290 I 2023. CEARTA. BUTOIUL CU BENZINĂ SAU SE POATE TRĂI FĂRĂ A TE CERTA ? [Matei 12.18–21 I 1 Samuel 1.9–18]

290 I 2023. CEARTA. BUTOIUL CU BENZINĂ SAU SE POATE TRĂI FĂRĂ A TE CERTA ?

I Podcast I Pasaje Biblice : Matei 12 : 18 – 21 I I Samuel 1 : 9 – 18 I Meditaţii din Cuvânt I Cezareea I Reşiţa I 17 Octombrie 2023 I

Din pasajul Biblic notat în I Samuel 1 : 9 – 18, putem observa trei aspecte :

1. „Chibritul aprins”, poate fi o comparație făcută pentru Eli care practic a provocat-o la ceartă pe Ana prin afirmațiile lui …
2. „Paharul cu apă”, prin care o putem simboliza pe Ana deoarece prin răspunsul ei blând, a stins un potențial conflict.
3. „Butoiul cu benzină”, care explodează când cineva pune chibritul aprins, deoarece noi știm că aceasta este manifestarea unui om firesc în momentul în care îi sunt adresate cuvinte ironice sau batjocoritoare.


Astăzi, cu ajutorul Lui Dumnezeu vom nota câteva aspecte cu privire la cel pe care îl numim : „butoiul cu benzină”.

Dar pentru a înțelege mai bine la ce ne referim prin expresia „butoiul cu benzină”, adică pericolul potențial, să observăm care este antonimul celui care foarte ușor se aprinde și se pornește la ceartă.


Pe pământ, a existat oare vreodată cineva care să nu se fi certat ci dimpotrivă să aducă pacea între oameni și Dumnezeu și între oamenii care nu se puteau înțelege între ei ?

Da, Domnul Isus !


Domnul Isus era descris încă din Vechiul Testament prin aceste cuvinte profetice :

Iată Robul Meu pe care L-am ales, Preaiubitul Meu, în care sufletul Meu îşi găseşte plăcerea. Voi pune Duhul Meu peste El, şi va vesti Neamurilor judecata. El nu Se va lua la ceartă, nici nu va striga.

Şi nimeni nu-I va auzi glasul pe uliţe. Nu va frânge o trestie ruptă şi nici nu va stinge un fitil care fumegă, până va face să biruie judecata. Şi Neamurile vor nădăjdui în Numele Lui.” (Matei 12 : 18 – 21)


Este știut faptul că un om nervos strigă, iar din cauza tensiunilor interioare pe care le are, de obicei nici nu mai ține cont de locul în care se află …

El nu Se va lua la ceartă, nici nu va striga. Şi nimeni nu-I va auzi glasul pe uliţe” scrie în Matei 12 : 19 despre Domnul Isus !

O astfel de trăire o poate avea omul în care trăiește Domnul Isus deoarece la fel cum a fost Domnul Isus când era pe pământ exact la fel trebuie să fie și viața urmașilor Lui.

Vom nota cum este descris Domnul Isus în context, înainte și după ce scrie despre EL că :

nu Se va lua la ceartă, nici nu va striga. Şi nimeni nu-I va auzi glasul pe uliţe”.


În primul rând, vom nota faptul că Domnul Isus a trăit prin puterea Duhului Sfânt și a spus tot ce avea de spus din partea Lui Dumnezeu.
Dumnezeu a spus :

Voi pune Duhul Meu peste El, şi va vesti Neamurilor judecata”. (Matei 12 : 18)

Tensiunile interioare sunt atunci când nu avem parte de prezența Duhului Sfânt, iar aceasta poate fi și din cauza faptului că nu spunem altora ceea ce Dumnezeu ne-a poruncit să le spunem. Și noi știm că nu le este pe plac de aceea preferăm să păstrăm tăcerea …


În al doilea rând, Domnul Isus nu a făcut rău nimănui. În Matei 12 : 2 era proorocit că Domnul Isus :

Nu va frânge o trestie ruptă şi nici nu va stinge un fitil care fumegă …”.

Răul făcut unui om care oricum de-abia mai înaintează din punct de vedere spiritual, ne aduce apăsările spirituale din a căror cauză putem să ne ieșim din fire, exact cum a făcut David când a auzit ce era în stare să facă unul dintre supușii lui (a se vedea II Samuel 12 : 1 – 6).


În al treilea rând, Domnul Isus a adus speranța de care au nevoie cei care nu mai aveau nicio nădejde. În Matei 12 : 21 scrie că :

Şi Neamurile vor nădăjdui în Numele Lui”.

Noi știm că Domnul Isus a venit pentru poporul Evreu, dar prin Jertfa Lui și noi Neamurile (cei care nu facem parte din poporul Evreu, suntem mântuiți prin credință).


La întrebarea pusă anterior :

Se poate trăi fără a te certa ?

Răspunsul este :

Da ! Putem trăi fără a ne certa dacă Domnul Isus ÎȘI trăiește viața prin noi exact așa cum ÎI place Lui !


Doamne Isuse, dă-mi Te rog frumos harul de-a trăi o viață de supunere totală față de voia TA ! Amin !


Podcastul poate fi ascultat aici :