228 I 2023. STAU PE SCAUNUL MEU SAU STAU PE SCAUNUL ALTUIA [Ioan 15.4 I Matei 23.2 I 1 Corinteni 4.2]

228 I 2023. STAU PE SCAUNUL MEU SAU STAU PE SCAUNUL ALTUIA ?

I Podcast I Pasaje Biblice : Ioan 15 : 4 I Matei 23 : 2 I I Corinteni 4 : 2 I Meditaţii din Cuvânt I Cezareea I Reşiţa I 16 August 2023 I

Astăzi vom nota faptul că pentru un creștin este foarte important să știe care este locul lui în Trupul Domnului Isus, adică în Biserică.

Rămâneţi în Mine, şi Eu voi rămâne în voi”. (Ioan 15 : 4)

Acestea sunt cuvintele pe care Domnul Isus le-a spus ucenicilor Lui după Cina cea de taină când Iuda Iscarioteanul era deja plecat dintre ei.

Prin credință știm că Domnul Isus locuiește în inima noastră. Acesta este un al nouăsprezecelea beneficiu al trăirii prin credință.

Dar cunoașterea Domnului Isus este sinonimă cu cunoașterea de sine a creștinului deoarece Christos trăiește în el.


O afirmație foarte interesantă a Domnului Isus a fost scrisă în Matei 23 : 2, unde este notat că Domnul Isus :

a zis : „Cărturarii şi fariseii şed pe scaunul lui Moise …”.

Noi ca oameni nu am mai vrea să avem de-a face cu oamenii falși, cu cei care stau pe două scaune și ne ocupă locurile noastre comode deoarece dacă ai un astfel de om el va ocupa mijlocul ambelor scaune în timp ce alți doi oameni vor trebui să se mulțumească doar cu capetele scaunelor.

Este clar că un astfel de om este foarte dificil din moment ce are îndrăzneala de-a se purta așa, iar ceilalți tac și îl acceptă doar de dragul liniștei.


Dar o situație și mai complicată este când mai mulți oameni dintr-o adunare stau pe același scaun … nu doar că vor scaunul altuia și vor să stea pe același scaun ci chiar stau mai mulți pe un singur scaun ! Este cam greu să-i înțelegi având în vedere câte scaune sunt într-o sală.

În Matei 23 : 2, Domnul Isus :

a zis : „Cărturarii şi fariseii şed pe scaunul lui Moise” (și atât de superficial trecem noi uneori peste cuvintele Domnului Isus, în loc de-a face o pauză de gândire pentru a putea analiza o astfel de afirmație).


Moise a fost unul singur. Pentru a fi ce-a ajuns să fie, Moise :
1. a avut parte de-o anumită viață,
2. a trebuit să plătescă un anumit preț și
3. a avut parte de-o alegere specială.


Dar așa ceva a avut doar Moise, iar el a fost unic dar tot unici suntem și noi. Fiecare creștin trebuie să-și caute locul lui în Biserică adică să găsească „scaunul” lui dintr-o Biserică, deoarece Biserica este Trupul Domnului Isus și fiind al Lui numai Domnul Isus știe exact care este locul fiecăruia.

Nu pot fi și nu pot face ceea ce vreau eu fiindcă așa cred eu că este bine. De aceea și sunt în Biserici unele neînțelegeri. Deoarece, deși sunt scaune destule, unii vor să stea pe două scaune, iar alții stau îngrămădiți pe același scaun.

De aceea este bine să știu care este locul meu din Biserică iar acest lucru îl pot afla de la Domnul Isus și din momentul în care știu care este scaunul meu, care este poziția mea în Christos, trebuie să stau acolo unde Domnul m-a pus și să fac ceea ce Domnul Isus îmi cere.

Ani de zile, zeci de ani de zile poate va trebui să fac același lucru indiferent de cum este vremea din sufletul meu. Că am o vreme senină sau că trec printr-o furtună, trebuie să fiu găsit ca fiind credincios în lucrul încredințat mie de Stăpân.


În I Corinteni 4 : 2 este scris :

Încolo, ce se cere de la ispravnici este ca fiecare să fie găsit credincios în lucrul încredinţat lui”.

De ce scrie : „să fie găsit” ? Deoarece, Dumnezeu mă va căuta și va veni exact în locul în care trebuie să fiu și va verifica să fiu exact pe scaunul pe care ar trebui să stau (a se vedea Pilda ispavnicului credincios din Luca 12 : 42 – 48).

Iar ziua verificării nu o știe nimeni. Noi teoretic știm multe lucruri, doar că mai trebuie să le și aplicăm iar aceasta înseamnă un preț mare pe care trebuie să-l plătim deoarece vor exista consecințe grave sau o răsplată deosebită. Nu există alternative, sau o altă variantă de mijloc.


Întrebarea finală este aceasta :

Eu sunt robul Stăpânului sau îmi sunt propriul meu stăpân ?


Doamne Isuse, dă-mi harul de-a rămâne în Tine și de-a sta acolo unde Tu mă vrei, făcând exact ceea ce TU mi-ai poruncit să fac ! Amin !


Podcastul poate fi ascultat aici :