53 I 2024. SLĂBIREA ȘI ÎNTĂRIREA [Psalmul 138.3]

53 I 2024. SLĂBIREA ȘI ÎNTĂRIREA

I Podcast I Pasaj Biblic : Psalmul 138 : 3 I Meditaţii din Cuvânt I Cezareea I Reşiţa I 22 Februarie 2024 I

Slăbirea este definită astfel : „Faptul de a slăbi ; pierdere a greutății sau a puterii ; slăbit”. Iar a slăbi înseamnă : „A pierde din greutate, a deveni (mai) slab … A pierde din forță, din putere, din rezistență”. (Ambele definiții au fost preluare din DEX, 2009)

În prezentul studiu ne vom referi doar succint la slăbirea spirituală, la lipsa de putere care este o caracteristică a credincioșilor.

Greutatea fizică este stabilită prin cântărire.


  • Dar de ce este cântărit un om ?
  • De ce i se verifică greutatea spirituală ?
  • Avem un tabel după care să putem verifica greutatea la care ar fi trebuit să ajungă un om în funcție de vârsta lui pe plan spiritual ?
  • Oare ce greutate spirituală trebuie să aibă un copil din punct de vedere spiritual, care să zicem că are trei ani de pocăință ?
  • Sau, tot din punct de vedere spiritual, la ce greutate trebuie să fi ajuns un om care are treizeci de ani de pocăință ?
  • Oare chiar trebuie ca la o anumită vârstă spirituală să am o greutate corespunzătoare vârstei mele ? Oare chiar se poate verifica dacă am avut o dezvoltare corespunzătoare vârstei la care am ajuns ?

La unele dintre întrebările de mai sus nu putem avea un singur răspuns, deoarece noi oamenii chiar dacă avem același an al nașterii din nou, suntem totuși foarte diferiți din construcție.


Dar de ce trebuie să îmi verific greutatea spirituală ?

Deoarece pot să fiu foarte ușor din punct de vedere spiritual, iar eu să nu fiu conștient de faptul că pe zi ce trece sunt tot mai slab din punct de vedere spiritual, iar Dumnezeu va interveni în viața mea pentru reabilitarea relației mele cu EL dacă eu nu sunt atent, la modul în care-mi trăiesc viața.


Vorbind la modul general, slăbirea fizică se produce atunci când un om nu mănâncă suficient (din diverse motive) sau când este bolnav.

Lipsa puterii spirituale poate avea ca sursă exact aceste două cauze. De aceea, azi să mă întreb, nu cumva :

1. nu mă mai hrănesc deloc, sau citesc doar foarte rar din Cuvântul Lui Dumnezeu ?
2. nu cumva sunt bolnav, din punct de vedere spiritual și din această cauză nu doar că nu mai am poftă de mâncare, ci din cauza bolii mele sunt tot mai slab ?


În plus, trebuie luați în calcul mulți factori și chiar dacă noi nu putem da răspunsuri personalizate, ÎL putem întreba pe Dumnezeu într-un mod personal, iar EL ne poate vorbi.

În Psalmul 138 : 3 scrie :

În ziua când Te-am chemat, m-ai ascultat, m-ai îmbărbătat şi mi-ai întărit sufletul”.


Doamne Isuse, dă-mi TE rog frumos harul de-a-mi face singur o diagnoză spirituală și TE rog să-mi vorbești prin Duhul Tău Cel Bun și Sfânt care este problema mea, ce trebuie să fac pentru a o rezolva și dă-mi TE rog și resursele spirituale de care am nevoie pentru a mă pune iarăși pe picioare ! Amin !


Podcastul poate fi ascultat aici :