331 I 2023. FĂ ALTORA, TOT CE VREI CA ALȚII SĂ ÎȚI FACĂ ȚIE [Matei 7.12 I Galateni 5.17 I Galateni 5.19–21]

331 I 2023. FĂ ALTORA, TOT CE VREI CA ALȚII SĂ ÎȚI FACĂ ȚIE !

I Podcast I Pasaje Biblice : Matei 7 : 12 I Galateni 5 : 17 I Galateni 5 : 19 – 21 I Meditaţii din Cuvânt I Cezareea I Reşiţa I 27 Noiembrie 2023 I

Fă altora, tot ce vrei ca alții să îți facă ție ! Este un adevăr pe care Domnul Isus l-a enunțat. Accest adevăr mai este cunoscut ca Legea Împărătească și face parte dintr-un principiu al vieții spirituale, care se numește Legea semănatului și a seceratului.

Pentru început, să ne amintim cuvintele Domnului Isus :

Tot ce voiţi să vă facă vouă oamenii, faceţi-le şi voi la fel ; căci în aceasta este cuprinsă Legea şi Prorocii” (Matei 7 : 12), adică tot Vechiul Testament.

În Traducerea Cornilescu, expresia „tot ce voiți” mai este folosită o singură dată în Galateni 5 : 17, unde sunt scrise cuvintele apostolului Pavel :

Căci firea pământească pofteşte împotriva Duhului, şi Duhul împotriva firii pământeşti: sunt lucruri potrivnice unele altora, aşa că nu puteţi face tot ce voiţi”.

Apostolul Pavel, le-a scris creștinilor din Galatia, accentuând faptul, că în viața unui om născut din nou, care s-a întâlnit cu Dumnezeu, va exista tot timpul (cât va trăi pe acest pământ) un conflict interior între a face voia firii lui pământești (a naturii lui păcătoase) și a face voia Duhului Sfânt, care locuiește în el.


Doar vom aminti o listă a dorințelor naturii păcătoase, dar trebuie să ne gândim foarte bine la concluzia scrisă de omul lui Dumnezeu.

Apostolul Pavel, a scris despre faptele firii, aceste cuvinte :

Şi faptele firii pământeşti sunt cunoscute şi sunt acestea : preacurvia, curvia, necurăţia, desfrânarea, închinarea la idoli, vrăjitoria, vrăjbile, certurile, zavistiile, mâniile, neînţelegerile, dezbinările, certurile de partide, pizmele, uciderile, beţiile, îmbuibările şi alte lucruri asemănătoare cu acestea.

Vă spun mai dinainte, cum am mai spus, că cei ce fac astfel de lucruri nu vor moşteni Împărăţia lui Dumnezeu”. (Galateni 5 : 19 – 21)

Adică : NU VOR INTRA ÎN CER !


Nu puteți face tot ce voiți”, înseamnă că trebuie să aleg să fac voia Lui Dumnezeu, pentru a ajunge cu EL în Cer.

Dar, dacă aleg conștient să fac voia dușmanului Lui Dumnezeu, a Celui Rău, chiar prin alegerea aceasta aș fi de partea lui și credem că niciun creștin nu vrea așa ceva !


Continuând studiile anterioare și astăzi vom aminti despre „a săpa” sau „a ridica”. Gândindu-ne că, în funcție de ceea ce alegem noi să le facem altora și alții ne vor face nouă aceleași lucruri.

A săpa pe cineva înseamnă :

A unelti împotriva cuiva sau unul împotriva altuia, a încerca să(-și) facă rău”. (DEX, 2009)

Opusul lui a săpa este a ridica. În limba română, a ridica înseamnă :

  • „A lua de jos și a duce în sus (susținând cu forța brațelor, cu spatele etc.) ; a sălta …
  • A susține, a ajuta pe cineva să se scoale în picioare …
  • (Despre copii …) A (se) face mare, a crește.
  • Figurat. A (se) dezvolta, a (se) forma … A (se) face mai înalt ; a (se) înălța … A duce, a promova la o treaptă superioară, a face să progreseze valori sociale, morale etc.” .

Și avem și :

  • „Expresii : A ridica din cenușă (sau din ruine) = a reface, a reconstitui. A ridica moralul (cuiva) = a îmbărbăta, a întări (pe cineva).
  • A pune pe cineva pe o treaptă mai înaltă din punctul de vedere al respectului, al aprecierii …”. (DEX, 2009)

Dumnezeu să ne ajute să îi ridicăm pe cei din jurul nostru și știm că și alții ne vor ridica, ne vor sprijini, ne vor ajuta pe noi.
Și astăzi au fost amintite, cu ajutorul Lui Dumnezeu doar câteva observații despre ridicarea oamenilor și despre săparea lor pentru a-i face să cadă.


În final, vom aminti faptul că zi de zi avem de ales între a ridica și a săpa, între a face voia Lui Dumnezeu (care este mai grea) sau a face voia firii noastre … poate uneori a Celui Rău.

Dar, privind aceste două moduri de viață, prin prisma consecințelor de care vom avea parte dacă ne vom comporta cum nu trebuie sau dimpotrivă, privind la beneficiile de care vom avea parte, de multa binecuvântare pe care o vom primi din partea oamenilor, dacă decidem să-i ridicăm, Dumnezeu să ne ajute să fim de partea Lui și să-i ridicăm pe cei din jurul nostru, chiar dacă aceasta constă și în mustrare sau în disciplinare uneori.


Doamne ajută și Doamne dă izbândă ! Amin !


Podcastul poate fi ascultat aici :