Ziua 28 (5 august 2013) : Predicând Evanghelia în Sahel | Poporul soninke

Ziua 28Poporul soninke trăieşte în partea de vest a Sahelului, care este o amplă zonă de tranziţie, de la deșertul Sahara la regiunea de savană Sudan. Este o zonă destul de aridă. Temperatura din cursul unei zile obişnuite poate atinge 45ºC (113ºF). În ciuda condiţiilor grele, oamenii pot supravieţui prin cultivarea pământului şi îngrijirea animalelor. Poporul soninke este alcătuit, în general din familii extinse care locuiesc în case de ţară făcute din grămezi de pământ sau din cărămizi cu ciment.

Cei mai mulţi bărbaţi părăsesc familiile pentru căutarea unui loc de muncă în oraşe, adeseori călătorind şi în afara țării. Din această cauză, în oraşe precum Paris şi New York se află mari comunități din poporul soninke. Aceştia menţin puternice legături cu comunitatea din Africa de Vest şi marea parte din veniturile câştigate este trimisă acasă la familii.

Pentru soninke, să fii un musulman este o parte fundamentală a identităţii lor ca oameni şi ceva de care ei sunt mândri. Rutina lor implică şi rugăciunea de cinci ori pe zi. Ruşinea şi influența societăţii joacă un rol major în cultura tribului soninke. Muncitorii de la diferite agenţii sunt implicaţi în găsirea poporului soninke în diferite ţări. Se cunosc aproximativ 100 de creştini în rândul acestei populaţii ce numără în jur de 2 milioane de locuitori. Toţi aceşti credincioşi se confruntă zilnic cu persecuţia.

Adesea sunt izolaţi şi au puține oportunităţi de a se întâlni unii cu alţii şi de a avea părtăşie. Traducerea Bibliei în limba soninke este în desfăşurare. Traducătorii sunt din diferite zone şi comunică prin skype sau e-mail. O bună conectare la Internet este necesară şi reprezintă un stres în plus la această muncă dificilă. Există un interes mare pentru literatură în limba soninke, inclusiv pentru Scriptură. Este posibilă vestirea Evangheliei la acest popor prin diferite metode interesante.

Un exemplu este stocarea de fişiere audio pe carduri de memorie care pot fi folosite în telefoanele mobile. Aceasta dă multor oameni din poporul soninke oportunitatea de a asculta părţi din Scriptură când şi unde doresc ei.

Motive de rugăciune :

* Rugaţi-vă pentru mai multe oportunităţi pentru creştinii de acolo, pentru a avea acces la Scriptură şi literatură creştină ( Isaia 52 : 7).
* Rugaţi-vă pentru traducătorii Bibliei, ca Dumnezeu să le dea înţelepciune în lucrarea lor.
* Rugaţi-vă pentru poporul soninke, ca ei să aibă o foamete reală pentru Cuvântul lui Dumnezeu şi aceasta să fie satisfăcută (Matei 5:6).