32 I 2024. VALOAREA ÎNGĂDUINȚEI SAU EU SUNT DAVID, IOAB SAU ȘIMEI ? [2 Samuel 16.5–14 I Iacov 3.17]

32 I 2024. VALOAREA ÎNGĂDUINȚEI SAU EU SUNT DAVID, IOAB SAU ȘIMEI ?

I Podcast I Pasaje Biblice : II Samuel 16 : 5 – 14 I Iacov 3 : 17 I Meditaţii din Cuvânt I Cezareea I Reşiţa I 01 Februarie 2024 I

Valoarea îngăduinței. În viață este nevoie de multă îngăduință. Dar pentru a înțelege cât de mult contează indulgența, îngăduirea celui care îmi greșește, înțelegerea lui și bunăvoința reciprocă este bine ca în întâmplarea descrisă în cartea II Samuel 16 : 5 – 14, să mă pun în locul lui Șimei !

De ce ? Deoarece în viața de zi cu zi contează foarte mult să fiu maleabil, să mă pun în locul omului care poate că mi-a greșit și să mă întreb cum aș vrea să se poarte cu mine cel căruia eu îi greșesc ?!

Reamintim faptul că aurul pur („aurul curat” în traducerea Cornilescu) este moale și foarte maleabil.


Dar să revenim la întâmplarea descrisă în II Samuel 16 : 5 – 14. În general, când citim o astfel de întâmplare, noi ne punem în locul personajului pozitiv, în locul lui David.

Dar ce ar fi să citesc din nou aceeași întâmplare, eu fiind Șimei. În ziua aceea eram nervos și m-am întâlnit pe David, cu care chiar nu aveam ceva personal, dar trebuia să mă descarc pe cineva și la nervi „m-am luat” (cum se mai spune) de David.

Fiind foarte agitat în interiorul meu, nici nu am mai ținut cont de cine este el și nici nu am observat că are o armată cu el, ci pur și simplu am dat drumul la gură. Iar prin ea au ieșit resentimentele adunate în inimă, în trăirile mele interioare.

Dar nu a fost doar atât, deoarece chiar eram nervos și am mai făcut și gesturi foarte provocatoare, fără ca pe moment să realizez cât de deranjante și cât de periculoase erau faptele mele.

Nu mi s-a părut nimic deosebit, pe moment nu mi s-a întâmplat nimic rău, deoarece eu eram concentrat asupra mea și asupra stărilor pe care le aveam.

Dar nu a trecut mult și mi-am dat seama ce greșeală am făcut. De aceea cu prima ocazie când m-am întâlnit după aceea cu David, mi-am și cerut iertare de la el și m-am și bucurat foarte mult că m-a iertat.


Vom încheia prezentul studiu citind versetul scrise în Iacov 3 : 17 unde este notat că :

Înţelepciunea care vine de sus este, întâi, curată, apoi paşnică, blândă, uşor de înduplecat, plină de îndurare şi de roade bune, fără părtinire, nefăţarnică”.


Doamne Isuse, dă-mi și mie harul de-a fi alimentat tot timpul cu înțelepciune de la Tine ! Amin !


Podcastul poate fi ascultat aici :