220. SELECTEAZĂ CORECT 16. AMĂNUNTELE [2 Corinteni 11.3-4 I Luca 16.10]

220. SELECTEAZĂ CORECT 16. AMĂNUNTELE

I Podcast I Pasaj Biblic : II Corinteni 11 : 3 – 4 și Luca 16 : 10 I Meditaţii din Cuvânt I Cezareea I Reşiţa I 8 August 2022 I

Dar mă tem ca, după cum şarpele a amăgit pe Eva cu şiretlicul lui, tot aşa şi gândurile voastre să nu se strice de la curăţia şi credincioşia care este faţă de Hristos.

În adevăr, dacă vine cineva să vă propovăduiască un alt Isus pe care noi nu l-am propovăduit sau dacă este vorba să primiţi un alt duh pe care nu l-aţi primit sau o altă Evanghelie pe care n-aţi primit-o, of, cum îl îngăduiţi de bine !” (II Corinteni 11 : 3 – 4)


Reamintim că în II Corinteni 11 : 3, apostolul Pavel i-a făcut conștienți pe credincioșii din Corint de faptul că :

1. au de-a face cu „șarpele”, care este un dușman foarte perfid care se folosește de șiretlicuri,
2. cel rău se folosește de lucruri foarte mici (adică de „venin”) pentru distrugerea de vieți ;
3. scopul final al celui rău este inducerea necredincioșiei față de Christos și trăirea vieții în ascultare de Satana în timp ce în minte credinciosul poate să fie convins că el ÎL ascultă pe Dumnezeu !


Astăzi vom trece la introducerea celui de-al doilea adevăr care poate fi desprins din II Corinteni 11 : 3 și anume la faptul că :

Satana se folosește de lucruri foarte mici (adică de „venin”) pentru distrugerea de vieți.

De aceea ne vom opri la amănunte, la acele lucruri mici la care trebuie să fim atenți deoarece și marile realizări dar și marile căderi pornesc de la lucruri extrem de mici exact cum se spune într-un proverb din China : „O călătorie de o mie de mile începe cu un singur pas !

Viaţa în esența ei este făcută din lucruri mici, din atomi de exemplu. Dimensiunea atomului este : „a zecea miliardime dintr-un metru” (a se vedea definiția cuvântului atom – Wikipedia ).


De fapt :

Prin credinţă pricepem că lumea a fost făcută prin Cuvântul lui Dumnezeu, aşa că tot ce se vede n-a fost făcut din lucruri care se văd”. (Evrei 11 : 3)

Dar ce ochi buni trebuie să ai, ca să zideşti cu materiale de dimensiuni atât de mici şi ce resurse trebuie să deţii pentru a avea la dispoziţie suficientă materie primă încât din ceva atât de mic să construieşti un întreg Univers ?

Şi aici ne referim mai ales la partea materială a vieţii umane, dar dacă ar fi să vorbim şi despre complexitatea sufletului unui singur om (şi suntem spre opt miliarde pe acest pământ) totul ar fi foarte greu de explicat !

Şi de toţi se ocupă Dumnezeu, oferindu-ne aerul Lui, apa Lui, pământul Lui, toate resursele şi oportunităţile de care avem nevoie, dar şi disciplinările Lui !


Dar care sunt lucrurile mici la care trebuie să fim atenţi ? Zâmbetul oferit, în locul unei feţe posomorâte, credincioşia în cele mai mici lucruri, atenţia dată celui care are nevoie de urechi care să-l asculte etc.

Altruismul este în portofoliul oricărei persoane şi-l putem folosi cu mult mai mult succes decât egoismul, pe care-l avem în acelaşi buzunar !


Ce ne poate costa extrem de mult ?

Acceptarea unui dialog inițiat de șarpele cel vechi … cât să fi discutat Eva cu cel rău ? Poate doar douzeci, treizeci de secunde ! Și care a fost urmarea ? Catastrofală !

Să observăm un al doilea exemplu care a influențat decisiv istoria umanității. În Ioan 13 : 2 scrie :

În timpul Cinei … diavolul pusese în inima lui Iuda Iscarioteanul, fiul lui Simon, gândul să-L vândă …” (pe Domnul Isus).

Cui nu i-a trecut un gând prin minte ? Și de câte ori ne sunt puse gândurile în minte la fel cum sămânța este pusă în pământ, doar că noi nu observăm acest lucru.

Un singur gând și ce a urmat … câte vieți ar fi fost distruse dacă Dumnezeu nu ar fi intervenit. De aceea să nu spunem :

Este doar un gând !

Domnul Isus a spus în Luca 16 : 10 că :

Cine este credincios în cele mai mici lucruri este credincios şi în cele mari ; şi cine este nedrept în cele mai mici lucruri este nedrept şi în cele mari”.


Doamne Isuse ajută-mă ca toată viața mea să-ți fiu credincios începând cu lucrurile mici și terminând cu cele mari ! Amin !


Podcastul poate fi ascultat aici :