Ziua 11 (19 iulie 2013) : Musulmanii shaikh vorbitori de limba konkani din India

Ziua 11Există mai mult de două sute de milioane de musulmani shaikh în lume; mai mult de o treime din ei trăiesc în India. Majoritatea celorlalţi trăiesc în Pakistan şi Bangladesh. Musulmanii shaikh formează partea majoritară a populaţiei musulmane sunită din Platoul Deccan, situat în India Centrală. Konkani este limba oficială a statului indian Goa, iar din ceea ce au arătat cercetările, musulmanii shaikh vorbitori de limba konkani trăiesc în mare parte de-a lungul zonelor de coastă dintre Mumbai şi Goa, în vestul Indiei. Populaţia totală a acestora este de aproximativ două milioane.

Termenul shaikh se aplica odinioară doar triburilor de neam pur arab. Acum el este folosit pentru popoarele islamice specifice din centrul şi sudul Indiei care s-au convertit de la hinduismul de castă joasă în urmă cu trei sau mai multe generaţii şi pentru cei care s-au convertit de la castele înalte de hinduism din nordul Indiei, prin munca misionarilor islamici sufişti. Uneori comunităţile indiene shaikh sunt foarte distincte de alţi musulmani din jurul lor, dar cel mai adesea au tendinţa de a combina.

Astfel distincţia dintre subgrupurile shaikh diferite a fost complicată, dar diferenţele limbii regionale au ajutat la categorizarea acestora. Practic, toţi shaikhii sunt musulmani suniţi, deşi practicile lor pot fi departe de ortodoxism.

Ca întreg, islamul din India include elemente puternice ale misticismului. Venerarea sfinţilor musulmani locali este un lucru obişnuit, precum şi decoraţiunile extravagante de deasupra mormintelor, unde se închină, prin intermediul muzicii religioase şi cântând la mormintele sfinţilor, atrăgând chiar hinduşi. Un sentiment al evlaviei este adânc simţit. La scară largă, învăţăturile sufiste au condus la universalism – o raţiune care spune că toate cărările religioase duc în cele din urmă la Allah. Nu există nicio Biblie sau literatură asociată în versiunea sheikh a limbii konkani, deşi o Biblie în limba kankoni tradiţională este disponibilă. Unii shaikhi vorbesc, de asemenea, urdu sau hindi, iar Bibliile şi filmul Isus sunt disponibile în aceste limbi.

Motive de rugăciune :

* Rugaţi-vă ca Dumnezeu să înzestreze lucrători care să meargă în sate de pescuit şi să Îl proclame pe Isus în mijlocul shaikhilor vorbitori de limba konkani.
* Rugaţi-vă pentru credincioşii proaspeţi, ca ei să crească în harul şi cunoştinţa Domnului Isus Cristos şi să fie curajoşi în a împărtăşi credinţa lor în ciuda hărţuirii.
* Rugaţi-vă ca credincioşii proaspeţi să fie echipaţi pentru a face noi ucenici în mijlocul comunităţilor sheikh vorbitoare de limba konkani.
* Rugaţi-vă ca proaspeţii credincioşi existenţi să îi primească pe aceşti noi fraţi şi surori în Cristos cu dragoste şi cu braţele deschise.