342 I 2023. SFĂTUITORII [Proverbe 24.6 I 1 Samuel 24.9, 11]

342 I 2023. SFĂTUITORII

I Podcast I Pasaje Biblice : Proverbe 24 : 6 I I Samuel 24 : 9, 11 I Meditaţii din Cuvânt I Cezareea I Reşiţa I 08 Decembrie 2023 I

În viața de zi cu zi, un om înțelept va lua decizii în urma consultărilor cu oameni de calitate și nu se va angrena în probleme doar pentru că lui i se pare că x are ceva cu el.

În Proverbe 24 : 6 scrie :

Căci prin măsuri chibzuite câştigi bătălia, şi prin marele număr al sfetnicilor ai biruinţa”.

O altă traducere, care este aproape literală redă acest adevăr astfel :

Căci printr-un sfat înțelept îți vei face războiul și în mulțimea de sfetnici este siguranță”. (Webster’s Bible Translation)


Dar, nu doar împărații au sfetnici cu care se sfătuiesc înaintea bătăliilor, ci fiecare om are luptele lui zilnice pe care trebuie să le ducă în primul rând … cu sine însuși ! Dar în luarea deciziilor de viață contează foarte mult ce sfetnici are și cu cine se sfătuiește.

Pe vremuri la sfetnic i se mai spunea și sfatnic, adică cel ce dă sfaturi.

  • Eu de la cine primesc sfaturi ?
  • Și oare am urechi ca să-l aud și pe cel pe care alții îl vorbesc de rău la mine ?

În I Samuel 24 : 9, 11 scrie că :

David a zis lui Saul : „De ce asculţi tu de vorbele oamenilor care zic : „David îţi vrea răul” ? …

Uite, părintele meu, uite colţul hainei tale în mâna mea. Fiindcă ţi-am tăiat colţul hainei şi nu te-am ucis, să ştii şi să vezi că în purtarea mea

  • nu este nici răutate,
  • nici răzvrătire şi că
  • n-am păcătuit împotriva ta”.

În fond, atunci când Saul îl avea în față pe Goliat (deja de patruzeci de zile și probabil că nu știa cum să iese din această situație) ar fi trebuit să realizeze că numai Dumnezeu a putut să îl trimită la ei pe David.

Iar Dumnezeu prin David l-a scăpat pe Saul, de ceva ce nu îndrăznea să facă. Să lupte cu un uriaș ! Și ar fi trebuit să-l aprecieze, nu să-i facă rău omului care și-a riscat viața pentru el !


Doamne Isuse, dă-mi TE rog frumos harul de-a-mi tria sfătuitorii și ajută-mă să văd cine este om de încredere și cine îmi dă sfaturi rele, din cauză că el este rău ! Și să știu ce am de făcut pentru a-mi aduna binecuvântări de la cei din jurul meu ! Amin !


Podcastul poate fi ascultat aici :