59 I 2024. DESCOPERIT [Evrei 4.12-13]

59 I 2024. DESCOPERIT !

I Podcast I Pasaj Biblic : Evrei 4 : 12 – 13 I Meditaţii din Cuvânt I Cezareea I Reşiţa I 28 Februarie 2024 I

Descoperit ! În limba română cuvântul descoperit este definit ca ceva care este : „Dezvelit, neacoperit ; expus vederii”. (DEX, 2009) Oricare om este descoperit total înaintea Lui Dumnezeu.
Și având în vedere faptul că de Dumnezeu nu ne putem ascunde nici trupul, nici sufletul și nici duhul, trebuie să fim foarte atenți la modul în care ne trăim viața !

În cartea Evrei 4 : 12 – 13 scrie că :

„ … Cuvântul lui Dumnezeu este viu şi lucrător, mai tăietor decât orice sabie cu două tăişuri : pătrunde până acolo că desparte sufletul şi duhul, încheieturile şi măduva, judecă simţirile şi gândurile inimii.

Nicio făptură nu este ascunsă de El, ci totul este gol şi descoperit [gr. tetrachēlismena] înaintea ochilor Aceluia cu care avem a face”.

Pentru a înțelege versetul 12 în care este enunțată puterea Cuvântului Lui Dumnezeu, este bine ca pentru început să analizăm ce înțeles avea cuvântul „descoperit” pe vremea scrierii Noului Testament.


În prezentul studiu, cu ajutorul Lui Dumnezeu vom analiza trei sensuri ale cuvântului „descoperit” pe care le regăsim în Comentariile Biblice, cu observația că nu putem știi exact care a fost înțelesul dorit de autorul cărții Evrei.

Pentru descoperit, în limba greacă este folosit un cuvânt (trachélizó) care este amintit doar aici, o singură dată în tot Noul Testament.

A fi descoperit însemna : „a lua de gât, a răsturna” și poate fi înțeles și astfel.

1. În primul rând, cuvântul era folosit în limbajul luptătorilor antici și descria prinderea adversarului de gât ceea ce ducea la imobilizarea și înfrângerea lui. Dar ce trebuie menționat este în special faptul că, luptătorul învins era expus în mod public, fiind văzut de mulțimea care se afla pe stadionul respectiv în acele momente.

2. În al doilea rând, cuvântul descoperit era folosit și pentru separarea pielii de pe corpul animalului sacrificat.

3. Iar în al treilea rând, condamnatul la moarte, era obligat ca în drumul spre executarea sentinței să își țină capul sus pentru a-i fi văzută fața. Nu putea sta cu capul plecat, în așa fel încât să-i fie ascunsă fața.


Vom încheia prezentul studiu, notând o singură concluzie.

Ceea ce trebuie să reținem este faptul că, total descoperit este și omul față de Dumnezeu. Oricât de îndărătnic ar fi un om, Dumnezeu îl va înfrânge și dacă nu-L va recunoște de bunăvoie pe Dumnezeu ca Stăpân al vieții lui cât trăiește pe acest pământ, într-o zi tot va îngenunchea în fața Lui Dumnezeu. Doar că atunci va fi prea târziu.


Doamne Isuse, dă-mi TE rog frumos Harul de-a fi conștient că sunt total descoperit înaintea TA. De-a trăi în prezența TA și de-a vedea cum rând pe rând ÎI aduci la mântuire pe toți aceia pentru care TE rog ! ÎȚI mulțumesc frumos ! Amin !


Podcastul poate fi ascultat aici :