Ziua 5 (13 iulie 2013), Cultul sylheti : Magie în Bangladeş – Trecut și Prezent

Ziua VExistă două mari influenţe în credinţa islamică a poporului sylheti – una din trecut şi alta din prezent.

În trecut

Cu 800 de ani în urmă, un „sfânt” musulman şi cei 360 de adepţi au venit la Sylhet (oraş din Bangladeş), oraş care astăzi se întinde de la nord-estul Bangladeşului prin regiunile vecine ale Indiei. Oraşul are o populaţie de aproape 500.000 de oameni. Istoria spune că acest musulman l-a înfrânt pe regele Hindu prin puteri magice. În secolele care au urmat, islamul s-a răspândit din Sylhet în toată zona Bengalului. A evoluat într-un puternic cult care are legătură cu mormântul  musulmanului şi adepţii lui, cult care are diferite practici magice şi mistice. Este o practică obişnuită în rândul musulmanului sylheti să vină în fiecare seara de joi să caute ajutor la mormântul celor decedaţi.

În prezent                                                                                                                            

Recent, influenţa islamului ortodox a crescut puternic. În fiecare vineri, moscheile sunt pline cu bărbaţi care se roagă. Oamenii sylheti sunt printre cei mai conservatori musulmani din toată regiunea.

Marea nevoie                                                                                                                               Sunt în jur de 11 milioane de musulmani sylheti, dintre care 7 milioane locuiesc în Bangladeş, 2 milioane locuiesc în India şi restul sunt împrăştiaţi în toată lumea. Multe familii sylheti au membri din familie care muncesc în străinătate. Familiile care îşi permit, îşi trimit copiii în lumea occidentală, în special în Marea Britanie. Familiile mai sărace îşi trimit copiii la muncă în ţările din Peninsula Arabă. În ciuda acestor fapte, cei mai mulţi oameni din acest popor trăiesc şi mor într-o sărăcie cumplită.

 Motive de rugăciune :
* Rugaţi-vă ca poporul sylheti să aibă în curând o Biblie în limba lor şi abilitatea de a o putea citi.
* Rugaţi-vă ca acest popor să găsească libertatea şi ajutorul, nu din mormânt, ci din Isus, care a biruit moartea.
* Rugaţi-vă pentru oamenii din poporul sylheti care locuiesc în străinătate, ca aceştia să întâlnească creştini care să le poată spune despre Isus, iar ei să ducă mai departe mesajul la familiile lor.