Comunicatul Consiliului Bisericesc al Cultului Creștin Penticostal din România cu privire la dezbaterea în spațiul virtual a cazului „Holy Fire”


Comunicatul Consiliului Bisericesc al Cultului Creștin Penticostal din România cu privire la dezbaterea în spațiul virtual a cazului „Holy Fire”

Consiliul Bisericesc, reunit în 6-7 februarie a.c., a luat notă cu îngrijorare de mesajele multiple transmise în spațiul virtual, drept care face cunoscute următoarele :

Conducerea CCP are toleranță zero față de păcatele care au fost semnalate în cazul Asociației „Holy Fire”, motiv pentru care a demarat cu celeritate o anchetă care este în desfășurare.

Din prima clipă am fost revoltați de cele aflate și hotărâți să facem lumină. Bisericile și instituțiile care fac parte din Cultul Penticostal din România beneficiază de o structură de autoritate care are căderea de a gestiona biblic și statutar crizele ivite în viața lor.

Când aceste crize au ramificații ample, care necesită o analiză complexă, rezolvarea lor nu se poate face instantaneu.


Consiliul Bisericesc a delegat Comitetul Executiv să conducă nemijlocit această investigație, verificând atent toate dovezile și mărturiile, respectând totodată dreptul la apărare și confidențialitate, manifestând grijă pastorală și veghind ca măsurile luate să fie proporționale cu faptele comise.

În acest proces ne-am propus să auzim toate părțile implicate, pentru a afla ce au știut inclusiv frații care nu mai sunt astăzi în conducerea CCP.

Pe fondul acestor frământări extrem de complexe și traumatice, în care s-au intersectat două situații de criză (Asociația „Holy Fire” și Biserica nr. 1 din Dej), comentariile publice făcute de un pastor cu vizibilitate, oricât de bine intenționate ar fi, nu ajută la soluționarea crizei, ci mai degrabă contribuie la adâncirea ei.

Orice presiuni din exterior pentru a dicta mersul investigației și pentru a impune unele măsuri pripite reprezintă o lipsă de respect față de conducerea CCP și față de credincioșii care sunt îndurerați de cele petrecute.


Pacea unei comunități tulburate de pierderea fulgerătoare a unui pastor proeminent nu se poate restabili prin insinuări, bănuieli, afirmații nefondate ori judecăți sumare și partizane.

Consiliul Bisericesc al CCP îi solicită pastorului Cristian Ionescu să înceteze transmiterea acestui tip de mesaje care, prin retorica lor inflamatoare, polarizează audiența și contribuie la apariția de noi zvonuri.

De altfel, dacă existau astfel de bănuieli, ne-am fi așteptat ca frații să se informeze mai întâi de la președintele Cultului, nu să iasă în spațiul public.


De aceea suntem îndurerați că aceste acuzații sunt aruncate asupra noastră, mai ales că sunt împrăștiate publicului larg, care nu are informațiile necesare și nici căderea de a se pronunța.

Considerăm că este neînțeleaptă exploatarea crizei actuale pentru a alimenta conflictul dintre generațiile care coexistă în Biserică.

În cele aproape 3.500 de biserici care fac parte din CCP este nevoie atât de entuziasmul și energia tinerei generații de slujitori, cât și de blândețea, înțelepciunea și chibzuința generațiilor mature, care ne stau înainte ca exemple vrednice de urmat.

Când apar derapaje, toți trebuie să ne smerim, să ne îndreptăm căile și să ne respectăm reciproc.


Înțelepciunea care vine de sus este întâi curată, apoi pașnică, blândă, ușor de înduplecat, plină de îndurare și de roade bune, fără părtinire, nefățarnică. Și rodul dreptății este semănat în pace pentru cei ce fac pace. (Iacov 3:17-18)

Suntem atenți la vocea Duhului Sfânt către Biserica de astăzi și vrem să discernem bine ce are Domnul de spus prin evenimentele recente. Misiunea noastră este ca, după limpezirea acestei situații și luarea măsurilor care se impun la nivel bisericesc, să învățăm împreună din această criză cum să preîntâmpinăm astfel de situații pe viitor.

Conducerea CCP are deplină apreciere față de frații din bisericile penticostale din SUA și Canada. De-a lungul anilor am avut părtășii minunate și am dori ca această relație să continue.

Avem deplină încredere că ne cunoașteți inima și principiile morale de la care nu am abdicat niciodată.
Mai mult decât oricând, în această vreme, vă chemăm să vă uniți împreună cu noi la rugăciune și post pentru unitate, discernământ, răbdare și vindecarea rănilor Bisericii.

Consiliul Bisericesc al Cultului Creștin Penticostal din România