53 I 2023. DUMNEZEU NE SOCOTEȘTE NEPRIHĂNIȚI (ADICĂ DREPȚI) [Romani 6.23 I Romani 3.31 I Romani 3.30]

53 I 2023. DUMNEZEU NE SOCOTEȘTE NEPRIHĂNIȚI ADICĂ DREPȚI

I Podcast I Pasaje Biblice : Romani 6 : 23 I Romani 3 : 31 I Romani 3 : 30 I Meditaţii din Cuvânt I Cezareea I Reşiţa I 22 Februarie 2023 I

Pentru început vom reaminti faptul că :

  1. Dumnezeu este drept, că există dreptatea Lui Dumnezeu care cere pedepsirea celui vinovat („neprihănirea” este cuvântul folosit în traducerea Cornilescu în loc de „dreptate” cum este în original), dar
  2. Dumnezeu dăruiește, face cadou iertarea Lui celui care crede în Jertfa înlocuitoare a Domnului Isus și prin credința în Domnul Isus, dar trebuie să cred că și eu dacă am păcătuit și îmi pare rău de ce am făcut
  3. pot obține ierterea Lui Dumnezeu știind că Domnul Isus a plătit cu viața Lui pentru păcatul meu !

Și astăzi cu ajutorul Lui Dumnezeu, vom nota alte două beneficii care sunt aduse de credință în viața creștinului :
3. prin credinţă înţelegem care este valoarea Legii (a Cuvântului scris, a Bibliei) și
4. tot prin credinţă înţelegem că Dumnezeu ne priveşte ca fiind neprihăniţi, drepți.

3. Prin credinţă înţelegem care este valoarea Legii (a Cuvântului scris, a Bibliei)

Cuvântul scris al Lui Dumnezeu este mijlocul folosit de Dumnezeu pentru a ne conștientiza de faptul că păcatul este grav și el cere pedepsirea celui care a păcătuit.

În Romani 6 : 23 scrie că :

„ … plata păcatului este moartea, dar darul fără plată al lui Dumnezeu este viaţa veşnică în Isus Hristos, Domnul nostru”.

Prin Lege, Dumnezeu a accentuat necesitatea jertfelor pentru păcat (necesitatea neprihănirii, a dreptății), iar apostolul Pavel a trebuit să le scrie credincioșilor din Roma :

Deci prin credinţă desfiinţăm noi Legea ? Nicidecum. Dimpotrivă, noi întărim Legea”. (Romani 3 : 31)


4. Prin credinţă înţelegem că Dumnezeu ne priveşte ca fiind neprihăniţi (adică drepți, justificați, fără păcat)

„ … deoarece Dumnezeu este Unul singur, şi El va socoti neprihăniţi, prin credinţă, pe cei tăiaţi împrejur, şi tot prin credinţă şi pe cei netăiaţi împrejur”. (Romani 3 : 30)


Să luăm un studiu de caz. Un șofer grăbit depășește limita de viteză, care este stabilită pentru un anumit tronson. Aceasta este o încălcare a legii, sau cum am spune noi, este un păcat.

Dar chiar în momentul în omul a făcut acest păcat … exact în zona aceea este instalat un radar, iar polițistul conform legii trebuie să se facă dreptate. Iar aceasta înseamnă ca vinovatul să plătească o amendă pentru a își recăpăta nevinovăția.

Dar în loc ca vinovatul să plătească amenda, cineva se oferă să plătească în locul lui suma respectivă. Vinovatul acceptă, iar în urma plătirii amenzii el își reprimește nevinovăția, el fiind văzut de către autoritățile în drept ca fiind justificat, îndreptățit din punct de vedere legal fiind drept, sau neprihănit cum spune Biblia (în traducerea Cornilescu).

Exact acest lucru l-a făcut Domnul Isus pe cruce. A plătit cu viața Lui plata pentru păcatul meu, iar eu prin credință nu numai că sunt iertat … ci mult mai mult, Dumnezeu mă socotește că sunt „neprihănit” (în traducerea Cornilescu).

Reamintim „drept, justificat, îndreptățit, fără păcat, nevinovat” în original.


Și reamintim că în Noul Testament, în original pentru „neprihănire” este folosit dikaiosuné care înseamnă „dreptate, aprobare judiciară”.

Adică mergi la tribunalul Lui Dumnezeu ca vinovat și prin credința în Domnul Isus și acceptând plata făcută de EL prin moartea Lui în locul tău primești grațierea din partea Lui Dumnezeu pentru păcatul pe care tu știi foarte bine că l-ai făcut !

Este evident însă că firii noastre nu-i place așa ceva și noi tot tindem spre a plăti noi în locul nostru, dar în timp înțelegem că așa ceva nu se poate și ajungem să ne încredem în Dumnezeu pentru iertarea Lui pe care ne-o acordă prin Har.

Astfel ajungem să primim „starea de neprihănire”, acea liniște interioară că suntem pe placul Lui Dumnezeu, că suntem acceptați de EL așa cum suntem !


Și nu putem spune decât :

Slavă Lui Dumnezeu pentru Jertfa Domnului Isus și pentru toate beneficiile Jertfei Lui pe care le primim prin credință ! Amin !


Podcastul poate fi ascultat aici :