Ziua 7 (15 iulie 2013): Malawi este a lui Livingstone sau a Madonnei ?

Ziua 7A schimbat dr. David Livingstone destinul acesteia !? Ar putea creştinii repeta asta ? În Africa de Sud, estul Zambiei, una din cele mai sărace ţări balansează într-un circuit aproape fără sfârşit de foamete şi boală. Această ţară este Malawi, ce a captat atenţia de curând, când pop-star-ul Madonna a iniţiat un program pentru orfani “Ridicând Malawi”. Malawi este, de fapt, un ţinut destul de frumos.  Turiştii se bucură de prietenia acestui popor. Cei ce îndrăgesc natura adoră parcurile şi rezervaţiile pentru jocuri, drumeţiile de munte şi câmpie.
Alţii sunt fascinaţi de etniile de acolo şi istoria colorată a acestora. Jumbes, conducătorii locali ce l-au reprezentat pe sultanul Arhipelagului Zanzibar şi faimosului Yao, care a fost mutat din ţinutul său natal în Mozambic, cauzând migrarea multora în Malawi.

Taxa imensă !

Viaţa în Malawi este încă grea. Vârsta medie de viaţă este de 52 de ani şi pentru cei mai mulţi malawiazi speranţa pentru un viitor mai bun este mică. Populaţia este orientată spre familie şi de aici au apărut multe şi diferite obiceiuri despre cum să tratezi membrii familiei. Mulţi sunt agricultori ce deţin plantaţii de ceai, zahăr, tutun şi legume. Dar să recolteze cereale este o provocare. Chiar şi copiii sunt implicaţi în astfel de munci grele.

Presupun ca primii musulmani au păşit pentru prima dată acum 500 de ani. Între timp şi misionarii creştini au venit, printre care şi dr. David Livingstone. În acea perioadă, islamul câştigase un început promiţător. În ciuda influenţei creştinismului, spiritismul, închinarea la predecesori, credinţa în magia neagră şi societăţile secrete ocupă un loc important în viaţa de zi cu zi a malawiazilor. Organizaţiile islamice au găsit o cale uşoară de a cumpăra terenuri şi de a câştiga convertiţi la islam, şi anume banii petrolului. Sunt ridicate moschei şi centre islamice în întreaga ţară. Malawi este o ţintă strategică pentru misionarii musulmani pentru a aduce islamul în toată zona de sud a Africii.

Motive de rugăciune :

* Radioul este o sursă de vârf de informare a multor malawieni. MBC-ul este principalul transmiţător naţional. Televiziunea a fost iniţiaţă în 1999. Rugaţi-vă pentru programe creştine.
* Rugaţi-vă pentru proiecte practice care pot deschide uşi. Unele misiuni medicale lucrează la o reţea de conducte pentru a aduce apă curată pentru oamenii care nu pot să facă rost de ea. Astfel de proiecte pot avea un răsunet.
* Rugaţi-vă pentru poporul musulman yao ce predomină, să deschidă biserici ale credinţei şi iubirii adevărate.