317 I 2023. SLAVA PERSONALĂ SAU ÎNĂLȚAREA INIMII [2 Imparati 14.7–14]

317 I 2023. SLAVA PERSONALĂ SAU ÎNĂLȚAREA INIMII

I Podcast I Pasaj Biblic : II Împăraţi 14 : 7 – 14 I Meditaţii din Cuvânt I Cezareea I Reşiţa I 13 Noiembrie 2023 I

Slava personală are ca sinonim, înălțarea inimii sau pe scurt spus : manifestarea mândriei. Cum … cineva ajunge să se creadă ce nu este de fapt în realitate și cât de jos poate să cadă cineva care este sus, găsim consemnat în cartea II Împăraţi 14 : 7 – 14, unde despre împăratul Amația scrie că :

A bătut zece mii de edomiţi în Valea Sării. Şi, în tot timpul războiului, a luat Sela şi a numit-o Iocteel, nume pe care l-a păstrat până în ziua de azi.

Atunci Amaţia a trimis nişte soli la Ioas, fiul lui Ioahaz, fiul lui Iehu, împăratul lui Israel, să-i spună : „Vino să ne vedem faţa !”

Şi Ioas, împăratul lui Israel, a trimis să spună lui Amaţia, împăratul lui Iuda : „Spinul din Liban a trimis să spună cedrului din Liban : „Dă pe fiica ta de nevastă fiului meu !”

Şi fiarele sălbatice din Liban au trecut şi au călcat spinul în picioare. Ai bătut pe edomiţi, şi a început să ţi se înalţe inima. Bucură-te mai bine de slava ta şi stai acasă. Pentru ce să stârneşti un rău care ar aduce căderea ta şi a lui Iuda ?”

Dar Amaţia nu l-a ascultat.

Şi Ioas, împăratul lui Israel, s-a suit ; şi şi-au văzut faţa, el şi Amaţia, împăratul lui Iuda, la Bet-Şemeşul lui Iuda. Iuda a fost bătut de Israel şi a fugit fiecare în cortul său. Ioas, împăratul lui Israel, a prins la Bet-Şemeş pe Amaţia, împăratul lui Iuda, fiul lui Ioas, fiul lui Ahazia.

Apoi a venit la Ierusalim şi a făcut o spărtură de patru sute de coţi în zidul Ierusalimului, de la poarta lui Efraim până la poarta unghiului. A luat tot aurul şi argintul şi toate vasele care se aflau în Casa Domnului şi în vistieriile casei împăratului ; a luat şi ostatici şi s-a întors în Samaria”.


Totul a început de la o victorie, care a însemnat o mare realizare pentru împăratul Amația. Dar datorită acestui singur succes, Amația a ajuns să rostească vorbe provocatoare la adresa împăratul lui Israel.

Ioas, împăratul lui Israel era un om echilibrat și a încercat să-l aducă cu picioarele pe pământ pe Amația (împăratul lui Iuda), dar neascultarea este o caracteristică de bază a omului mândru.

A urmat lupta și dezastrul deoarece inima lui Amația era sus de tot. Altfel spus se credea a fi ceea ce nu era nici pe departe în realitate.


Doamne Isuse, dă-mi TE rog frumos harul de-a mă vedea așa cum sunt un realitate. Să nu mă privesc nici prin microscop dar nici prin telescop. Și dacă am nevoie de schimbare ajută-mă să devin și să fiu cine vrei TU să fiu ! Amin !


Podcastul poate fi ascultat aici :