrecut în prezența TA, prin Duhul Sfânt să devină principala mea prioritate, zi de zi și Dumnezeu să mă ajute ca acest timp să fie de cea mai bună calitate … dar după acest timp să trec la fapte ! Amin !


Podcastul poate fi ascultat aici :