16 I 2023. NECREDINȚA GREȘITĂ ȘI CREDINȚA GREȘITĂ [Geneza 19.12–14 I 2 Împăraţi 5.11]

16 I 2023. NECREDINȚA GREȘITĂ ȘI CREDINȚA GREȘITĂ

I Podcast I Pasaje Biblice : Geneza 19 : 12 – 14 I II Împăraţi 5 : 11 I Meditaţii din Cuvânt I Cezareea I Reşiţa I 16 Ianuarie 2023 I

Tot în zona erorilor de gândire și de înțelegere a vieții spirituale sunt necredința greșită sau credința care este greșită. Și acestea pot avea consecințe dezastruoase pentru viața unui om, dacă Dumnezeu nu intervine în ajutorul omului respectiv.

Să observăm azi două situații de viața. Prima din viața ginerilor lui Lot și a doua din viața lui Naaman.


1. Ginerii lui Lot sau Necredința greșită

În Geneza 19 : 12 – 14 este descris momentul în care îngerii trimiși de Dumnezeu i-au transmis lui Lot mesajul salvării :

Bărbaţii aceia au zis lui Lot : „Pe cine mai ai aici ? Gineri, fii şi fiice şi tot ce ai în cetate : scoate-i din locul acesta.

Căci avem să nimicim locul acesta, pentru că a ajuns mare plângere înaintea Domnului împotriva locuitorilor lui. De aceea ne-a trimis Domnul, ca să-l nimicim.”

Lot a ieşit şi a vorbit cu ginerii săi, care luaseră pe fetele lui : „Sculaţi-vă”, a zis el, „ieşiţi din locul acesta ; căci Domnul are să nimicească cetatea.” Dar ginerii lui credeau că glumeşte”.


(Observăm că Lot a crezut Cuvântul Lui Dumnezeu).


Dar în ebraică nu scrie că ginerii lui Lot : „credeau că el glumește” ci scrie că Lot : „părea a fi ca unul care își bate joc”.

Ginerii lui erau aproape de sfârșitul vieții lor, iar ei credeau că au auzit o glumă. Problema este că nici fiicele lui Lot nu l-au ascultat. Dar că au crezut sau că nu au crezut adevărul prea puțin conta … pentru ceea ce avea să se întâmple în realitate.

Credințele greșite ale oamenilor nu vor schimba deciziile Lui Dumnezeu. Dar în Ziua Judecății omul nu se va putea disculpa că nu a auzit Cuvântul Lui Dumnezeu sau că nu a știut adevărul.


Adevărul rămâne adevăr și dacă eu cred că este o minciună !


Dimineața cei rămași în Sodoma au constat că era adevărat ce li s-a spus și au murit cu tot cu credința lor greșită.


2. Naaman sau Credința greșită

În cartea II Împăraţi 5 : 11 scrie că :

Naaman s-a mâniat şi a plecat, zicând : „Eu credeam că

  • va ieşi la mine,
  • se va înfăţişa el însuşi,
  • va chema Numele Domnului Dumnezeului lui,
  • îşi va duce mâna pe locul rănii şi va vindeca lepra”.

Realitatea a fost diferită de modul în care și-a imaginat Naaman că vor decurge lucrurile. În cazul lui a avut harul de-a avea în anturajul lui oameni înțelepți precum și faptul că a avut smerenia de-a-i asculta.


În concluzie vom nota doar faptul că atât credința greșită cât și necredința greșită pot avea consecințe extrem de negative.
De aceea este important să citesc Cuvântul Lui Dumnezeu iar gândirea și trăirea mea să se bazeze pe Dumnezeu și pe Cuvântul Lui.


Doamne Isuse ajută-mă Te rog și pe mine să fiu așa ! Conștienizează-mă Te rog prin Duhul Tău Cel Bun și Sfânt de domeniile în care nu cred ce trebuie sau în care cred ce nu trebuie și ajută-mă să-mi potrivesc viața după Cuvântul Tău ! Amin !


Podcastul poate fi ascultat aici :