341 I 2023. PROVOCATORII [1 Samuel 24.9 I Marcu 14.6]

341 I 2023. PROVOCATORII

I Podcast I Pasaje Biblice : I Samuel 24 : 9, 11 I Marcu 14 : 6 I Meditaţii din Cuvânt I Cezareea I Reşiţa I 07 Decembrie 2023 I

Fiecare om poate avea în anturajul lui și câte-un provocator, care îl întărâtă împotriva altui om, deși dacă ar analiza comportamentul celui vorbit de rău, ar constata că omul respectiv îi face numai bine.

Provocator este cel :

Care provoacă, întărâtă, ațâță, incită, atacă … Persoană care instigă la producerea unui act reprobabil. ♦ Care constituie cauza a ceva, care determină, care pricinuiește ceva”. (DEX, 2009)


Împăratul Saul a constituit studiul nostru de caz, iar din viața lui înțelegem că el era supărat pe David și din cauza invidiei lui, dar și pentru că în anturajul lui a ținut oameni care îl vorbeau de rău pe David. Iar Saul lua de bune vorbele lor rele !
În I Samuel 24 : 9, 11 scrie că :

David a zis lui Saul : „De ce asculţi tu de vorbele oamenilor care zic : „David îţi vrea răul” ? …

Uite, părintele meu, uite colţul hainei tale în mâna mea. Fiindcă ţi-am tăiat colţul hainei şi nu te-am ucis, să ştii şi să vezi că în purtarea mea

  • nu este nici răutate,
  • nici răzvrătire şi că
  • n-am păcătuit împotriva ta”.

Altfel spus, David i-a transmis împăratului Saul acest mesaj :

Nu asculta vorbele provocatorilor ci analizează faptele mele și vei constata cât de bine mă comport eu față de tine !


Astăzi să îmi analizez viața dacă nu cumva și eu sunt asemenea lui Saul și îi fac rău cuiva doar pentru că mi se pare mie că omul respectiv are ceva împotriva mea, sau doar pentru că unul și altul mă întărâtă împotriva lui.

Dar faptele lui și atitudinea lui față de mine, dovedesc exact contrariul ! Iar eu nu am clarificat niciodată problema cu persoana respectivă.

La o asemenea atitudine greșită pot contribui foarte mult și cei din anturajul meu dar greșeala este a mea, dacă nu îmi aleg bine prietenii, iar eu îmi fac păcate dacă voi pleca urechea ascultând părerile „binevoitorilor” care nu sunt călăuziți de Duhul Sfânt.


Nu cumva și eu chiar acum, ascult pe cine (și de cine) nu trebuie și mă supăr pe un om care asemenea lui David poate fi complet nevinovat față de mine ?


Și pot să mă mai întreb exact ce-i întreba Domnul Isus pe ucenicii Lui, care aveau necaz pe o femeie care a plătit mult pentru a-i face o bucurie Domnului Isus :

Lăsaţi-o în pace ; de ce-i faceţi supărare ? Ea a făcut un lucru frumos faţă de Mine …”. (Marcu 14 : 6)

Nu cumva sunt supărat pe un om care îmi face bine, dar eu îi ascult pe cei care-l vorbesc de rău la mine și eu îi fac rău ?


Doamne Isuse, ajută-mă TE rog frumos, să ascult numai de cine trebuie. Să fiu atent la ce persoane țin în anturajul meu și să nu mai fac rău nimănui ! Amin !


Podcastul poate fi ascultat aici :