83. ÎNAINTAREA SPRE UN MAI BINE [Faptele Apostolilor 27.10-44]

83. ÎNAINTAREA SPRE UN MAI BINE

I Podcast I Pasaj Biblic : Fapte 27 : 10 – 44 I Meditaţii din Cuvânt I Cezareea I Reşiţa I 24 Martie 2022 I

Despre un om cam răsfăţat se spune că : „Nu mai ştie ce să facă de bine”. De ce ? Deoarece un om care o duce bine de obicei nu ştie să aprecieze ceea ce are.

Este nemulţumit şi ar vrea să aibă mai mult (dar bineînţeles aceasta nu înseamnă că toţi oamenii binecuvântaţi gândesc la fel).

Deşi poate că nu realizăm ne putem asemăna cu un om care-a ajuns pe vârful muntelui şi deşi se află în cel mai înalt punct al muntelui respectiv … el vrea să ajungă mai sus !

Acest gen de nemulţumire este sămânţa alegerilor greşite care atrag consecinţe nedorite. Şi pierzând ce am avut (dar nu am ştiut să apreciem) învăţăm să fim mulţumiţi cu cât şi cu ce avem, deoarece există această lege spirituală pe care o vom învăţa bine în timp :

Păstrează ce ai, ca nimeni să nu-ţi ia …”. (Apocalipsa 3 : 11)

Cuvântul folosit pentru păstrează se traduce cu : „ține tare, nu arunca, nu-i da drumul ; păstrează cu grijă şi credincioşie” ce ai acum !

În Fapte 27 : 10 – 44, Luca a descris prin ce furtună şi prin ce pericol de moarte au trecut din cauza celor care nu s-au mulţumit cu locul în care au ajuns, ci au vrut condiţii mai bune de trai deşi ştiau că este foarte riscant să iese în larg din golful protejat în care se aflau …

Reamintim că Dumnezeu le-a vorbit prin apostolul Pavel să rămână acolo unde se aflau, dar ei nu au ţinut cont de Cuvântul Lui Dumnezeu ci au decis greşit, bazându-se pe sfatul specialiştilor, care nu au fost rău intenţionaţi, dar au gândit că fiind aşa de aproape vor putea ajunge în portul dorit (unde este adevărat că condiţiile de trai mult mai bune pentru iernat).

Dar neascultarea s-a plătit … au avut Harul de-a scăpa cu viaţă dar au rămas cum se spune numai cu hainele de pe ei … au pierdut tot.

Poate că prin ceea ce se întâmplă acum în Ucraina, Dumnezeu ne vorbeşte şi ne ajută să ne rearanjăm priorităţile din viaţă !


Ce putem învăţa din Faptele Apostolilor 27 : 10 – 44 ?

I. În viaţă trebuie să ştiu când trebuie să mă opresc din înaintarea mea spre un mai bine decât ceea ce am la un anumit moment dat !

În Isaia 57 : 10 scrie :

Oboseşti mergând, şi nu zici : „Încetez !” Tot mai găseşti putere în mâna ta ; de aceea nu te doboară întristarea”.


II. Să-L recunosc pe Dumnezeu în toate căile mele şi … să nu-I forţez mâna ! Este prea riscant ! EL are câte-o furtună pentru fiecare neascultător ! Dacă ar fi citit ceva despre Iona din Vechiul Testament poate cei de atunci, ar fi gândit cu totul altfel !


III. Vânturile stau la dispoziţia Lui şi le poate folosi pentru fiecare neascultător ! Să ne reamintim câteva versete din Biblie.

Psalmul 104 : 4 :

Din vânturi Îţi faci soli, şi din flăcări de foc, slujitori”.

Acest verset este reluat în Evrei 1 : 7 astfel :

Şi despre îngeri zice : „Din vânturi face îngeri ai Lui ; şi dintr-o flacără de foc, slujitori ai Lui”.

Reamintim că înger înseamnă trimis şi vântul poate să fie un trimis al Lui, al Lui Dumnezeu …


În final ce trebuie să reţin ?

  1. Să iau foarte în serios Cuvântul profetic al Lui Dumnezeu, atunci când EL decide să îmi vorbească !
  2. Din mâna lui Dumnezeu nu pot să scap ! Uneori neascultarea se plăteşte şi la Dumnezeu nu toate se rezolvă doar cu o rugăciune de un minut prin care îmi cer iertare. Şi dacă Dumnezeu a hotărât va folosi şi pentru mine furtuna ca mijloc pentru a mă duce şi pe mine la un popas pentru suflet, pentru a ÎI auzi Cuvântul. Iar Dumnezeu mă va aduce acolo unde vrea EL nu unde vreau eu !
  3. După necaz, Dumnezeu aduce şi binecuvântarea. Cei de atunci au avut parte de trei luni de Har, un timp petrecut alături de un om al Lui Dumnezeu, fiind în prezenţa apostolului Pavel, zi de zi cu Evanghelia ! A fost un timp de acumulări spirituale, un timp pentru stat în prezenţa lui Dumnezeu, fără alte activităţi !

Pentru cei ce trec prin furtuni chiar acum este bine să afle că Dumnezeu va face să răsară soarele şi pe strada lor !


În încheiere să fac şi eu o rugăciune pornind de la versetul scris în Evrei 12 : 28.

Doamne Isuse, Îţi mulţumesc că m-ai mântuit şi am siguranţa că voi ajunge cu Tine în Cer. Îţi mulţumesc frumos pentru ceea ce sunt şi pentru câte mi-ai dat şi Te rog să mă păzeşti de nemulţumire şi să mă ajuţi ca toată viaţa mea să mă Închin lui Dumnezeu cu evlavie şi cu frică. Îţi mulţumesc frumos pentru că m-ai ascultat ! Amin !


Podcastul poate fi ascultat aici :