85 I 2023. VORBIREA DE RĂU NU ESTE O BINECUVÂNTARE [Evrei 11.21 I Ioan 14.30 I Proverbe 21.1]

85 I 2023. VORBIREA DE RĂU NU ESTE O BINECUVÂNTARE

I Podcast I Pasaje Biblice : Evrei 11 : 21 I Ioan 14 : 30 I Proverbe 21 : 1 I Meditaţii din Cuvânt I Cezareea I Reşiţa I 26 Martie 2023 I

A binecuvânta înseamnă literal : „vorbesc bine despre”. Dar pentru a înțelege mai bine ce înseamnă „a binecuvânta” să observăm câteva aspecte despre a antonimul lui „a binecuvânta” care este „a vorbi de rău” despre cineva sau despre ceva tocmai pentru a fi atenți la acest aspect al vieții care dacă nu este ținut sub control ne poate aduce mult rău.

Reamintim că până la Meditația 63 din 2023 au fost studiate treisprezece beneficii ale trăirii prin credință, iar astăzi ne vom opri încă o dată la cel de-al paisprezecelea beneficiu al trăirii prin credință și anume la faptul că prin credință putem binecuvânta.

În cartea Evrei 11 : 21 scrie că :

Prin credinţă Iacov, când a murit, a binecuvântat pe fiecare din fiii lui Iosif şi „s-a închinat, rezemat pe vârful toiagului său”.

Vorbirea arată conținutul inimii, de aceea dacă îmi analizeze cuvintele pe care le rostec pot constata că și eu conțin rău în mine deoarece vorbele ies la iveală din prisosul inimii.

Scot din magazie ce am pus acolo. Faptul că vorbesc rău sau de rău arată că în mine este rău. În Ioan 14 : 30 sunt notate cuvintele pecare Domnul Isus le-a spus ucenicilor după Cina cea de taină, chiar înainte de noaptea în care a fost prins.

Domnul Isus a spus :

Nu voi mai vorbi mult cu voi ; căci vine stăpânitorul lumii acesteia. El n-are nimic în Mine …”.


„ … vine … nu are nimic în mine”. Oare în mine Cel rău mai are un spațiu în care îi depoziteze răutățile în sufletul meu. Dacă este așa trebuie să înțeleg că sursa problemelor prin care trec pot fi eu însumi, dar pocăindu-mi gura (de fapt inima) îmi măresc calitatea vieții și sunt scutit de multe probleme


Să observăm trei aspecte ale vorbirii de rău a „mai marelui”. Expresia aceasta se referă la o persoană care are autoritate într-un anumit domeniu.


1. Vorbirea de rău a „mai marelui”, a celui care are autoritate într-un anumit domeniu

Vorbirea de rău este rea oricum dar în Faptele Apostolilor 23 : 5, accentul este pus clar pe „mai marele” care este clar menționat.


De ce să nu îl vorbesc de rău


În primul rând prin faptul că vorbesc de rău în loc de-a binecuvânta arată că eu am rău în mine atât de mult încât dă peste.

Revărsarea de răutate dă afară prin cuvintele rostite.


2. Și cel mai mare are deasupra un altul mai mare cărora trebuie să le dea socoteală

În al doilea rând nu trebuie să vorbesc de rău un mai mare deoarece „mai marele” are deasupra lui în structura de autoritate pe altul și pe altul iar deasupra este Dumnezeu.

În Eclesiastul 5 : 8, împăratul Solomon care era mai marele țării a scris :

Când vezi în ţară pe cel sărac, năpăstuit şi jefuit în numele dreptului şi dreptăţii, să nu te miri de lucrul acesta ! Căci peste cel mare veghează altul mai mare, şi peste ei toţi, Cel Preaînalt”.

În Proverbe 21 : 1 scrie că :

Inima împăratului este ca un râu de apă în mâna Domnului, pe care îl îndreaptă încotro vrea”.

Un om care deține autoritatea mai mare are din partea Lui Dumnezeu nu doar o răspundere mai mare (deoarece va da socoteală de ceea ce spune sau face) dar el este și un mijloc folosit de Dumnezeu pentru îndeplinirea planurilor Lui Dumnezeu, mai marele fiind doar o unealtă aflată în mâna Lui Dumnezeu.

Iar eu văd doar unealta nu și pe Cel ce o mânuiește.


3. Vorbirea de rău nu face bine

Iar în al treilea rând, vorbindu-l de rău pe x nu îl fac mai bun, nu îl ajut ci îl dau mai jos din punct de vedere spiritual… ori atunci este clar că eu lucrez direct pentru cel rău și este clar că mă poziționez împotriva Lui Dumnezeu.

Și mă mai mir că am probleme ?


Gura slobodă sigur va avea parte de nuielele sau chiar de toiagul Lui Dumnezeu pentru a învăța tăcerea sau mai bine binecuvântarea !


Doamne Isuse, dă-mi harul să învăț și să folosesc constant vorbirea de bine ! Amin !


Podcastul poate fi ascultat aici :