42 I 2024. POM SAU PLEAVĂ. DESPRE GREUTATEA SPIRITUALĂ [Psalmul 1.3–4 I 1 Corinteni 6.20 I Psalmul 125.1]

42 I 2024. POM SAU PLEAVĂ ? DESPRE GREUTATEA SPIRITUALĂ

I Podcast I Pasaje Biblice : Psalmul 1 : 3 – 4 I I Corinteni 6 : 20 I Psalmul 125 : 1 I Meditaţii din Cuvânt I Cezareea I Reşiţa I 11 Februarie 2024 I

Pom sau pleavă ? Ambele comparații sunt folosite în Psalmul 1 : 3 – 4. Dar numai una dintre aceste comparații mă poate caracteriza.

Sunt un om statornic, cu greutate spirituală sau sunt un om pe care-l duce orice suflare de vânt ?

Creștinul este asemenea unui pom, fiind o persoană care trăiește conform planului pe care Dumnezeu îl are pentru viața lui.

Aceasta înseamnă să trăiesc în voia Lui Dumnezeu și să am parte de libertatea spirituală, chiar dacă este evident că o astfel de viață implică un preț de plătit, o pierdere a libertății individuale, deoarece reamintim, credinciosul este comparat cu un pom.

Apostolul Pavel le-a scris credincioșilor din Corint aceste cuvinte :

Căci aţi fost cumpăraţi cu un preţ. Proslăviţi, dar, pe Dumnezeu în trupul şi în duhul vostru, care sunt ale lui Dumnezeu”. (I Corinteni 6 : 20)


Dar credinciosul de tip pleavă poate trăi aparent liber și nu va fi ca un pom, ci în viață poate alege să-și facă pe plac. O astfel de trăire, atrage însă disciplinarea Stăpânului, a Lui Dumnezeu, fiindcă eu din momentul în care m-am întors la Dumnezeu nu mai sunt propriul meu stăpân deoarece am ales să trec în proprietatea Lui Dumnezeu iar EL este Stăpânul meu.

Dacă eu totuși decid să îmi conduc viața după bunul meu plac voi constata că voi trece prin disciplinări tocmai pentru a alege să intru din nou în planul pe care Dumnezeu îl are pentru viața mea.


În ultimele studii, pentru a ne verifica trăirea cu Dumnezeu a fost folosită metafora aurului și reamintim că aurul are cel puțin aceste trei caracteristici : este moale, nu este magnetic și este foarte greu (are o foarte mare densitate).


Așa este din punct de vedere spiritual și credinciosul sincer.

El :

1. este maleabil,
2. nu poate fi atras sau distras foarte ușor de la Dumnezeu și de la voia Lui și
3. este un om cu greutate spirituală.


În perioada următoare, cu ajutorul Lui Dumnezeu, știind că aurul are o foarte mare densitate vom studia această a treia caracteristică a creștinului și anume :

3. Greutatea spirituală

Vom încheia prezentul studiu amintind că greutatea este definită ca fiind și :

însușirea unui corp de a fi greu … fig. valoare proprie a unui lucru …”. (DEX, 2009)


În final, să mă întreb în modul cel mai serios cu putință :

Eu mă asemăn cu un pom care de ani de zile stă la locul lui și face ceea ce Dumnezeu l-a pus să facă, sau sunt asemenea plevei pe care nimeni nu se poate baza … deoarece este extrem de nestatornică ?


Doamne Isuse, ajută-mă TE rog frumos și pe mine ca prin puterea Duhului Tău Bun și Sfânt să fiu și eu unul dintre cei despre care în Psalmul 125 : 1 astfel :

Cei ce se încred în Domnul sunt ca muntele Sionului care nu se clatină, ci stă întărit pe vecie”. Amin !


Podcastul poate fi ascultat aici :