86 I 2023. BINECUVÂNTĂ SAU CONFERĂ CE ESTE BENEFIC [Evrei 11.20 I I Ioan 3.18 I Proverbe 23.4–5]

86 I 2023. BINECUVÂNTĂ SAU CONFERĂ CE ESTE BENEFIC

I Podcast I Pasaje Biblice : Evrei 11 : 20 I I Ioan 3 : 18 I Proverbe 23 : 4 – 5 I Meditaţii din Cuvânt I Cezareea I Reşiţa I 27 Martie 2023 I

A binecuvânta este un cuvânt care are câteva sensuri, dar astăzi ne vom limita la a nota că un sens al cuvântului a binecuvânta este acela de : „a conferi ce este benefic”.

Dar ce înseamnă a conferi ? Confér provine din „latinescul cón-fero … a purta împreună, a compara”. (Scriban, 1939)

Când un om are de transportat o greutate nu este suficient să-l binecuvântez cu gura și să cer să-I dea Dumnezeu putere, ci trebuie să pun și eu mâna și să-l ajut la ce are de făcut.

Apostolul Ioan a scris despre necesitatea ajutorului practic :

Copilaşilor, să nu iubim cu vorba, nici cu limba, ci cu fapta şi cu adevărul”. (I Ioan 3 : 18).

Dar pentru a putea spune și face ce trebuie este nevoie ca inima să fie după voia Lui Dumnezeu.

În Isaia 29 : 13 este scris :

Domnul zice : „Când se apropie de Mine poporul acesta, Mă cinsteşte cu gura şi cu buzele, dar inima lui este departe de Mine, şi frica pe care o are de Mine nu este decât o învăţătură de datină omenească”.


Un exemplu de om care a avut pe inimă dorința de a binecuvânta a fost Isaac. În Evrei 11 : 20 este notat adevărul că :

Prin credinţă a dat Isaac lui Iacov şi Esau o binecuvântare care avea în vedere lucrurile viitoare”.

Întrebarea este :

De ce a fost nevoie să își binecuvânteze copiii, din moment ce oricum Isaac avea să le lase o moștenire foarte mare ?” (Iar aici amintim faptul că el era foarte bogat).

Un răspuns la această întrebare poate fi găsit în Proverbe 23 : 4 – 5 unde sunt notate cuvintele unui împărat care avea foarte mulți bani, dar fiind și un om înțelept a observat cum stau lucrurile în viață așa că a scris :

Nu te chinui ca să te îmbogăţeşti, nu-ţi pune priceperea în aceasta. Abia ţi-ai aruncat ochii spre ea şi nu mai este ; căci bogăţia îşi face aripi şi, ca vulturul, îşi ia zborul spre ceruri”.


Îmbogățirea forțată este asemănată achiziționării unui vultur pe care mai apoi va trebui să te chinui să-l ții închis iar tu vei trăi tot cu grija că vei rămâne fără el.


Ce a vrut Solomon să spună este faptul că situația materială a cuiva este foarte relativă, iar noi știm că prosperitatea depinde de mulți factori pe care nimeni nu-i poate controla cu adevărat, averea fiind asemenea unui vultur cu care nu poți face ce vrei tu ci va face „ce vrea ea”.

Împăratul Solomon a scris că sursa bogăției este Dumnezeu. De aceea contează foarte mult ca să cer binecuvântare Lui Dumnezeu și să ofer binecuvântări din Dumnezeu, EL fiind „Cel ce dă cu mână largă”.


Vom încheia aceaste observații despre necesitatea cererii binecuvântării Lui Dumnezeu peste cei din jurul nostru, cu un sfat :

Roagă-te cu fapta !

Dacă în viaţa de zi cu zi, am folosi mai mult faptele bune, rugăciunile noastre ar avea mai multă trecere înaintea Lui Dumnezeu, deoarece ar fi însoţite de mulţumirile celor pe care i-am binecuvântat !


Doamne Isuse, fă și din mine o binecuvântare care să binecuvânteze tot timpul ! Amin !


Podcastul poate fi ascultat aici :