269. SELECTEAZĂ CORECT 65. INSIDIOS ȘI INVIDIOS [Romani 1.28–29, 32 I Matei 27.18 I Geneza 31.1, 9]

269. SELECTEAZĂ CORECT 65. INSIDIOS ȘI INVIDIOS

I Podcast I Pasaje Biblice : Romani 1 : 28 – 29, 32 I Matei 27 : 18 și Geneza 31 : 1, 9 I Meditaţii din Cuvânt I Cezareea I Reşiţa I 26 Septembrie 2022 I

Insidios este cel : „Care caută să înșele ; viclean, perfid, șiret. ♦ (despre o boală) Care apare pe nesimțite, fără manifestări vizibile. ♦ (Despre gaze de luptă) Care își manifestă acțiunea asupra organismului mai târziu”. (DEX, 2009)

Cel rău acționează așa. La început îți va strecura doar … așa întâmplător un :

Sentiment egoist de părere de rău, de necaz, de ciudă, provocat de succesele sau de situația bună a altuia”. (DEX, 2009)

Cum se numește acest sentiment ? Invidia. Și poate vei spune : „Nu este nimic grav”. Dar nu este deloc așa …

În Romani 1 : 28 – 29, apostolul Pavel a descris cum se manifestă îndepărtarea de Dumnezeu :

Fiindcă n-au căutat să păstreze pe Dumnezeu în cunoştinţa lor, Dumnezeu i-a lăsat în voia minţii lor blestemate, ca să facă lucruri neîngăduite.

Astfel, au ajuns plini de orice fel de nelegiuire, de curvie, de viclenie, de lăcomie, de răutate ; plini de pizmă, de ucidere …”.

Am redat doar o parte din lista caracteristicilor omului care L-a respins pe Dumnezeu din viața lui, dar vom nota și concluzia apostolului Pavel :

Şi, măcar că ştiu hotărârea lui Dumnezeu, că cei ce fac asemenea lucruri sunt vrednici de moarte, totuşi, ei nu numai că le fac, dar şi găsesc de buni pe cei ce le fac”. (Romani 1 : 32)

Dar după invidie, pe treapta următoare a decăderii spirituale, apostolul a notat că este uciderea. În Matei 27 : 18 este primul verset din Noul Testament în care este scris despre invidie.

Aici este notat cum Pilat (un om necredincios) i-a „citit” pe oamenii religioși, iar Matei a scris :

Căci ştia că din pizmă [din invidie] dăduseră pe Isus în mâinile lui”.

De la invidie s-a ajuns la ucidere, exact cum a notat apostolul Pavel mai sus.


De aceea, când vine șoapta insidioasă a celui rău :

Ce casă are x ?” „Și ce mașină are y ?

Răspunsul corect este :

Mă bucur pentru el și mă rog ca Dumnezeu să-i binecuvânteze posesiunile, să-i dea și mai multe … iar pe el să-l țină Dumnezeu sănătos ca să se poată bucura de ele !

Când aude o astfel de atitudine, invidia pleacă de acolo, își dă seama că a bătut la o ușă greșită !


Dar ce se întâmplă dacă cel care aude de ce are altul primește invidia, îi dă de mâncare iar el devine un invidios ? Nu va mai vedea bine, din punct de vedere spiritual.

Dacă este ambițios, iar invidia îl va motiva să lucreze mai mult, pentru a avea mai mult decât cutare poate să ajungă să aibă mai mult cu prețul pierderii sănătății, al distrugerii familiei etc.

Iar omul care a fost sursa invidiei lui … poate să nici nu știe ce se petrece în sufletul invidiosului și este evident că el nu are nicio vină pentru furtuna acceptată în suflet de omul respectiv !

Iar adevărul este că și omul sărac poate fi muncit de invidie … deoarece altul „are și este” … dar tot de invidie poate fi muncit și miliardarul care este foarte sărac în comparație cu alții, iar mândria îi spune :

Doar atâta poți ? Uită-te mai bine unde a ajuns cutare și cât are altul ! Tu cum poți să mai dormi liniștit când știi cât ai putea avea dacă ai munci mai mult ? Somnul este pentru leneși. Lasă-le lor și porția ta”.

Dar viața sub autoritatea Celui rău este o bătaie de joc, care însă este administrată într-un mod foarte calculat. Muncă și chin sufletesc. Pentru ce ?

Nu este mai înțelept să poți să treci prin viață liniștit, fără să te consumi de binele altuia, fără să-l invidiezi și … să te bucuri pentru el ! Ce ți-ai mai pune pe cap și pacostea aceasta de invidie, când oricum ai atâtea de făcut ?


Cum se manifestă invidia și de ce este numită ochiul rău ?

În Geneza 31 : 1 este scris că :

„Iacov a auzit vorbele fiilor lui Laban, care ziceau : „Iacov a luat tot ce era al tatălui nostru şi cu averea tatălui nostru şi-a agonisit el toată bogăţia aceasta.”

Ochiul rău observă foarte bine la ce realizări a ajuns cineva (adică, ce avere are) dar nu vede și munca și chinul de care a avut parte pentru a dobândi acele lucruri. Și nici nu se gândește :

Să aplic și eu aceeași rețetă (ca Iacov), pentru a avea și eu cât are el. Să dorm și eu cât adormit el în multe nopți (adică aproape deloc).

Să suport și eu frigul nopții și căldura extraordinar de mare a zilei. Să lucrez și eu pe bani mai puțini decât mi s-au promis și să nu zic :

„Plec de aici deoarece am stabilit că îmi vei da un salariu și este deja a treia oară în care salariul a fost mai mic decât cel negociat împreună”. Și reaminitm că Iacov a fost înșelat de socrullui de zece ori.

Dar adevărul era altul. Nu Iacov a luat tot ce era al lui Laban (cum greșit îl judecau cumnații lui), ci el a spus :

„Dumnezeu a luat astfel toată turma tatălui vostru şi mi-a dat-o mie”. (Geneza 31 : 9)

Dar cât de uşor îl acuzăm pe altul … de ceea ce nu este vinovat ! Dar ochiul invidiosului vede numai ce vrea el. De aceea este și numit „ochiul rău”, deoarece el nu vede bine și nu vede totul. Nu vrea să vadă per ansamblu ci se ocupă numai de detalii, numai de ceea ce vrea el. Vede doar beneficiile muncii dar nu vede și prețul plătit pentru a ajunge la asemenea rezultate !


La final să mă întreb :

Nu cumva din cele două rânduri de ochi pe care îi folosesc, unul este rău ?

Care sunt ochii folosiți ? Ochii trupului și „ochii inimii” (a se vedea Efeseni 1 : 18). Bineînțeles că noi ne referim la aceștia din urmă, la ochii inimii (la ochii interiori) !


În încheiere vom nota că de aseară (25 Septembrie 2022), poporul Evreu sărbătorește Roș Hașana, Anul Nou evreiesc. La ora actuală sărbătoarea ține două zile.

Astăzi este prima zi a anului nou, ei intrând în anul 5783. Atât socotesc ei că a trecut de la Facerea lumii.


Fie ca și pentru noi, această zi să fie ziua unui nou început al trăirii noastre cu Dumnezeu … care să continue cu o apropiere tot mai mare de Dumnezeu, zi de zi și să se termine cu acel moment al întâlnirii fiecăruia dintre noi cu Domnul Isus, în slavă ! Să ne ajute Dumnezeu la aceasta ! Amin !


Podcastul poate fi ascultat aici :