79 I 2024. ELIBERATORUL [Exod 2.10 I Luca 22.32] 19 Martie 2024

79 I 2024. ELIBERATORUL

I Podcast I Pasaje Biblice : Exod 2 : 10 I Luca 22 : 32 I Meditaţii din Cuvânt I Cezareea I Reşiţa I 19 Martie 2024 I

Eliberatorul. Moise a fost unul dintre cei mai mari eliberatori din istorie, deoarece a eliberat peste două milioane de oameni (iar aceasta este o aproximare care are în vedere un număr minim al evreilor eliberați din Egipt) !

A elibera înseamnă :

A da libertate, a pune în stare de libertate ; a înlătura oprimarea … ; a dezrobi, a descătușa …”. (DEX, 2009)


În cartea Exod 2 : 10 sunt scrise câteva cuvinte despre un copil al cărui nume anterior nu îl cunoaștem :

Copilul a crescut, şi ea l-a adus fetei lui faraon ; şi el i-a fost fiu. I-a pus numele Moise ; „căci”, a zis ea, „l-am scos din ape.”

Moise a ajuns om mare și a fost eliberatorul poporului Evreu din Egipt. Dar la vremea lui și Moise a fost scos din Egipt … tocmai pentruca să-i scoată şi el pe alţii.


În Luca 22 : 32, sunt notate cuvintele Domnului Isus care i-a poruncit lui Petru :

„ … după ce te vei întoarce la Dumnezeu, să întăreşti pe fraţii tăi.”

Trec printr-un anumit fel de necazuri, tocmai pentru a-l înţelege pe cel care va suferi exact aceeaşi încercăre prin care am trecut și eu cândva.


Moise a știut, ce înseamnă să poți să ieși cu bine, să fii scos dintr-o situație foarte grea. În înțelepciunea Lui, Dumnezeu ne trece prin diferite situații de viață pentru ca noi să devenim empatici și a putea fi alături și a-i ajuta pe cei care cândva vor trece prin ceea ce am trecut și noi poate mai demult.

Iar atunci când tot Dumnezeu îi va aduce la noi pe cei care trec acum prin ce am trecut noi cândva, noi nu le vom oferi doar sfaturi practice ci vom fi și un model prin ceea ce am ajuns în viață pornind de la ceva ce părea a fi o viață complet ratată, la momentul necazului nostru.

Și având în vedere că noi suntem efemeri și într-o zi vom pleca, Dumnezeu se va folosi de cei pe care-i ajutăm noi azi, iar atunci când noi nu vom mai fi, ei vor fi sus și-i vor ajuta pe cei pe care tot Dumnezeul Cel Veșnic îi va aduce la ei cândva.

Iar verigile acestui lanț al ajutorării semenilor are foarte multe domenii ale neputinței umane.


Moise a ieșit din Egipt atunci când era în pericol de moarte. Peste patruzeci de ani, el a fost instrumentul uman folosit de Dumnezeu pentru scoaterea poporului Evreu din robia în care se afla tot în Egipt, exact în aceeași țară în care și Moise a fost pe vremuri.

Iar după Moise au urmat Iosua și mulți alți eliberatori care toți erau de fapt un model al Domnului Isus, Eliberatorul care ne-a scos din păcat, iar într-o zi ne va scoate cu totul de pe pământ și prin Răpirea Bisericii ne va duce, Acasă, în Cer !


Doamne Isuse, ajută-ne să devenim și noi eliberatori ai celor din jurul nostru care trec prin necaz și într-o zi să ajungem cu toții în Cer la TINE ! Amin !


Podcastul poate fi ascultat aici :