315 I 2023. NU ALERGA DUPĂ SLAVA TA ÎNSUȚI (I). ADEVĂRURI PROFUNDE [Ioan 5.44 I Isaia 42.8 I Proverbe 25.27]

315 I 2023. NU ALERGA DUPĂ SLAVA TA ÎNSUȚI (I). ADEVĂRURI PROFUNDE

I Podcast I Pasaje Biblice : Ioan 5 : 44 I Isaia 42 : 8 I Proverbe 25 : 27 I Meditaţii din Cuvânt I Cezareea I Reşiţa I 11 Noiembrie 2023 I

Alergarea după slavă. Slava este mult mai rapidă decât tine și nu o vei putea ajunge niciodată. Și nici nu poți beneficia de ea atâta timp cât o cauți tu însuți pentru tine și nu ți-o dorești să o obții pentru ca Dumnezeu să fie slăvit prin viața ta.

De fapt slava oamenilor nu numai că nu este bună la nimic, ci este chiar mai rău. Ea este o piedică, un impediment pe calea spre Cer, o frână din punct de vedere spiritual, atunci când ne gândim la apropierea noastră de Dumnezeu.

Domnul Isus le-a spus unor contemporani acest adevăr :

Cum puteţi crede voi care umblaţi după slava pe care v-o daţi unii altora, şi nu căutaţi slava care vine de la singurul Dumnezeu ?” (Ioan 5 : 44) Ei umblau nu alergau …


Ce este slava oamenilor ?
Admirația cu care te privesc oamenii, pentru realizările tale deosebite !


Dar conform cuvintelor Domnului Isus, un om care „umblă (sau aleargă) după slava lui”, adică pentru a primi recunoașterea oamenilor, nu Îi va fi credincios Lui Dumnezeu ! De ce ?

Prin prorocul Isaia, Dumnezeu a spus :

Eu sunt Domnul, acesta este Numele Meu ; şi slava Mea n-o voi da altuia, nici cinstea Mea, idolilor”. (Isaia 42 : 8)

Slava este doar a Lui Dumnezeu. Doar datorită Lui primim putere și inspiratie să fim și să fabricăm realizările pe care le avem.

Noi suntem fabrica, iar slava (sau recunoașterea meritelor personale) este urmarea facerii unei realizări la care am ajuns, noi fiind ceva datorită Lui Dumnezeu și lucrând în fabrica vieții noastre, cu materia primă dăruită tot de Dumnezeu. Inspirația, credincioșia, dorul dupa Dumnezeu, viața disciplinată etc.


În Proverbe 25 : 27 scrie :

Nu este bine să mănânci multă miere : tot așa, nu este o cinste să alergi după slava ta însuți”.

Și totuși, atunci de ce ne antrenăm pentru a fi și pentru a deveni tot mai buni alergători în cursa după slava personală ?


Slava nu este un ceva pe care să ți-l dai tu singur, ci este ceva ce îți poate da Dumnezeu și aici pe pământ (a se vedea Romani 14 : 18) dar mai ales în Ziua Aceea … cum îi scria apostolul Pavel lui Timotei (II Timotei 4 : 7 – 8).

Tot ce faci tu, nu trebuie să faci pentru a obține o cantitate mai mare de slavă, pe care nu ai avut-o până azi. Nu alerga dupa slava ta însuți, ea este mai iute de picior decât tine, chiar dacă ție ți se pare că nu este așa.

În Matei 20 : 23, sunt scrise cuvintele pe care Domnul Isus, li le-a spus Lui Iacov și lui Ioan (care voiau să obțină o slavă mai multă decât ceilalți și au cerut lucrul acesta pe față) :

„ … a şedea la dreapta şi la stânga Mea nu atârnă de Mine s-o dau, ci este păstrată pentru aceia pentru care a fost pregătită de Tatăl Meu.”

Există o cinste, o recunoaștere pe care nu o poți obține nici prin realizări deosebite, nici prin mai multă renunțare personală pentru Dumnezeu, nici prin rugăciune etc.

Deoarece aceasta cinste, slavă (sau cum vrem să o denumim noi), deja a fost atribuită. Trebuie doar ca eu să ÎI fiu credincios Lui Dumnezeu în ceea ce El vrea să facă prin mine, în toată perioada numită viața de pe pământ.


Doamne Isuse, ajută-mi la aceasta și Doamne dă-mi și mie izbânda Ta ! Amin !


Podcastul poate fi ascultat aici :