221. SELECTEAZĂ CORECT 17. LUCRURILE MICI [2 Corinteni 11.3-4]

221. SELECTEAZĂ CORECT 17. LUCRURILE MICI

I Podcast I Pasaj Biblic : II Corinteni 11 : 3 – 4 I Meditaţii din Cuvânt I Cezareea I Reşiţa I 9 August 2022 I

Dar mă tem ca, după cum şarpele a amăgit pe Eva cu şiretlicul lui, tot aşa şi gândurile voastre să nu se strice de la curăţia şi credincioşia care este faţă de Hristos.

În adevăr, dacă vine cineva să vă propovăduiască un alt Isus pe care noi nu l-am propovăduit sau dacă este vorba să primiţi un alt duh pe care nu l-aţi primit sau o altă Evanghelie pe care n-aţi primit-o, of, cum îl îngăduiţi de bine !” (II Corinteni 11 : 3 – 4)


Reamintim că în II Corinteni 11 : 3, apostolul Pavel i-a făcut conștienți pe credincioșii din Corint de faptul că :

1. au de-a face cu Satana, care este un dușman foarte perfid,
2. cel rău se folosește de lucruri foarte mici pentru distrugerea de vieți ;
3. scopul final al lui, al celui rău este inducerea necredincioșiei față de Christos și trăirea vieții în ascultare de Satana în timp ce în minte credinciosul poate să fie convins că de fapt el ÎL ascultă pe Dumnezeu !


II. Lucrurile mici

La fel cum un șarpe veninos se folosește de-o cantitate foarte mică de venin pentru omorârea prăzii tot așa și Satana („șarpele cel vechi”) se folosește de lucruri foarte mici pentru distrugerea de vieți.

În studiile următoare vom argumenta afirmația de mai sus pentru a fi conștienți că într-adevăr o buturugă mică chiar poate să răstoarne un car mare. Dar la așa ceva se ajunge nu datorită buturugii și „mușchilor ei” (ea neavând în sine nicio putere), ci din cauza neatenției celui ce conduce carul !

Exact aceasta este o mare problemă. Faptul că minimalizăm importanța păcatului considerând că Dumnezeu nu va îngădui ca tocmai eu să ajung rău deși conștient am făcut ce este rău.


Ne vom aminti de căderea în păcat a lui Adam și a Evei precum și de două întâmplări din viața unui om al Lui Dumnezeu.

1. Adam și Eva sau Unde poate duce minutul de neveghere ?

Eva „doar” a discutat cu cel rău, Adam care era lângă ea nu a avut nimic împotrivă, probabil că au acceptat ideea lui Satan și au căzut în păcat. De ce ?

Probabil că totul li se părea a fi foarte inofensiv. Dar când Cuvântul Lui Dumnezeu este pus la îndoială, locul respectiv în care mă aflu este ca o zonă minată … Rezultatul ? Pierderea relației bune cu Dumnezeu, cu aproapele etc.

Pierderea a tot ce aveau, deoarece Adam și Eva fiind alungați din Eden au pierdut și ceea ce credem că deja au avut acolo. Dar de amploarea urmărilor păcatului au devenit conștienți abia mult mai târziu când au văzut cum au degenerat lucrurile !


2. Cât de gravă poate fi o semiminciună ?

În Geneza 12 : 10 – 20 este descrisă situația în care a ajuns Avram din cauza unei semiminciuni (a unei jumătăți de adevăr). Înțelegem că nu s-a gândit că de la așa ceva atât de „mic” se va ajunge la situații grave, dar adevărul este că era cât pe ce să-și piardă soția ! Cum s-a ajuns la așa ceva ?

A venit însă o foamete în ţară ; şi Avram s-a coborât în Egipt ca să locuiască pentru câtăva vreme acolo ; căci era mare foamete în ţară. Când era aproape să intre în Egipt, a zis nevestei sale Sarai :

„Iată, ştiu că eşti o femeie frumoasă la faţă. Când te vor vedea egiptenii, vor zice : „Aceasta este nevasta lui !” Şi pe mine mă vor omorî, iar pe tine te vor lăsa cu viaţă. Spune, rogu-te, că eşti sora mea, ca să-mi meargă bine din pricina ta, şi sufletul meu să trăiască datorită ţie.”

Când a ajuns Avram în Egipt, egiptenii au văzut că nevasta lui era foarte frumoasă. Slujbaşii cei mai de frunte ai lui faraon au văzut-o şi ei, şi au lăudat-o la faraon ; şi femeia a fost adusă în casa lui faraon. Pe Avram l-a primit bine din pricina ei ; şi Avram a căpătat oi, boi, măgari, robi şi roabe, măgăriţe şi cămile.

Dar Domnul a lovit cu mari urgii pe faraon şi casa lui, din pricina nevestei lui Avram, Sarai. Atunci faraon a chemat pe Avram şi i-a zis : „Ce mi-ai făcut? Pentru ce nu mi-ai spus că este nevasta ta ? De ce ai zis : „Este sora mea” şi am luat-o astfel de nevastă ? Acum, iată-ţi nevasta ; ia-o şi pleacă !” Şi faraon a dat poruncă oamenilor lui să-l petreacă pe el, pe nevasta sa şi tot ce avea”.


3. Dar cât de grav este dacă nu îmi rezolv problema de caracter și persist în rău ?

Să observăm pentru aceasta ce s-a întâmplat în viața lui Avraam în continuare. Au trecut anii (după ce-au plecat din Egipt) iar în Geneza 20 : 10 – 12 găsim notat ce s-a întâmplat după ce Avraam a spus aceeași minciună … numai că de data aceasta, el nu a mai plecat din țară fiind forțat de împrejurări ca prima dată (nu a avut circumstanțe atenuante, cum se spune azi).

Și totuși Avraam a folosit aceeași metodă a adevărului spus parțial numai că de data aceasta a avut de-a face cu un alt om. Iar Abimelec a cerut explicații pe care le-a și ascultat.

Şi Abimelec a zis lui Avraam : „Ce ai văzut de ai făcut lucrul acesta ?” Avraam a răspuns : „Îmi ziceam că, fără îndoială, nu-i nicio frică de Dumnezeu în ţara aceasta şi că au să mă omoare din pricina nevestei mele.

De altfel, este adevărat că este sora mea, fiica tatălui meu ; numai că nu-i fiica mamei mele ; şi a ajuns să-mi fie nevastă. Când m-a scos Dumnezeu din casa tatălui meu, am zis Sarei :

„Iată hatârul pe care ai să mi-l faci : în toate locurile unde vom merge, spune despre mine că sunt fratele tău.”


În ambele cazuri, Dumnezeu a intervenit … dar dacă Dumnezeu nu intervenea ?


Doamne Isuse, ajută-mă să fiu conștient de faptul că păcatul este grav oricât de inofensiv ar părea că este pe moment. Păzește-mă Te rog de păcat și prin puterea Duhului Sfânt dă-mi harul de-a trăi o viață curată ! Amin !


Podcastul poate fi ascultat aici :