204. MÂNIA LUI DUMNEZEU 7. PILDA ROBULUI NEMILOSTIV. ZIUA SCADENȚEI [Matei 18.28-30]

204. MÂNIA LUI DUMNEZEU 7. PILDA ROBULUI NEMILOSTIV. ZIUA SCADENȚEI
I Podcast I Pasaj Biblic : Matei 18 : 28 – 30 I
I Meditaţii din Cuvânt I Cezareea I Reşiţa I
I 23 Iulie 2022 I

Reamintim că Pilda robului nemilostiv ilustrează faptul că un om care este dator altuia, poate intra în mari probleme la care nici nu s-a gândit și probabil că nici nu s-a așteptat în momentul în care a făcut împrumutul.

În context este adevărat că se referă strict la datoria de-a-l ierta pe aproapele meu care mi-a greșit, la fel cum și eu am fost (și sunt) iertat de Dumnezeu), dar noi vom studia și problema îndatorării cuiva față de altcineva și consecințele negative care pot urma, tocmai pentru a evita trăirea unor stări de care a avut parte datornicul descris în Pilda robului nemilostiv.

În Matei 18 : 28 scrie că robul iertat :

„ … când a ieşit afară, a întâlnit pe unul din tovarăşii lui de slujbă care-i era dator o sută de lei. A pus mâna pe el şi-l strângea de gât, zicând :

Plăteşte-mi ce-mi eşti dator.” Tovarăşul lui s-a aruncat la pământ, îl ruga şi zicea : „Mai îngăduie-mă, şi-ţi voi plăti.” Dar el n-a vrut, ci s-a dus şi l-a aruncat în temniţă, până va plăti datoria”.

Datornicului i-a fost dat să audă aceste cuvinte : „Plăteşte-mi ce-mi eşti dator.” Era venită Ziua scadenței ! Iar modul în care cel care l-a împrumutat s-a comportat cu el a constituit pentru un om obișnuit un motiv de stres mult prea mare.

Întrebarea este :

„Se merită să plătesc acest preț al umilinței și al umilirii în sufletul meu doar pentru a obține lucruri ?”

Și dacă așa ceva s-ar fi petrecut doar între cei doi oameni tot ar fi fost ceva foarte umilitor pentru cel care neavând banii a acceptat să se înjosească … dar mai grav a fost faptul că situația de viață descrisă mai sus s-a petrecut în prezența altor martori.

Când au văzut tovarăşii lui cele întâmplate, s-au întristat foarte mult şi s-au dus de au spus stăpânului lor toate cele petrecute”. (Matei 18 : 31)


Poate cineva va zice : „O astfel de situație este ceva de excepție” și poate fi așa, dar se merită să ajungi într-o asemenea situație ?


În II Cronici 32 : 10 este notată o întrebare care în esență este foarte bună (deși în contextul respectiv ea avea ca scop subminarea încrederii în Dumnezeu și în autoritatea împăratului Ezechia).

Împăratul Sanherib a întrebat :

Pe ce se bizuie încrederea voastră … ?” Pe ce te sprijini atunci când iei o decizie ?

În alte traduceri scrie :

Pe ce vă bazați încrederea … ?” (New International Version)

Care este baza încrederii …?” (Berean Study Bible)

Dacă nu ai primit un cuvânt profetic de la Duhul Sfânt cu privire la viitorul tău, nu ai de unde să știi ce ți se poate întâmpla în viitor.
Sanherib (împăratul Siriei care a pus întrebarea de mai sus) nu știa că încrederea lui Ezechia avea o fundație solidă. El se baza pe cuvântul profetic pe care împăratul lui Iuda l-a primit la scurt timp după aceea în urma rugăciunii !


Promisiunile Lui Dumnezeu sunt ca o fundație de foarte bună calitate, pe care mă pot baza și pe care îmi pot construi viața (căsuța sufletului meu).

O astfel de promisiune care este deosebită pentru cei care trec prin lipsuri materiale este scrisă în Evrei 13 : 5 unde este notat :

Mulţumiţi-vă cu ce aveţi, căci El însuşi a zis : „Nicidecum n-am să te las, cu niciun chip nu te voi părăsi.”

Scopul nostru este să învățăm din pățania altuia și să nu ne grăbim să ne îndatorăm … Orice casă pentru a rezista în timp are nevoie de o fundație foarte solidă, are nevoie de ceva care poate să-i susțină greutatea și să poată rezista la furtuni, vânturi, ploi etc.

Cuvântul Lui Dumnezeu pe care îl poți primi în vremuri de răscruce constituie o astfel de fundație, iar pe Dumnezeu te poți baza deoarece Dumnezeu îți știe inima cu care ÎL rogi atunci când tu nu știi ce să mai faci și să fii convins că EL îți va veni în ajutor prin puterea Lui !


Vom încheia amintind trei pasaje despre „ziua de mâine”, în care sunt descrise trei atitudini cu privire la viitor pe care le au trei categorii de oameni :

1. Omul sigur pe el. În Proverbe 27 : 1 scrie :

Nu te făli cu ziua de mâine, căci nu ştii ce poate aduce o zi”.

Să ne amintim de bogatul despre care Dumnezeu a spus că este nebun. Își făcea planuri pentru viitorul îndepărtat și nu știa că nu mai avea din viață decât un timp foarte scurt … deoarece urma să moară în aceeași noapte în care Dumnezeu i-a vorbit (a se vedea Luca 12 : 13 – 21).


2. Omul care se stresează atunci când se gândește la viitor. În Matei 6 : 34 este notat cuvântul Domnului Isus :

Nu vă îngrijoraţi, dar, de ziua de mâine ; căci ziua de mâine se va îngrijora de ea însăşi. Ajunge zilei necazul ei”.

Citind contextul (Matei 6 : 25 – 33) înțelegem că un copil al Lui Dumnezeu se poate încrede în Tatăl lui din Cer care are grijă de el !


3. Omul care cândva era sigur pe el, dar în timp a învățat cât de efemer este totul pe pământ și se bazează numai pe ajutorul Lui Dumnezeu pentru a realiza ceea ce își propune. Iacov a scris (în capitolul 4 : 13 – 15) :

Ascultaţi, acum, voi care ziceţi : „Astăzi sau mâine ne vom duce în cutare cetate, vom sta acolo un an, vom face negustorie şi vom câştiga !”, şi nu ştiţi ce va aduce ziua de mâine !

Căci ce este viaţa voastră ? Nu sunteţi decât un abur, care se arată puţintel, şi apoi piere. Voi, dimpotrivă, ar trebui să ziceţi : „Dacă va vrea Domnul, vom trăi şi vom face cutare sau cutare lucru.


Mai ales în aceste vremuri tot mai dificile, să mă ajute Dumnezeu și pe mine să fac exact ce scrie în cartea Iov 5 : 8, unde un trimis din Cer i-a spus lui Elifaz din Teman :

Eu aş alerga la Dumnezeu, lui Dumnezeu I-aş spune necazul meu”.


Iar după ce Dumnezeu îmi vorbește și îmi răspunde la cererea mea, să mă ajute Dumnezeu să nu mă mai îndepărtez de EL ci să-I rămân alături ! Amin !


Podcastul poate fi ascultat aici :