272 I 2023. UN OM CU JUDECATĂ ESTE ATENT LA CE SPUNE [2 Cronici 19.6 I Iacov 3.6 I 2 Samuel 12.5–6]

272 I 2023. UN OM CU JUDECATĂ ESTE ATENT LA CE SPUNE

I Podcast I Pasaje Biblice : II Cronici 19 : 6 I Iacov 3 : 6 I II Samuel 12 : 5 – 6 I Meditaţii din Cuvânt I Cezareea I Reşiţa I 29 Septembrie 2023 I

Un om cu judecată tocmai fiindcă are o minte sănătoasă, în primul rând este foarte atent când deschide gura și va judeca înainte de-a vorbi.


Împăratul Iosafat le-a spus judecătorilor pe care i-a pus în funcție :

„Gândiți-vă întotdeauna bine înainte de a pronunța judecata …”. (II Cronici 19 : 6. A fost folosită o traducere mai nouă : New Living Translation).

În citatul de mai sus este folosit un verb (ebr. raah) care înseamnă „a vedea”, dar aici se traduce cu : „Luați în considerare cu atenție”.


În Iacov 3 : 6 scrie că :

Limba este şi ea un foc, este o lume de nelegiuiri. Ea este aceea dintre mădularele noastre care întinează tot trupul şi aprinde roata vieţii, când este aprinsă de focul gheenei”.


De ce trebuie să fiu atent la cuvintele pe care le rostesc ?

Deoarece prin doar câteva cuvinte pe care le spun la mânie pot să-mi fac probleme pe care să le am toată viața.

De aceea trebuie să fiu atent de unde iau foc și cui îi dau foc prin cuvintele pe care le spun prin cuvintele pe care le rostesc.

Există cel puțin trei feluri de foc :
1. din Rai și anume Duhul Sfânt,
2. de pe pământ și din atmosferă precum și
3. focul din iad, din Gheena care era locul din afara Ierusalimului unde erau arse gunoaiele.


1. Cuvintele noastre pot fi spuse prin Duhul Sfânt și aduc acel foc din Cer, acea căldură (ungerea Divină) de care omul care s-a răcit spiritual chiar are nevoie.
2. Cuvintele firești pot fi bune sau rele și depind foarte mult de starea de moment a omului.
3. Dar există și cuvintele care au ca sursă Gheena care mai era numită și Valea lui Hinom și se afla lângă Ierusalim.


Gheena (adică locul în care se aruncă gunoiul), conform Lexiconului Biblic :

„ … se numea așa din cauza strigătelor copiilor mici care erau aruncați în brațele de foc ale lui Moloh, adică ale unui idol având formă de taur.

Evreii au urât atât de mult locul după ce aceste jertfe oribile au fost abolite de regele Iosia (2 Regi 23 : 10), încât au aruncat în el nu numai tot felul de gunoaie, ci chiar și cadavrele animalelor și ale criminalilor neîngropați care fuseseră executați.

Și … au fost întotdeauna necesare focuri pentru a mistui cadavrele, pentru ca aerul să nu fie infectat de putrefacție”.

Cuvântul Gheena este folosit de douăsprezece ori în Noul Testament și de fiecare dată în traducerea Cornilescu este folosit cuvântul iad, adică locul pedepsei veșnice care există, chiar dacă teologii liberali caută să dea cuvântului explicații complet greșite, ca și cum nu ar mai exista o pedeapsă veșnică, ceea ce nu este adevărat.


Întrebarea este :

Eu atunci când vorbesc, de ce foc mă las aprins ?

Dacă sunt nervos, trebuie să mă învăț să nu deschid gura, deoarece prin acele câteva cuvinte pe care le rostesc îmi pot aprinde sau da foc întregii mele vieți sau cum foarte frumos se exprima Iacov care spunea despre limbă că :

aprinde roata vieţii, când este aprinsă de focul gheenei”. (Iacov 3 : 6)

Pare exagerată această afirmație ? Nu este deloc așa. Vom nota un singur exemplu, al unui om care avea un păcat nemărturisit de luni de zile și care era apăsat din punct de vedere spiritual (a se vedea Psalmul 32 : 3 – 4).


Când a auzit o întâmplare în care era vorba de o nedreptate deosebită, nu a mai rezistat și scrie că :

David s-a aprins foarte tare de mânie împotriva omului acestuia şi a zis lui Natan : „Viu este Domnul, că omul care a făcut lucrul acesta este vrednic de moarte. Şi să dea înapoi patru miei, pentru că a săvârşit fapta aceasta şi n-a avut milă.” … ”. (II Samuel 12 : 5 – 6)

David în acele momente, s-a aprins de la focul Gheenei și a rostit două sentințe :

  • moartea vinovatului, iar
  • înainte de executatere trebuia ca omul respectiv să plătească amenda după Lege (adică să dea celui nedreptățit patru miei).

Dumnezeu l-a iertat și nu a murit dar patru copii i-au murit și toată viața cât a mai trăit „roata vieții” lui (adică timpul petrecut pe acest pământ) a fost marcată de focul care a ars în familia lui (mai întâi, i-a murit copilul care abia era născut, apoi Absalom l-a omorât pe Amnon) iar noi știm continuarea și nu putem spune decât :

Doamne Isuse, păzește-mă Te rog și ajută-mă ca mai ales atunci când sunt nervos să fiu atent la ce spun, ca nu cumva să spun ce nu trebuie și să-mi stric toată viața … din cauza câtorva cuvinte spuse la mânie ! Doamne ajută ! Amin !


Podcastul poate fi ascultat aici :