15 I 2023. PĂREREA … DE CENUȘĂ [Iov 13.12 I Psalmul 119.89 I 1 Samuel 17.41–47]

15 I 2023. PĂREREA … DE CENUȘĂ

I Podcast I Pasaje Biblice : Iov 13 : 12 I Psalmul 119 : 89 I I Samuel 17 : 41 – 47 I Meditaţii din Cuvânt I Cezareea I Reşiţa I 15 Ianuarie 2023 I

Atunci când am de luat o decizie care este foarte importantă pentru viața mea, trebuie să nu mă bazez pe presupuneri, pe părerile pe care le am în minte, ci pe Cuvântul Lui Dumnezeu.

Prietenilor lui care-l judecau extrem de greșit, Iov le-a spus :

Părerile voastre sunt păreri de cenuşă, întăriturile voastre sunt întărituri de lut”. [Iov 13 : 12]

Adică :

Gândiți extrem de greșit și vă bazați pe presupuneri care sunt total eronate”.


Dar total opus este Cuvântul rostit de Dumnezeu. În Psalmul 119 : 89 scrie :

Cuvântul Tău, Doamne, dăinuie în veci, în ceruri”.


În viață este bine să acționez bazat fiind pe un Cuvânt de la Dumnezeu și să nu am încredere în ceea ce presupun eu despre cineva sau despre ceva. În părerea pe care mi-am format-o în mintea mea despre o anumită persoană.


Părerea este definită ca fiind o :

1 Considerație a unei persoane (despre ceva sau despre cineva); punct de vedere particular ; judecată ; opinie ; poziție ; cuvânt. 2 Produs al perceperii denaturate a realității înconjurătoare ; închipuire ; iluzie”. (NODEX, 2002)


Să amintim un alt exemplu din Biblie care ilustrează acest adevăr. David a acționat bazându-se pe Dumnezeu atunci când a plecat la confruntarea cu Goliat care se baza pe presupuneri, fiind de părere că el este mai tare … iar David va fi pentru el o victimă sigură.

În I Samuel 17 : 41 – 47 scrie că :

Filisteanul s-a apropiat puţin câte puţin de David, şi omul care-i ducea scutul mergea înaintea lui. Filisteanul s-a uitat şi, când a zărit pe David, a râs de el, căci nu vedea în el decât un copil cu păr bălai şi cu faţa frumoasă.

Filisteanul a zis lui David : „Ce ! sunt câine, de vii la mine cu toiege ?” Şi, după ce l-a blestemat pe dumnezeii lui, a adăugat : „Vino la mine, şi-ţi voi da carnea ta păsărilor cerului şi fiarelor câmpului.”

David a zis filisteanului : „Tu vii împotriva mea cu sabie, cu suliţă şi cu pavăză ; iar eu vin împotriva ta în Numele Domnului oştirilor, în Numele Dumnezeului oştirii lui Israel, pe care ai ocărât-o.

Astăzi Domnul te va da în mâinile mele, te voi doborî şi-ţi voi tăia capul ; astăzi voi da stârvurile taberei filistenilor păsărilor cerului şi fiarelor pământului. Şi tot pământul va şti că Israel are un Dumnezeu.

Şi toată mulţimea aceasta va şti că Domnul nu mântuieşte nici prin sabie, nici prin suliţă. Căci biruinţa este a Domnului. Şi El vă dă în mâinile noastre.” … ”.


Între cel ce se baza pe-o părere (adică Goliat) și cel ce avea încredere în Cuvântul Lui Dumnezeu (adică David) și de data aceasta a câștigat omul care s-a bazat pe Cuvântul Lui Dumnezeu, chiar dacă teoretic probabil că nimeni nu i-a dat nicio șansă.


Doamne Isuse, vorbește-mi Te rog și mie prin Duhul Tău Cel Bun și Sfânt și ajută-mă să am parte de Cuvântul Tău pe care să îl ascult imediat atunci când TU Îmi vorbești ! Amin !


Podcastul poate fi ascultat aici :