237. SELECTEAZĂ CORECT 33. LEPĂDAREA [1 Samuel 15.10-32]

237. SELECTEAZĂ CORECT 33. LEPĂDAREA

I Podcast I Pasaj Biblic : 1 Samuel 15 : 10 – 32 I Meditaţii din Cuvânt I Cezareea I Reşiţa I 25 August 2022 I

Conformist este cel : „care se conformează din oportunism părerilor, convingerilor altora, chiar dacă acestea nu corespund convingerilor sale”. (DEX, 2009)

Un astfel de exemplu de conformare față de ce voia majoritatea este descris în I Samuel 15 : 10 – 32, unde găsim notat despre Saul, omul care a decis greșit, deoarece el a ales să cedeze la presiunea anturajului. A făcut acest lucru poate doar pentru că și-a dorit să aibă pace …

Dar să ne reamintim ce s-a întâmplat. Lui Saul, Dumnezeu i-a poruncit că avea de făcut trei lucruri. Din trei el a făcut două, iar pentru această neascultare, Dumnezeu a decis înlocuirea lui și totuși Saul era convins că relația dintre el și Dumnezeu este foarte bună.


Dumnezeu însă l-a trimis pe prorocul Samuel care i-a comunicat exact care este situația (cum stau lucrurile).

Iar la momentul discuției dintre ei, este foarte probabil că poporul nu auzea conversația dintre prorocul Samuel și împăratul Saul dar vedea gesturile lor.


După ce a aflat Cuvântul Lui Dumnezeu, este notat în I Samuel 15 : 25 – 26 că Saul i-a spus lui Samuel :

Acum, te rog, iartă-mi păcatul, întoarce-te cu mine, ca să mă închin până la pământ înaintea Domnului.” Samuel a zis lui Saul : „Nu mă voi întoarce cu tine : fiindcă ai lepădat cuvântul Domnului, şi Domnul te leapădă, ca să nu mai fii împărat peste Israel.

A lepăda înseamnă :

A lăsa ceva sau pe cineva undeva ; a îndepărta, a alunga. 2. A părăsi ceva (pentru totdeauna și de bunăvoie), a renunța la … 3. A rupe orice legătură cu cineva”. (DEX, 2009)

Saul își dorea foarte mult să aibă parte de respectul prorocului și dacă Samuel i-ar fi făcut pe plac lui Saul, practic îi dădea credit înaintea poporului Evreu și de la depărtare s-ar fi părut că totul este în regulă.

Dar Samuel nu a vrut să legitimeze un om pe care Dumnezeu l-a îndepărtat ! Oamenii trebuiau să știe că nu-ți poți permite să trăiești cu Dumnezeu oricum !

Care a fost problema lui Saul ? Saul L-a ascultat pe Dumnezeu numai parțial. În rest s-a luat după „gura lumii”.

Dar după decizia conformării față de voia poporului (ceea ce însemna automat și încălcarea voii Lui Dumnezeu), observăm că în interiorul lui Saul s-au petrecut câteva schimbări majore, care însă datorită nepocăinței lui, nu numai că au fost ireversibile … dar starea lui spirituală s-a agravat constant !


1. Saul nu mai vedea bine din punct de vedere spiritual

Doar așa se explică cum a putut să creadă că Lui Dumnezeu, (adică Stăpânului lui), Îi va fi pe plac un cadou pe care nu l-a cerut și că-i va trece cu vederea nesupunerea celui căruia i-a ordonat clar ce avea de făcut ! (A se vedea I Samuel 15 : 13 – 15)


2. Saul a intrat într-o insensibilitate (într-o împietrire) spirituală

Nu l-a mai interesat să-și mărturisească vina cu adevărat (a se vedea I Samuel 15 : 16 – 25). Lui Saul i se părea că dacă doar dă vina pe altul și dacă doar spune cu gura că îi pare rău este destul (deși în inimă se vedea clar că nu avea nicio urmă de regret, de pocăință).

Dacă i-ar fi părut rău cu adevărat, își asuma păcatul și nu călca pe urmele lui Adam și-ale Evei explicându-i lui Samuel cum stau de fapt lucrurile. Că de fapt poporul este de vină etc.


3. Saul și-a păstrat religiozitatea

Iar acest lucru chiar este greu de înțeles (a se vedea I Samuel 15 : 26 – 31).

Este dificil să vezi foști credincioși

  • care au preluat conducerea asupra vieții lor,
  • care fac doar „ce-i taie capul”,
  • care nu ascultă deloc de ce li se spune să facă, [că] au rămas totuși (în aparență) membri onorabili ai unei Biserici (și își plătesc „taxele” la zi) !

După dovada de nepocăință, totuși Saul a îndrăznit să-l roage pe proorocul Samuel astfel :

Acum, te rog, iartă-mi păcatul, întoarce-te cu mine, ca să mă închin până la pământ înaintea Domnului”. (I Samuel 15 : 25)

Dacă „te uiți” în gura unui astfel de om nu găsești decât pocăință și dorința de sfințenie … dar dacă ai putea să te uiți în inima lui, acolo ai vedea clar cum stau lucrurile cu adevărat ! Iar realitatea este că un astfel de om joacă teatru, iar în inima lui el este departe de Dumnezeu … deși cu gura el spune că ÎL iubește foarte mult pe Domnul Isus !

Se pare într-adevăr că omul ajuns în acest punct al răzvrătirii, chiar nu realizează că doar își adoarme conștiința, că plecarea pe genunchi la rugăciune este în cazul lui doar un exercițiu de gimnastică, când de fapt în inimă, el decide să facă numai ce vrea el, iar starea lui spirituală chiar este foarte gravă !

Altfel nu se explică, cum se poate ca să îți vorbească Dumnezeu prin prorocul Lui într-un mod direct, personal și tu să tot găsești motive și explicații.

Să cazi tot în picioare” ca pisica și chiar să nu realizezi că ești „uns cu toate alifiile” și că direcția spre care te îndrepți este cea mai rea posibilă ?!


Linia de demarcație dintre credincioși și lume a ajuns să fie tot mai mică, deoarece și noi asemenea lui Saul, ne bazăm pe Harul Lui Dumnezeu, atunci când ne permitem să trăim cum știm că nu-i place Lui Dumnezeu …


Să Îl rugăm din nou pe Dumnezeu astfel :

Doamne Isuse ajută-mă să țin la ceea ce-mi spui că trebuie să fac și să țin la părerea Ta despre mine, mai mult decât țin la părerea altora despre mine.

Iar prin alegerile făcute zi de zi, toată viața mea, ajută-mă să mă apropii tot mai mult de Tine … iar la momentul plecării de pe pământ dă-mi Harul de-a ajunge să fiu cu Tine pentru veșnicie ! Amin !


Podcastul poate fi ascultat aici :