93. LA CE NIVEL DE SPIRITUALITATE MĂ GĂSESC ? [Matei 26.6-13]

93. LA CE NIVEL DE SPIRITUALITATE MĂ GĂSESC ?

I Podcast I Pasaj Biblic : Matei 26 : 6 – 13 I Meditaţii din Cuvânt I Cezareea I Reşiţa I 3 Aprilie 2022 I

Când era Isus în Betania, în casa lui Simon, leprosul, s-a apropiat de El o femeie cu un vas de alabastru cu mir foarte scump ; şi, pe când stătea El la masă, ea a turnat mirul pe capul Lui. Ucenicilor le-a fost necaz, când au văzut lucrul acesta, şi au zis :

Ce rost are risipa aceasta ? Mirul acesta s-ar fi putut vinde foarte scump, şi banii să se dea săracilor.” Când a auzit Isus, le-a zis :

„De ce faceţi supărare femeii ? Ea a făcut un lucru frumos faţă de Mine. Pentru că pe săraci îi aveţi totdeauna cu voi, dar pe Mine nu Mă aveţi totdeauna.

Dacă a turnat acest mir pe trupul Meu, ea a făcut lucrul acesta în vederea pregătirii Mele pentru îngropare. Adevărat vă spun că oriunde va fi propovăduită Evanghelia aceasta, în toată lumea, se va spune şi ce a făcut femeia aceasta, spre pomenirea ei”. (Matei 26 : 6 – 13)


În viaţă, în trăirea de zi cu zi, uneori suntem puşi fără voia noastră în situaţii stânjenitoare, în care aflaţi fiind, putem accepta ceea ce ni se întâmplă ca având o mare valoare pentru viitorul nostru sau putem ignora valoarea jertfei altora din cauza egoismului personal.


Trei întrebări de autoevaluare a nivelului de spiritualitate la care am ajuns :

  1. Accept situaţiile stânjenitoare ?
  2. Îmi caut doar folosul meu de aici şi acum sau pot privi în viitor ?
  3. La ce nivel de sacrificiu pentru Isus mă găsesc ?

I. Cum reacţionez eu când altcineva (fără a avea o intenţie rea) mă pune într-o situaţie stânjenitoare ?

În Matei 26 : 6 – 7 scrie :

Când era Isus în Betania, în casa lui Simon, leprosul, s-a apropiat de El o femeie cu un vas de alabastru cu mir foarte scump ; şi, pe când stătea El la masă, ea a turnat mirul pe capul Lui”.

Pentru a înţelege situaţia este bine să mă gândesc puţin :

Oare cum m-aş simţi eu dacă fiind în vizită la cineva (pe care nu-l cunosc prea bine) vine altcineva … şi-mi toarnă pe cap o substanţă care are o consistenţă deosebită, ea ajungând şi pe haine … iar eu nu am decât o haină ?

Isus însă este diferit de noi, EL nu S-a uitat la EL, (la situaţia delicată în care a fost pus, fără a I Se cere părerea sau acceptul), ci s-a uitat la femeia care a făcut gestul, Isus cunoscând motivaţia ei.


II. Pot privi prezentul prin prisma viitorului ?

Ucenicilor le-a fost necaz, când au văzut lucrul acesta, şi au zis : „Ce rost are risipa aceasta ? Mirul acesta s-ar fi putut vinde foarte scump, şi banii să se dea săracilor.”

Când a auzit Isus, le-a zis : „De ce faceţi supărare femeii ? Ea a făcut un lucru frumos faţă de Mine. Pentru că pe săraci îi aveţi totdeauna cu voi, dar pe Mine nu Mă aveţi totdeauna.

Dacă a turnat acest mir pe trupul Meu, ea a făcut lucrul acesta în vederea pregătirii Mele pentru îngropare”. (Matei 26 : 8 – 12)

Ce a făcut ea a rămas în istorie iar Isus a explicat că această ungere are o mare valoare pentru EL :

ea a făcut lucrul acesta în vederea pregătirii Mele pentru îngropare”.

Isus ştia ce avea să urmeze … precum şi faptul că tot ce-a fost până atunci urma să nu mai fie la fel.

Uneori şi noi suntem în pragul pierderii cuiva drag şi necunoscând viitorul putem să-i spunem ce nu trebuie, cuvinte pe care le putem regreta când este însă prea târziu !


III. În ultima perioadă ce lucru deosebit am înfăptuit pentru Isus ?

În Matei 26 : 13 scrie :

Adevărat vă spun că oriunde va fi propovăduită Evanghelia aceasta, în toată lumea, se va spune şi ce a făcut femeia aceasta, spre pomenirea ei”.

Femeia a făcut un gest frumos pentru Isus, dar eu ce lucru deosebit am făcut pentru Isus ? Când eu nu voi mai fi, ce faptă s-ar putea scrie sau spune despre mine … că am făcut pentru Isus ?

Ceea ce este impresionant pentru noi este faptul că Isus nu l-a condamnat nici pe Iuda, deşi el a fost autorul unui comentariu extrem de ironic şi de nociv !


În încheiere să facem o rugăciune bazată pe versetul din Romani 14 : 4.

Doamne Isuse dă-mi harul ca atât timp cât voi trăi, să nu condamn pe nimeni, nici chiar în mintea mea ! Ştiu că şi eu am rămas credincios până acum numai datorită Harului Tău şi ştiu că numai Tu ai putere să mă ţii credincios faţă de Tine până la sfârşitul vieţii şi Îţi mulţumesc frumos că îmi asculţi rugăciunea ! Amin !


Podcastul poate fi ascultat aici :