Ziua 6 (14 iulie 2013): Modernitatea pe Coasta de Vest Bajau din Malaezia

Ziua 6Oamenii de pe Coasta de Vest Bajau locuiesc în Sabah, cel mai nordic stat malaezian de pe Insula Borneo. Sunt cam 65 de mii. Cei din afară îi numesc ”Bajau”, dar între ei, cei de pe Coasta de Vest Bajau, îşi spun ”Sama”. Limba lor este înrudită cu alte limbi ”sama-bajau” vorbite în Filipine, Coasta de est a statului Sabah şi Sulawesi (Indonezia).

Poporul şi identitatea acestuia

La început poporul din Coasta de Vest Bajau (CVB) locuia în bărci şi-şi ducea viaţa pe mare. În zilele noastre aceştia au adoptat un stil de viaţă agricol, cultivând orez şi alte culturi. Deasemenea, aceştia călăresc animale şi cai – fiind uneori numiţi ”cowboy ai Orientului” şi au o bogată tradiţie în ce priveşte spectacolele ecvestre, unde atât calul cât şi călăreţul sunt împodobiţi cu costume colorate. CVB sunt mândri de cultura şi limba lor. Cu toate acestea căsătoriile cu persoane din grupurile vecine şi migraţia tinerilor spre oraşe, în căutarea locurilor de muncă, face mai grea susţinerea moştenirii, a limbii şi a culturii lor.

Religie şi societate

CVB sunt predominant musulmani. Religia joacă un rol important în identitatea şi viaţa lor comunitară. Multe din evenimentele săteşti sunt legate de practicile
islamice şi calendarul islamic. Familiile au un mosoduo ”citiri de rugăciuni” (în arabă) şi adesea însoţite de mese în comunitate. Conceptul sedekah “datului de pomană” este important pentru cei ce găzduiesc şi iau parte la aceste mese, ca mijloace de a câştiga recompense sau beneficii spirituale.

Cea mai mare sărbătoare a anului este festivalul Aidilfitri – cunoscută popular ca Hari Raya Puasa sau simplu Hari Raya  (Ziua Sărbătorii) în Malaezia – pentru a marca punctual culminant al Ramadanului, luna sfântă de post. În ciuda influenţei islamului, mulţi CVB ţin (în măsură diferită) la credinţele şi practicile animistice. Ei sunt sensibili în ce priveşte lumea spiritelor şi fiinţe posedate care ar putea provoca boli sau alte feluri de nenorociri. Recitarea pasajelor din Qur`anic este văzută ca un puternic antidot împotriva forţelor malefice. Unii, de asemenea, încearcă să valorifice puterea spirituală pentru a-şi asigura vindecarea sau alte binecuvântări.

Motive de rugăciune :

*Rugaţi-vă ca Dumnezeu să-L dezvăluie pe Fiul Său în vise şi viziuni celor din CVB fără vreun martor al evangheliei prezent.
* Rugaţi-vă pentru credincioşii din grupurile etnice vecine să fie motivaţi să treacă peste bariera limbii şi a culturii pentru a ajunge la CVB.