274 I 2023. FULGERĂ ȘI TUNĂ [Luca 12.42–48 I Iuda 1.12]

274 I 2023. FULGERĂ ȘI TUNĂ

I Podcast I Pasaje Biblice : Luca 12 : 42 – 48 I Iuda 1 : 12 I Meditaţii din Cuvânt I Cezareea I Reşiţa I 01 Octombrie 2023 I

În limba română avem, expresia prin care ne referim la omul dificil ca fiind un om care : „tună și fulgeră” despre care s-au făcut câteva observații în studiul anterior.
Noi înțelegem foarte bine la ce se referă această exprimare, dar de fapt această expresie este cu tâlc. De ce ? Deoarece în realitate atunci când este o furtună mai întâi nu „tună și fulgeră” ci este exact invers pentru că mai întâi se vede fulgerul (care se propagă cu viteza luminii) și abia apoi se aude tunetul.

Ele se produc în același timp doar că noi le percepem diferit. Ce trebuie să reținem ? Avem nevoie să știm că prin felul în care ne trăim viața în relația cu cei din jurul nostru fie ne apropiem mai mult de Dumnezeu, fie ne îndepărtăm de EL.


Dar se poate ca un credincios să tune și să fulgere adică să se comporte într-un mod total nepotrivit ? Pentru a răspunde la această întrebare doar să ne reamintim Pilda ispravnicului credincios.

Domnul Isus a spus :

Cine este ispravnicul credincios şi înţelept pe care-l va pune stăpânul său peste slugile sale ca să le dea partea lor de hrană la vremea potrivită ?

Ferice de robul acela pe care stăpânul, la venirea lui, îl va găsi făcând aşa ! Adevărat vă spun că îl va pune peste toată avuţia sa.

Dar dacă robul acela zice în inima lui :

„Stăpânul meu zăboveşte să vină”; dacă va începe să bată pe slugi şi pe slujnice, să mănânce, să bea şi să se îmbete, stăpânul robului aceluia va veni în ziua în care el nu se aşteaptă şi în ceasul în care nu ştie şi-l va tăia în bucăţi ; şi soarta lui va fi soarta celor necredincioşi în lucrul încredinţat lor.

Robul acela, care a ştiut voia stăpânului său, şi nu s-a pregătit deloc şi n-a lucrat după voia lui, va fi bătut cu multe lovituri. Dar cine n-a ştiut-o, şi a făcut lucruri vrednice de lovituri, va fi bătut cu puţine lovituri. Cui i s-a dat mult, i se va cere mult ; şi cui i s-a încredinţat mult, i se va cere mai mult”. (Luca 12 : 42 – 48)


Fiecare credincios poate decide în dreptul lui cum se comportă, fie bine, fie rău dar Domnul Isus ne-a spus că va veni o zi în care vom sta înaintea Lui la Judecată iar acolo este notat exact ce a făcut fiecare.

Și-a făcut datoria sau a trăit cum a vrut el. Iuda a scris despre „pomii tomnatici fără rod” (Iuda 1 : 12).

Aceasta este comparația care m-a întristat foarte tare, deoarece tare cred că pomii tomnatici fără rod caracterizează foarte bine creștinismul vestic în care ne încadrăm și noi.

Așa este creștinul asemănător unui pom care trăiește într-un singur anotimp și anume toamna. Toamna este poate cea mai liniștită perioadă a anului a cărei climă poate fi caracterizată printr-un singur cuvânt : căldicel.

Doar că toamna este și sfârșitul perioadei de vegetație iar aceasta poate aduce tăierea pomului care până atunci poate a mai avut parte de har dar după toamnă urmează iarna.

Perioada în care se putea rodi pentru Dumnezeu s-a terminat și aceasta poate însemna sfârșitul vieții și plecarea Dincolo !


Doamne Isuse, ajută-mă să mă pregătesc în modul cel mai serios pentru acea zi ! Amin !


Podcastul poate fi ascultat aici :