332 I 2023. PUTEREA DE-A ȚINE SUB CONTROL STĂRILE SUFLETEȘTI [Galateni 5.23 I Estera 5.9–10 I Geneza 43.30-31 și 45.1]

332 I 2023. PUTEREA DE-A ȚINE SUB CONTROL STĂRILE SUFLETEȘTI

I Podcast I Pasaje Biblice : Galateni 5 : 23 I Estera 5 : 9 – 10 I Geneza 43 : 30 – 31 și 45 : 1 I Meditaţii din Cuvânt I Cezareea I Reşiţa I 28 Noiembrie 2023 I

Reacția față de împrejurările exterioare ale vieții este controlată de voința omului, iar puterea de-a ne ține sub control stările sufletești este primită prin rugăciune și de ea beneficiază în special credinciosul care stă sub autoritatea Domnului Isus și este plin de Duhul Sfânt.


Reamintim că o parte din Roada Duhului Sfânt este autocontrolul (sau înfrânarea poftelor cum scrie în Galateni 5 : 23, în Traducerea Cornilescu).

În viaţă avem parte de momente în care ne este testată voința și puterea de stăpânire, atunci când avem parte de situații în care trebuie să decidem, dacă ne abținem sau dacă ne manifestăm trăirile interioare (care pot fi pozitive sau negative).

Lucrul acesta nu este valabil doar în cazul supărărilor și al stărilor de mânie care ne predispun la ceartă (care a fost și obiectul studiilor anterioare), ci este cât se poate de real și în cazul stărilor sufletești pozitive (cum ar fi bucuria).


Vom reaminti ce s-a întâmplat la un moment dat în Cortul Întâlnirii, spre care Ana a mers probabil cu mari speranțe, deoarece știa că acolo este un loc în care te poți întâlni cu Dumnezeu.

Și a constatat că și acolo a fost jignită, parcă mai rău decât era acasă unde Penina îi făcea probleme. Reacția omenească poate fi accentuată și de atacul demonic care vine prin mânie și poate să vină sub forma unui gând sau a unei stări sufletești exact în momentul jignirii.

În acele prime secunde, îți vine să reacționezi pe măsură ofensei de care ai avut parte, dar Ana a reacționat într-un mod exemplar, deoarece [ea] a petrecut suficient timp în rugăciune.


Un alt moment al provocării la mânie este notat în cartea Estera 5 : 9 – 10 unde scrie că :

Haman a ieşit în ziua aceea vesel şi cu inima mulţumită.

Dar, când a văzut la poarta împăratului pe Mardoheu, care nu se scula, nici nu se mişca înaintea lui, s-a umplut de mânie împotriva lui Mardoheu. A ştiut totuşi să se stăpânească şi s-a dus acasă”.


În ebraică pentru „a știut să se stăpânească” este folosit un singur cuvânt (ebr. aphaq) care înseamnă „a ține, a fi puternic” și care are șapte ocurențe în Vechiul Testament.

Se poate înțelege că în momentele de mare tensiune interioară, reacția omului depinde foarte mult de voința persoanei respective. Omul va decide dacă se abține sau dacă va izbucni și-și va manifesta trăirile inteioare.


Faptul că reacția omului depinde foarte mult de voința omului, reiese din două exemple din viața lui Iosif, în care este folosit același cuvânt ebraic (aphaq) care este tradus în română cu a se stăpâni.

În Geneza 43 : 30 – 31 scrie care a fost reacția lui Iosif, când după aproximativ douăzeci și doi de ani și-a văzut pentru prima dată fratele mai mic, pe Beniamin.

În relatarea Biblică scrie că :

Iosif a isprăvit repede, căci i se rupea inima pentru fratele său şi simţea nevoia să plângă ; a intrat degrabă într-o odaie şi a plâns acolo.

După ce s-a spălat pe faţă, a ieşit din odaie ; şi, silindu-se să se stăpânească, a zis : „Aduceţi de mâncare !


Dar în Geneza 45 : 1 este descris momentul în care :

Iosif nu s-a mai putut stăpâni înaintea tuturor celor ce-l înconjurau. Şi a strigat : „Scoateţi afară pe toată lumea.” Şi n-a mai rămas nimeni cu Iosif, când s-a făcut cunoscut fraţilor săi”.


Vom concluziona acest studiu despre capacitatea omului de-a-și controla stările sufletești, notând faptul că un credincios :

  • care stă sub autoritatea Domnului Isus,
  • care nu are în conștiința lui păcate ascunse și
  • care își face suficient timp pentru a sta în prezența Lui Dumnezeu zi de zi, începând de dimineața,

va fi un om plin de Duhul Sfânt, prin care Domnul Isus ÎȘI va trăi viața Lui, iar creștinul respectiv chiar va fi un om al păcii care va avea stăpânire de sine !

De astfel de oameni este mare nevoie în aceste vremuri !


Doamne Isuse, ajută-mă Te rog frumos și pe mine să fiu un astfel de om ! Amin !


Podcastul poate fi ascultat aici :