38 I 2024. POFTELE ÎNȘELĂTOARE [Efeseni 4.22]

38 I 2024. POFTELE ÎNȘELĂTOARE

I Podcast I Pasaj Biblic : Efeseni 4 : 22 I Meditaţii din Cuvânt I Cezareea I Reşiţa I 07 Februarie 2024 I

Poftele înșelătoare. La ce se referă expresia „poftele înșelătoare” pe care apostolul Pavel a folosit-o în Efeseni 4 : 22 ? La faptul că la fel cum metalele cu care se aliază aurul îi scad valoarea și spiritualitatea unui creștin este scăzută de poftele înșelătoare pe care și le întreține.

Conform Lexiconului Biblic, cuvântul poftă (gr. epithumia) este : „pasiunea construită pe sentimente puternice”.


Reamintim că în aceste studii folosim metafora aurului prin care este simbolizat credinciosul. Și la fel cum aurul pur nu este magnetic, iar magnetul nu are nicio forță de atracție asupra aurului curat, nici ispita din afară nu poate avea efect asupra creștinului, dacă în el nu este o poftă înșelătoare.

Argintul, cuprul, zincul sunt doar trei dintre metalele cu care este aliat aurul. Aceste metale sunt atrase de magnet. Pentru un creștin, cu cât lista magneților care îl atrag este mai mare cu atât lista problemelor lui de caracter este mai mare.

De aceea ar trebui să văd la ce rezonez, ce ispite mă atrag și dacă vreau să îmi fac curat în suflet trebuie să-mi fac o listă cu poftele înșelătoare din mine pentru a ști ce trebuie să dau afară din trăirile mele interioare.

Expresia „poftele înșelătoare” este folosită de apostolul Pavel în Efeseni 4 : 22 unde găsim scrise aceste cuvinte :

să vă dezbrăcaţi de omul cel vechi care se strică după poftele înşelătoare”.

O traducere mai actuală a versetului din Efeseni 4 : 22 este aceasta :

ai fost învățat să schimbi felul în care trăiești. Persoana care ai fost înainte te va ruina prin dorințe care te înșală”. (GOD’S WORD® Translation)


Apostolul Pavel le scria celor care aveau nașterea din nou despre omul cel vechi, despre ceea ce erau înainte de întoarcerea lor la Dumnezeu.

Chiar dacă eu sunt născut din nou iar în mine Domnul Isus ÎȘI trăiește viața Lui eu trebuie să fiu foarte atent să nu dau curs poftelor mele adică „pasiunilor care sunt construite pe sentimente puternice”.


Doamne Isuse, TE rog frumos ajută-mă să fiu foarte atent la trăirile mele interioare ! Amin !


Podcastul poate fi ascultat aici :