28 I 2023. SUPĂRAREA [2 Corinteni 11.3 I Geneza 34.7 și v. 13-31 I Matei 8.17]

28 I 2023. SUPĂRAREA

I Podcast I Pasaje Biblice : II Corinteni 11 : 3 I Geneza 34: 7 și v. 13 – 31 I Matei 8 : 17 I Meditaţii din Cuvânt I Cezareea I Reşiţa I 28 Ianuarie 2023 I

Supărarea nu este un cuvânt ușor de definit. Supărarea înseamnă : „1. Neplăcere, necaz, suferință ; nevoie, neajuns, lipsă. 2. Întristare, amărăciune, tristețe. 3. Furie, iritare, mânie”. (DEX, 2009)

De azi, cu ajutorul Lui Dumnezeu vom reveni la parcurgerea Bibliei pentru identificarea neputințelor care țin de structura interioară a fiecărui om.

Cu studiul despre slăbiciunile de caracter s-a ajuns la Geneza 34, iar astăzi ne vom opri la versetul 7, unde scrie care a fost reacția copiilor lui Iacov atunci când au auzit ce i s-a întâmplat Dinei :

Dar când s-au întors fiii lui Iacov de la păşune şi au auzit lucrul acesta, s-au supărat şi s-au mâniat foarte tare …”.


Supărarea este o reacție naturală dar nu și spirituală. În viață există situații prin care trecem iar reacția față de ce ni se întâmplă este foarte importantă !


Apostolul Pavel a scris :

Dar mă tem ca, după cum şarpele a amăgit pe Eva cu şiretlicul lui, tot aşa şi gândurile voastre să nu se strice de la curăţia şi credincioşia care este faţă de Hristos”. (II Corinteni 11 : 3)


Din Biblie înțeleg că trebuie să învăț din greșelile altora, pentru a ști ce să nu fac dar și cum să trăiesc pentru a-I rămâne credincios Lui Dumnezeu !

Accentuăm din nou faptul acesta, deoarece credincioșii nu își permit să facă păcate cu bună știință, dar pot să-și neglijeze anumite slăbiciuni de caracter (termenul Biblic este : „neputințele”, a se vedea Matei 8 : 17), pe care însă tolerându-le în viața lor, pot ajunge în final la îndepărtarea de Dumnezeu și de semenii lor.

De aceea este foarte important să devin conștient de cât de mare este lista neputințelor, a acelor domenii din viața mea în care sunt slab și la care am de lucrat pentru a le elimina din viața mea.

Iar conștientizarea este făcută de Dumnezeu prin diferite situații de viață… prin care mă trece tocmai pentru a ieși la iveală încă un domeniu în care sunt deficitar !

Iar Duhul Sfânt vrea ca eu să scap și de neputința respectivă și să devin tot mai puternic spiritual, și tot mai asemănător cu Domnul Isus.


Apostolul Pavel a scris că la fel : „după cum șarpele şarpele a amăgit pe Eva cu şiretlicul lui, tot aşa şi gândurile voastre să nu se strice de la curăţia şi credincioşia care este faţă de Hristos”. (II Corinteni 11 : 3)

Șarpele are aceeași strategie și în zilele noatre. Și reamintim că în II Corinteni 11 : 3, apostolul Pavel i-a făcut conștienți pe credincioșii din Corint de faptul că :

  1. au de-a face cu „șarpele”, cu Satana, cu un dușman foarte perfid care se folosește de șiretlicuri,
  2. cel rău se folosește de lucruri foarte mici (adică de „venin”) pentru distrugerea de vieți ;
  3. scopul final al celui rău este inducerea necredincioșiei față de Christos și trăirea vieții în ascultare de Satana în timp ce în minte credinciosul poate crede că ascultă de Dumnezeu !

Supărarea poate fi ca o o mușcătură a șarpelui prin care se introduce o picătură din veninul Celui rău. Dacă omul nu se tratează la timp, starea lui de sănătate spirituală (și toată viața oricărui credincios) poate lua o întorsătură nedorită din momentul respectiv.

Vom încheia prezentul studiu, amintind ce s-a întâmplat după ce frații au auzit ce i s-a întâmplat sorei lor (iar pentru aceasta este bine să citim Geneza 34 : 13 – 31).


Doamne Isuse, ai milă și de mine ! Amin !


Podcastul poate fi ascultat aici :