273 I 2023. TUNĂ ȘI FULGERĂ [Marcu 3.17 I Luca 9.54-56 I 2 Împăraţi 1.10] 30 Septembrie 2023

273 I 2023. TUNĂ ȘI FULGERĂ

I Podcast I Pasaje Biblice : Marcu 3 : 17 I Luca 9 : 54 – 56 I II Împăraţi 1 : 10 I Meditaţii din Cuvânt I Cezareea I Reşiţa I 30 Septembrie 2023 I

În Biblie avem expresia „foc din cer”. Dar „focul din cer” (sau din atmosferă) este un sinonim și pentru fulger.

Pentru a înțelege mai bine lucrurile vom aminti în continuare definiția a trei termeni :
1. fulgerul,
2. trăsnetul și
3. tunetul.


Fulgerul este un :

Fenomen atmosferic care constă într-o descărcare electrică luminoasă produsă între doi nori sau în interiorul unui nor”.


Trăsnetul în schimb este o :

Descărcare electrică în atmosferă, de același tip cu fulgerul, care se produce însă între un nor și pământ sau obiecte de pe pământ și care este însoțită de un zgomot puternic”.

Iar tunetul este definit ca fiind un :

Zgomot puternic care însoțește o descărcare electrică atmosferică (fulger sau trăsnet)”. (Toate cele trei definiții au fost preluate din DEX, 2009)


Cuvântul foc are ca sinonim fulgerul care este acea descărcare electrică luminoasă care se produce ori între doi nori, ori în interiorul aceluiași nor.

Ce este norul din punct de vedere spiritual ? Poate fi acel om care ascunde soarele. Omul care este tot timpul înnorat, supărat și cu care este dificil de vorbit.

De obicei certurile apar între doi astfel de oameni care sunt încărcați cu sarcini negative, iar când nu se mai abțin și își dau drumul la gură, imediat iese afară ceva din furtuna pe care o au în interior sub forma unui fulger, al unui cuvânt extrem de încărcat cu energie distructivă venită direct din iad cu care lovesc în celălalt, descărcându-și astfel mânia.

Dacă și celălalt om este la fel de pornit ca primul, cearta este gata, iar urmările îi pot afecta pe amândoi pentru toată viața.


În Marcu 3 : 17 scrie că lui Iacov și lui Ioan, Domnul le-a pus numele de :

Fiii tunetului”.

Oare de ce i-a numit așa ?

Cu ce se ocupau ei uneori, scrie în Luca 9 : 54 unde sunt notate cuvintele „fiilor tunetului” care voiau să aducă un trăsnet din Cer :

Doamne, vrei să poruncim să se coboare foc din cer şi să-i mistuie, cum a făcut Ilie ?


De fapt, cum a făcut Ilie, cum a procedat el ? În cartea II Împăraţi 1 : 10 scrie care a fost răspunsul pe care proorocul Ilie i l-a dat unui om arogant :

Ilie a răspuns căpeteniei peste cincizeci : „Dacă sunt un om al lui Dumnezeu, să se coboare foc din cer şi să te mistuie, pe tine şi pe cei cincizeci de oameni ai tăi !” Şi s-a coborât foc din cer şi l-a mistuit pe el şi pe cei cincizeci de oameni ai lui”.

Ceea ce probabil nu știau Iacov și Ioan era faptul că Ilie fiind prooroc știa care este viitorul acelor oameni, dar noi nu știm dacă un om este pierdut iremediabil, numai dacă Dumnezeu ne spune.

Nu ÎI pot cere Lui Dumnezeu să intervină prin mine într-un mod decisiv, doar fiindcă eu m-am supărat pe cel care m-a enervat prin atitudinea lui arogantă.


În Luca 9 : 55 – 56 scrie ce s-a întâmplat după ce „fiii tunetului” au vrut să înceapă furtuna :

Isus S-a întors spre ei, i-a certat şi le-a zis : „Nu ştiţi de ce duh sunteţi însufleţiţi ! Căci Fiul omului a venit nu ca să piardă sufletele oamenilor, ci să le mântuiască.” Şi au plecat în alt sat”.

Dacă acei oameni ar fi fost omorâți pe loc, nu ar mai fi avut timp de pocăință, ori Domnul Isus știa că oamenii din Samaria aveau să aibă parte de o trezire spirituală iar viețile lor aveau să fie transformate total … ceea ce nu a fost cazul oamenilor cu care proorocul Ilie a avut de-a face !


Eu oare de care om sunt ? Care tună și fulgeră, adică sunt o furtună vie de care cei din jur trebuie să se ferească sau ÎI sunt asemănător Domnului Isus, care a putut să treacă peste nepolitețea oamenilor respectivi și să meargă mai departe fără să fie afectat de atitudinea lor !


Doamne Isuse, trăiește-ȚI Te rog viața Ta și prin mine și dă-mi harul de-a fi un stingător de incendii nu un chibrit care tot dă foc ! Doamne ajută și Doamne dă izbândă ! Amin !


Podcastul poate fi ascultat aici :